買 行貨/水貨 電視機 集中討論區 (73)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
Samsung Au7700同au8000 有咩分別?見爭幾百蚊
熱門問題

SAMSUNG:

AU7700, AU8000, AU8100, AU9000, Q60A, Q70A, Q80A, QN85A, QN90A有咩野分別:

AU7700係入門款

AU8000係進階版本, 光度高少少, 色域高少少

AU8100同AU8000分別係機身顏色

AU9000係再進階版本, 光度高少少, 色域高少少, 另外再加功能

Q60A係再進階版本, 光度高少少, 色域高好多, 換了更強既影像處理器

Q70A係再進階版本, 面板轉用120HZ, 令睇片更順暢, 另外光度更高, 加上有HDMI 2.1插口支援4K120

Q80A係閹割機, 不建議買

QN85A係再進階版本, 追加了MINI LED分區LED控光功能, 簡稱全陣列分區MINI LED控光, 令黑白位更好, 換了 NEO量子影像處理器, 另外光度有再提升, 喇叭數量比Q70A增加了, 缺點係用IPS PANEL, 令漏光問題嚴重左

QN90A係再進階版本, 光度有再提升, 喇叭數量比QN85A增加了, 另外因為用VA PANEL, 減少了漏光問
一分錢一分貨
最驚係涉及panel 就會直接屈係人為
外表冇損傷就屈唔到
我對眼唔靈, 普普通通一皮
sony x80j 夠唔夠
viutv netflix disney ps4 switch 呢d 基本野
想問埋55吋
A80J定C1會好啲
計落好似C1再平啲
咩尺寸

X80J得50吋見得人

唔夠budget咪X85J
同級,差不多
要55 吋, 咁應該買85j?
最好啦

55X80J唔推薦
謝謝step巴資訊 剛剛入手了Panasonic TH-40JX700H 第一次用smart TV 同4k電視

請教p仔機有冇咩setting建議 同埋發現聲量好似較到好大 3十幾 都好細聲 有冇人用過呢部係咪咁嫁

另外請問黃viu有冇一個apk係用到 我裝左一個都係唔得 load唔到入去
直接上a90j啦
用緊a90j 暗位都唔係幾夠光
a80j 應該再差啲

而且a90j 個喇叭會再好啲 唔洗另外買soundbar 一步到位
上google play store
岩岩望落好似a80j偏藍 光位會光啲 但係啲動作位無C1咁順
C1就偏暖少少 光位暗少少 動作位順啲
太貴了
設定可以改
但兩部差唔多就買平過部 唔該step巴
a90j 我一出就買 真係值呢個價
好有包圍感 唔會後悔
50x85j 7680 行貨 又好似幾抵玩咁
咁多位巴打 有少少非技術上嘅問題想大家比下意見
原本都揀咗43q60a
但見a1同a9s 48吋清貨特價
床頭床尾2.1米左右 咁放電視幅牆就1.25米闊
如果攞盡成個闊度放48吋會唔會好有壓迫感?
1516緊
OK
Ok係指?
可以去馬~
可以去馬SONY 48A9S, 唔會好有壓迫感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞