買 行貨/水貨 電視機 集中討論區 (73)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
好 唔該晒
thx step巴
pana d setting激保守
Samsung Au 8000同 Au9000 如果主要係用黎睇netflix youtube Disney +既話分別大唔大
唔大~
巴打又秒覆43寸 Budget 5000左右 Au 8000 算唔算最岩
YES
唔該巴打聽日落百老匯搞搞佢先
you are welcome~
唔知係咪我對眼問題話雖OLED本來喺對比度/暗位/畫質方面係肯定好過LCD。但其實頭先行轉豐澤電視嗰度望過兩眼,其實依家同價位嘅Mini-LED出嚟嘅效果已經可以無限接近OLED(至少正常人肉眼睇唔到太大分別),而且壽命/光度(頭先就咁睇,越光出嚟嘅對比/細節位/顏色更加比起OLED突出)方面都好過OLED一大截,再加上成本喺未來有機會比OLED更低,價錢都唔算好貴,其實2022年開始係咪Mini-LED先係主流呢?

(再次帶頭盔,可能係我眼問題又或者未體驗過頂級OLED)
1. 超光既環境不利OLED畫面表現
2. 我睇過MINI-LED電視QN90A都係偏白灰
3. 大鋪播果D DEMO黑位多唔多先?
Demo都多暗位。不過平時用家電視擺廳都Suppose個環境係光啲,發揮唔曬OLED嘅優點(?) 另外就係雖然頂級嘅OLED畫質綜合評分應該係好過QLED少少,但價錢好似同頂級嘅QLED差一大截。同埋唔知點解對我嚟講比較鍾意啲光啲嘅屏幕好似舒服啲。至於Mini-LED嘅電視Panel偏白灰可能我冇咁敏感唔係好睇得出,不過有冇得調㗎?
1. 家用擺廳燈光應該冇豐澤咁光掛
2. 環境夠光, OLED既純黑優勢就會唔明顯, MINI-LED背光電視既黑位都會夠黑
3. 如果巴打喜歡高光度, MINI LED背光電視就非常適合你
4. 如果巴打睇唔出分別, 都係好事黎
其實你睇煙花片,足球台,賽車
屍戰朝鮮呢類超黑電影
就會有分別
唔好意思Step巴
雖然有D離題
不過想問下有冇電視既清潔套裝可以介紹下
Thank you
50 吋 Samsung AU8000 定 LGUP8100PCB 好 ?
差不多
Panasonic嘅JX900H好唔好? 有咩特別位?
光度夠, 色彩豐富, 可視角高, 可惜用IPS黑位比較差, 不過巴打環境夠光問題不大
最後都係決定入手Samsung 65’ QN90A了!!
巴打睇左未先?
鋪頭一定係播對部電視有利既DEMO片
MINI LED光度勁 就會揀d好光既DEMO片
我最近行過電器鋪見到LG/SONY OLED TV播緊電影fast and furious hobbs and shaw靚到

qn90a 調光區唔夠一千個
4k oled 839萬像素調光
想問下差三千蚊買X90J定A80J好

A80J: $17980 送$2000超市 包原裝架
X90J: $13780 送$1000超市 不包架
巴打平時睇咩多?用途?
兩者唔同級別, 夠錢一定係A80J
睇電視,netfliex 同埋打ps5, switch咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞