買 行貨/水貨 電視機 集中討論區 (73)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
1. Staff 推薦果部應該係LG A1 OLED, 最入門OLED
2. SAMSUNG 色水怪多數係因為佢將D設定亂SET
3. 巴打電視距離坐位幾遠?
4. 巴打平時睇咩多? 用途

1萬左右既55吋有以下:
Sony KD-55X85J 行貨
$8990
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
8. 光度550nits

想平玩OLED有以下水貨
LG 55" OLED TV B1 OLED55B1PCA 水貨
$9XXX
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. α7 GEN4 影像處理器
8. 光度520nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
1. 應該係啦
2. 佢係咁試隻黑色皮褸,的確同一條片LG 係出到黑色,SG 個部係一時灰一時藍一時綠
3. 牆對牆中間有2.6米,我諗坐係sofa 對電視,應該有2米掛
4.睇電視/電影,少打機

呢個價係咪難做到OLED?
另外仲有幾個月入伙, 好大機會全部牌子都轉款, 當你5月6月買既時候新機係全年最貴既
行貨OLED 55"最入門就係佢果部LG A1, 不過你仲有幾個月入伙, 好大機會已經下架, 一係你提早3月左右買

LG 55" OLED TV A1 OLED55A1PCA 行貨
$12699
1. 60hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 顏色豐富, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
7. α7 GEN4 影像處理器
8. 光度450nits
9. 2聲道喇叭, 共20W輸出
另外買OLED要先留意OLED最怕有物件長期停留係畫面同一位置, 如果成日長時間睇新聞台, 財經台, 賽馬台, 長時間打機(同一隻GAME), 就唔建議買OLED電視.

不過最主要都係係睇你睇既野唔會有一個類似LOGO/ 框框長時間唔變係畫面到, 講緊日日十幾廿個鍾咁就會比較大機會燒印. 正常打機/睇YOUTUBE通常唔會有咩問題
因為唔會裝修個廳 宜家想係另一邊牆掛電視

天線同電線都要外露一齊走

想問下會唔會有電視訊號jamming既問題?
Lg 部stand by me 大家點睇?
求救

前排買左水貨sony X90j
用左一排都係頂唔順個介面

把心一橫買咗個chromecast with google tv
Set完發現Netflix 同Disney+都冇咗dolby atmos個logo

原本就Sony ht-s40r 插eArc. 一直都開到atmos

今插個chromecas落電視hdmi 1
係入面個google tv開唔到atmos
要出翻去電視機個原生os 開先有

我想知道係我setting問題
定係個chromecast有先天缺陷
咁啊
唔通要買lcd 或led
真係買左😂
新居入伙買到破產咁制
如果啱啱入門應該買乜嘢soundbar

都係打機睇電影嗰啲

lg 55c1同邊隻啱配d
Yamaha yas 系列
本身HT-S40R都唔支援Dolby Atmos
咁你地平時睇咩多?其實燒印唔係咁容易有
呢個買左返家日日聽老婆講嘢當佢唱歌咁?
睇你budget
買完老婆先日日對住佢唱歌
定佛偈?依依哦哦哦依依哦哦....
早晨step巴
一陣諗住食lunch試清楚部電視係咪真係漏光
想問下sony有無試機mode
好似自動轉 紅綠黑白色咁

唔該哂step巴

呢兩日加咗塊保護玻璃 除咗比之前反光之外其實超唔明顯 起碼好過爆mon
AT FIELD
唔開電視成塊鏡咁 啲黑位一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞