買 行貨/水貨 電視機 集中討論區 (73)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
正常係差唔多粗幼
最多有D軟D有D硬身D
想問55" LCD最好選擇係咪三叔QN90A?
想玩OLED但係電視長駁電腦當mon用驚好快有印
YES
oled冇可能有光x2
同問,想問denon s216 , Yamaha 109 同 LG sn7cy,邊支比較好?見都差唔多價錢
SN7CY
想問下蘇寧sales話加錢會多兩年保養,連原廠3年即係有5年,不過都要加2000蚊,加唔加好?
唔加
A90J吹到個音效咁勁,買條兩千幾sound bar會唔會提升唔大
咁你咪買貴D既soundbar囉
窮又買A90J?
一時衝動
收左機聽左先啦

已經收左
恭喜巴打

信仰值暫時已充滿

想加Soundbar一係一步到頂Sony HT-A9 + SA-SW5
又sony 滿左仲充?

試左好似唔差
我試多左幾條netflix 同 youtube 片
發現係影片模式出事
如果用標準,個邊會全黑
一用影片就丘變左有少少光

所以應該係sony個色水調較喺某d片出左事
可以set到冇就得啦

76個post入面有講
peterpan
2021-12-2 10:2790#
引用: benny888 發表於 2021-12-2 10:01
coz SDR and HDR has different setting , you have to set the setting when playing HDR

搵到喇,佢原來有個HDR自動光度,個度唔set 關就唔會自己變光. THX
soundbar分開充值
LG 48吋 OLED 智能電視 (型號: OLED48C1PCB)

Panasonic 49吋 4K LED智能電視 (型號: TH-49JX800H)

Samsung 50吋 4K LED智能電視 (型號: UA50AU9000JXZK)

LG 55吋 4K LED 智能電視 (型號: 55UP8100)

step巴 想問呢幾隻有乜分別

同埋Netflix+打機 邊款好d
OLED48C1PCB
由差至好
1. LG 55UP8100最垃圾, 用IPS面板, 漏光嚴重, 光度低, 色域窄, 不過可視角相對好
2. Panasonic TH-49JX800H, 用IPS面板, 漏光嚴重, 色域普通, 不過可視角相對好
3. SAMSUNG UA50AU9000JXZK, 用VA面板, 漏光比較少, 色域普通, 光度比較好D
4. LG OLED48C1PCB最好, 色彩最豐富, 廣闊色域, 黑位最好, 黑位純黑, 0漏光, 對比度無限, 立體感最強烈, 可視角接近完美, 缺點有燒印機會, 睇用途

基本上以上4部都係唔同價位機種
由差至好
1. LG 55UP8100最垃圾, 用IPS面板, 漏光嚴重, 黑位灰化, 光度低, 色域窄, 對比度十分低, 不過可視角相對好
2. Panasonic TH-49JX800H, 用IPS面板, 漏光嚴重, 黑位灰化, 色域普通, 對比度十分低, 不過可視角相對好
3. SAMSUNG UA50AU9000JXZK, 用VA面板, 漏光比較少, 色域普通, 光度比較好D, 對比度相對IPS高, 黑位少灰
4. LG OLED48C1PCB最好, 色彩最豐富, 廣闊色域, 黑位最好, 黑位純黑, 0漏光, 對比度無限, 立體感最強烈, 可視角接近完美, 缺點有燒印機會, 睇用途

基本上以上4部都係唔同價位機種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞