大家點睇台長同毓民疑似決裂?

1001 回覆
11 Like 112 Dislike
我都尊重台長嘅決定‥‥我嘅決定就係一日佢拍住司徒做,我一日都唔會再聽‥‥唔忍心再聽到台長要尷尷尬尬咁陪笑做下把。
上面彈鳩司徒文進嘅全部人,
有幾個係有Join台長Patron?
或者另外有課金俾台長?
有實質支持而唔係做免費囝?
如果有錢有營收,有資源
台長想請邊個就請到邊個啦~
日日做節目為乜?個個節目都黃標,
做節目齋Talk唔使食飯㗎?
無人後製你哋嚟?
大佬吖台長自己地方都無吖,
衰啲講句仲住緊深水埗,我就唔信上面咁多個踩司徒文進嘅,生活環境全部差過台長
司徒文進係唔夠好,但條撚樣企出嚟用行動用實質形式幫台長,上面你班撚樣憑乜踩鳩佢?

利申:我做咗咁多年免費囝,上個月都Join咗台長Patron個188,我都好想台長會有更高質節目如果有大佬手頭鬆,一齊課金幫手撐台長
劉夢熊不嬲邊度有得去就去 佢唔理咩政治光譜 光明頂都上 唔會講咩野收買唔收買
我認知台長唔係咁既人 無謂猜想太多 我相信台長都會覺得 如果佢講既野唔啱聽 聽眾會走人 但佢亦唔會故意講啲人地啱聽既野 有自己風格風骨

W & J個度 我覺得文進太小氣
即係佢兩個無可否認喺烏俄問題高文進一班 甚至比台長更高
正如我唔會質疑文進喺賭場認知多少一樣
睇在台長份上咪推介下聽眾聽人地 反正無壞既 好既網台更應該推介俾人 唔通叫我聽燒山又聽咩
多謝你同我一樣支持台長
我自問收入唔高……都只係買得起188啫
份工又唔夠自由去出力出時俾台長
如果我能力多啲,我都想做文進做緊嘅嘢
收嗲蛇真係乜台都聽

早兩日先食完火之神個“日式口水雞“
台長話都算係支持台長㗎
聽眾有選擇自然識揀,邊個多人聽係市場決定

文進兄風格本身已經多人反感,仲做埋block留言呢啲不民主趕客行為,只係加速想聽時政評論既聽眾流向W & J嗰邊啫

結果論汰弱留強係好事嚟,W & J既地緣政治理解同國際視野係值得更多人聽
本身網台就百花齊放,但唔需要咁講其他主持
或者另外有課金俾台長?
如果有錢有營收,有資源
無人後製你哋嚟?
衰啲講句仲住緊深水埗,我就唔信上面咁多個踩司徒文進嘅,生活環境全部差過台長
司徒文進係唔夠好,但條撚樣企出嚟用行動用實質形式幫台長,上面你班撚樣憑乜踩鳩佢?

利申:我做咗咁多年免費囝,上個月都Join咗台長Patron個188,我都好想台長會有更高質節目如果有大佬手頭鬆,一齊課金幫手撐台長

跳掣邏輯思維,非常有司徒嘅風格。

首先,係咪冇課金就唔可以批評?咁冇課金讚賞又得唔得?

最好笑係講到冇資助支持所以做得唔好? 定係調轉諗因為做得唔好,所以冇支持?

唔支持台長,就唔會俾回應啦,你睇呢度有冇人講老簫?

平心而論,司徒嘅風格,講黄賭毒呢d,入型入格。

同一種態度,講國際時事,跟W & J比較,高下立見。

大家客路根本不一樣,在節目裡屢次批評對方只會顯出自己小家子氣,之後再吹自己食雪茄飲紅茶(成功人士?)‥‥我作為廢中都覺得打晒冷震,好老土囉。

兩句負評,就自動跳掣,唔知咩叫有則改之,無則加勉。

畫面唔多郁,飲大咗咁樣,空槍上陣9up個幾鐘,正常心智觀眾都唔會留低。

已經唔講有冇做功課預備。

毓民做節目,觀點未必完全認同,但起碼佢會尊重個節目。我懷疑毓民而家做節目都係會有稿或至少有個大網,唔係一坐低就係度9up攪掂。

利申:之前台長myradio節目有俾月費,而家冇。 現在有課金台長披床的,100%是支持台長過往myradio時期的節目,而非現時夥拍司徒的質素。
‥‥食雪茄飲紅‥‥ (廢中老花有發作
1. 你呢啲「唔課金冇資格批評」嘅logic,真係幾次文進。
2. 講到文進「用行動用實質形式」幫台長。講真係放條電話錄音,打句標題up上youtube,要啲咩高深技術?最多咪用audacity消吓雜音,兩分鐘搞掂啦。家陣台長帶挈你個頻道萬幾個subs喎;以台長實力,單飛用手機拍片個view數一定多過依家。真係唔知邊個得益多啲
或者另外有課金俾台長?
如果有錢有營收,有資源
無人後製你哋嚟?

1. 你呢啲「唔課金冇資格批評」嘅logic,真係幾次文進。
2. 講到文進「用行動用實質形式」幫台長。講真係放條電話錄音,打句標題up上youtube,要啲咩高深技術?最多咪用audacity消吓雜音,兩分鐘搞掂啦。家陣台長帶挈你個頻道萬幾個subs喎;以台長實力,單飛用手機拍片個view數一定多過依家。真係唔知邊個得益多啲

祝 台長早日跳(賊)船成功!
或者另外有課金俾台長?
如果有錢有營收,有資源
無人後製你哋嚟?

跳掣邏輯思維,非常有司徒嘅風格。

首先,係咪冇課金就唔可以批評?咁冇課金讚賞又得唔得?
偷換概念!我“憑乜踩鳩佢?“
從來無講過無課金就唔可以批評,
唔好否定完人意見就搬自己嗰套出嚟套鳩人啦
我係話台長無足夠資源同人手去Run好個台,
人哋用緊有限資源去營運,靠嘅係熱誠,
既然人哋都無要收你錢,最多攝幾個爛鬼廣告喺中間,
點解唔可以對台長同文進哩個組合同運作方式寬容少少?
你要批評要俾意見甚至要踩要𨳒,無問題㗎
不過你逼到人哋無哂癮又有咩用呢?學佢話齋,
如果佢唔同台長夾,我唔知台長仲喺香港會有幾個肯出嚟,可能我睇得少啦~幾個同溫層嘅白兵?啤梨?人哋個Views數都唔係真係算多,仲要擔心聚得太近搞大咗個台可能引到國安法注意?

最好笑係講到冇資助支持所以做得唔好? 定係調轉諗因為做得唔好,所以冇支持?
如我上面所講,個組合做咗幾耐?你答返我,你有幾多時空間同資料去定奪佢有無進步同付出努力?
即係等於我同你講我個農場無雞,唔夠雞,
你話返我知“因為我農場無蛋梗係無雞啦“?

唔支持台長,就唔會俾回應啦,你睇呢度有冇人講老簫?
真心,我見證多年連登歷史,深明哩度有“愈反愈紅“嘅現象,所以見到咁多人講台長都好開心,台長係值得更多關注
平心而論,司徒嘅風格,講黄賭毒呢d,入型入格。
其實佢哩啲我反而少聽,唔係台長過咗去,我都唔識佢
同一種態度,講國際時事,跟W & J比較,高下立見。
人哋本身記者經驗多,2019又上過前線採訪,而且係跟過台長傳統傳媒人嗰種運作風格規範,如果喺同一角度去睇文進真係唔夠公道文進都自認係廢,不過台長都有講過文進可以用到某啲巿井同地下法則嘅角度切入,哩樣的確唔係好多人出到,e.g.:杜汶澤應該有,毓民都未必,當然毓民睇嘅更宏觀
大家客路根本不一樣,在節目裡屢次批評對方只會顯出自己小家子氣,之後再吹自己食雪茄飲紅茶(成功人士?)‥‥我作為廢中都覺得打晒冷震,好老土囉。
係,認同嘅,不過我覺得佢有改善咗少少嘅......
兩句負評,就自動跳掣,唔知咩叫有則改之,無則加勉。
你又知人哋得“兩句“?定係你自己一個人淨係今日都已經講咗兩句?哩個世界大把人唔話得㗎啦~比佢更玻璃嘅更敏感嘅,你見得少?同你一樣,你有批評佢嘅自由,點解佢唔可以有唔聽你批評嘅自由?
你唔𨳒台長贛鳩要搵佢,唔去搵白兵啤梨夾?

畫面唔多郁,飲大咗咁樣,空槍上陣9up個幾鐘,正常心智觀眾都唔會留低。
好多聽眾淨係鐘意做聽聲唔睇畫面,台長自己都講過,自己又唔係靚仔又剩,其實無乜好睇,不過我都鐘意有畫面嘅,後面個Mon唔郁都ok,始終慣咗Myradio嗰隻
已經唔講有冇做功課預備。
又會返去資源問題,個台都養唔起人,做功課嘅時間點嚟?無糧出㗎……有時間唔去搵錢,連個台都湊唔起,寬容少少啦~
“運作個Channel 唔係完全零成本㗎“

毓民做節目,觀點未必完全認同,但起碼佢會尊重個節目。我懷疑毓民而家做節目都係會有稿或至少有個大網,唔係一坐低就係度9up攪掂。
毓民我覺得佢無稿鳩噏都已經喺粵語界(甚至華語界)無對手,文化,內容,資料……應該無人勁過佢,有嘅請介紹

利申:之前台長myradio節目有俾月費,而家冇。 現在有課金台長披床的,100%是支持台長過往myradio時期的節目,而非現時夥拍司徒的質素。
我反而以前一直無俾,係自從無得聽神秘之夜後,好辛苦,有種後悔定愧疚,好怕以後都無得聽,想課都無機會了

巴打唔好介意我講嘢如果有得罪,唔係想搵交嗌,每個人有唔同意見我好明白,亦會尊重我純粹作為台長Fans想尊重佢嘅選擇同支持佢,可以嘅咪課金,唔可以嘅咪CLS去支持吓,唔Like嘅咪似上面有巴打講飛咗文進嘅聽囉都係你哋自己選擇
你話係咪係囉自問佢做嘅努力我做唔到,佢嘅知識層面唔高,不過我欣賞佢嘅努力
咁我又好奇一問,點解台長唔咁做,反而要益文進呢
係咪爭佢好多?
另外請大家唔好一講個“幫“,“支持“,哩啲字就咁敏感就諗到錢先
21世紀啦~你咁有技術,你同台長講你幫到手囉?自薦做義工?或者出車馬費?有無辦法每晚固定某個時間去做?或者組個支援班底?有無辦法搵個場俾台長?借到器材去提升節目質素?「行動支持」「實際支持」比課金仲難Baby
你都on9
進步係一路屌天屌地屌哂全世界?
你謙虛都冇人會追住你黎鬧
其實佢早兩日已經講close咗哩個topics...
可能因為好多人係直接skip咗佢講嘢,所以唔知...
所以已經唔存在你講嘅"進步係一路屌天屌地屌哂全世界"
巴打你可以去update吓先當然唔update都得純粹想你知啫...
唔需要為𨳒而𨳒

司徒文進回應咗關於哩個Po嘅睇法,
各位FYI

唔好block人同del comment囉
一撚樣喎

偷換概念!我“憑乜踩鳩?“
從來無講過無課金就唔可以批評,
唔好否定完人意見就搬自己嗰套出嚟套鳩人
我係話台長無足夠資源同人手去Run好個台,
人哋用緊有限資源去營運,靠嘅係熱誠,
既然人哋都無要收你錢,最多攝幾個爛鬼廣告喺中間,
點解唔可以對台長同文進哩個組合同運作方式寬容少少?
你要批評要俾意見甚至要踩要𨳒,無問題㗎
不過你逼到人哋無哂癮又有咩用呢?學佢話齋,
如果佢唔同台長夾,我唔知台長仲喺香港會有幾個肯出嚟,可能我睇得少啦~幾個同溫層嘅白兵?啤梨?人哋個Views數都唔係真係算多,仲要擔心聚得太近搞大咗個台可能引到國安法注意?
如我上面所講,個組合做咗幾耐?你答返我,你有幾多時空間同資料去定奪佢有無進步同付出努力
即係等於我同你講我個農場無雞,唔夠雞,
你話返我知“因為我農場無蛋梗係無雞啦“?
真心,我見證多年連登歷史,深明哩度有“愈反愈紅“嘅現象,所以見到咁多人講台長都好開心,台長係值得更多關注
其實佢哩啲我反而少聽,唔係台長過咗去,我都唔識佢
人哋本身記者經驗多,2019又上過前線採訪,而且係跟過台長傳統傳媒人嗰種運作風格規範,如果喺同一角度去睇文進真係唔夠公道文進都自認係廢,不過台長都有講過文進可以用到某啲巿井同地下法則嘅角度切入,哩樣的確唔係好多人出到,e.g.:杜汶澤應該有,毓民都未必,當然毓民睇嘅更宏觀
係,認同嘅,不過我覺得佢有改善咗少少嘅......
你又知人哋得“兩句“?定係你自己一個人淨係今日都已經講咗兩句?哩個世界大把人唔話得㗎啦~比佢更玻璃嘅更敏感嘅,你見得少同你一樣,你有批評佢嘅自由,點解佢唔可以有唔聽你批評嘅自由?
你唔𨳒台長贛鳩要搵佢,唔去搵白兵啤梨夾
好多聽眾淨係鐘意做聽聲唔睇畫面,台長自己都講過,自己又唔係靚仔又剩,其實無乜好睇,不過我都鐘意有畫面嘅,後面個Mon唔郁都ok,始終慣咗Myradio嗰隻
又會返去資源問題,個台都養唔起人,做功課嘅時間點嚟?無糧出㗎……有時間唔去搵錢,連個台都湊唔起,寬容少少啦~
“運作個Channel 唔係完全零成本㗎“
毓民我覺得佢無稿鳩噏都已經喺粵語界(甚至華語界)無對手,文化,內容,資料……應該無人勁過佢,有嘅請介紹

我反而以前一直無俾,係自從無得聽神秘之夜後,好辛苦,有種後悔定愧疚,好怕以後都無得聽,想課都無機會了

[orange]巴打唔好介意我講嘢如果有得罪,唔係想搵交嗌,每個人有唔同意見我好明白,亦會尊重我純粹作為台長Fans想尊重佢嘅選擇同支持佢,可以嘅咪課金,唔可以嘅咪CLS去支持吓,唔Like嘅咪似上面有巴打講飛咗文進嘅聽囉都係你哋自己選擇
[orange]

我以為我已經係最長氣嗰個?!

咁賞面,如果少少回覆都沒有,實在說不過去。

容許我嘗試,從你的留言中,歸納出重點:
1.) 司徒沒有時間
2.) 司徒沒有金錢/資源
3.) 台長孤立無援時,司徒拔刀相助,創辦網台,收容台長。
4.) 你哋批評刻薄。
5.) 係可以批評,但係唔可以令到佢哋(佢)冇癮。
6.) 做得好係人情,做得唔好係道理。
(希望沒有曲解你意思,或者「套鳩」咗你)
至於你提及過的其他‥‥例如啤梨、白兵、國安法等等,實在太跳掣邏輯了,抱歉只能說非常有司徒的風格。

首先,對台長一般留言都是沒有批評,只有不解、失望、同情。 不明白你越反越紅的意思。

針對司徒的,都是基於主持時的表現。當你開始節目用十分鐘「問候」晒聽眾,話「個台係你嘅」,「唔聽就撚就」時,可以期望有什麼回應?

我的回應就是求仁得仁。
其他巴打的留言也只是fair comment。(最激動跳晒掣又鳩又𨳒好似係得你一個)

也許有人覺得文進哥好大哥,好正,課金支持‥‥ ‥‥
我支持‥‥百貨應百客。

Youtube有些功能很奇怪,喜歡的頻道明明訂閱晒,禁埋鐘仔揀全部,但有新片時永遠收唔到通知。
但係如果揀咗"Don't recommend channel",佢就真係work,唔會再係你版面出現。

(P.S. 我舉毓民做例子,只是想說明做節目前是要有準備的‥‥但你就話乜嘢「無稿鳩噏」華文界冇對手之類‥‥ ‥‥咁唔知算唔算「否定完人意見就搬自己嗰套出嚟套鳩人」?)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞