買 行貨/水貨 電視機 集中討論區 (73)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
岩岩入LG C1,
想問有冇人知道點解播Netflix 同Disney+ 好細聲
你當一日大約打3-4個鐘機,間中睇下Netflix
諗住長用五年或以上㗎啦
咁嘅話OLED頂唔頂到? (依家好多電視都有五年保養(?))
如果55吋應該揀lg c1定sony x90j?
lg貴兩三千但有oled有d吸引
係咪兩款都要用sound bar ?
聽講lg電視反應快d
1. OLED應該都可以
2. 燒印好大機會保養唔包
1. 兩者唔同級別,OLED完勝
2. 巴打平時睇咩多?
3. 要高音質一向要加soundbar,可以買完電視聽左先
多謝秒回
價錢差唔遠我就當係同級
應該睇電視、Netflix、disney+會多d,少量睇波
唔會睇blu ray
打機就可能遲d會,就算會都可能一日幾個鐘

btw我諗住掛牆,駁soundbar 係咪一定會有條線條條fing
睇電視睇咩多?

OLED最怕有物件長期停留係畫面同一位置, 如果成日長時間睇新聞台, 財經台, 賽馬台, 長時間打機(同一隻GAME), 就唔建議買OLED電視, 不過最主要都係係睇你睇既野唔會有一個類似LOGO/ 框框長時間唔變係畫面到, 講緊日日十幾廿個鍾咁就會比較大機會燒印. 正常打機/睇YOUTUBE通常唔會有咩問題

有條HDMI線先可以駁SOUNDBAR, 如果用無線方式駁SOUNDBAR係完全浪費行為
咁又冇開咁長電視,如果睇電視台就一日可能6-8個鐘,咁應該冇烙印問題?
不過又想問下 我本身冇較暗燈睇戲既習慣,oled係咪對我黎講冇咩用?
係咪會靚過電腦4k mon
電視台就一日可能6-8個鐘,咁應該冇烙印問題?6-8小時可能燒台徽,雖然有功能可以減低台徽亮度,不過日日都6-8小時就..........另外睇電視台都咁長時間冇必要用OLED,電視台又唔係好靚畫面

唔較暗燈睇只係畫面冇咁突出,對比冇咁強烈,不過一樣都靚
差不多
電腦mon多數用IPS Panel

Samsung 32M7用VA Panel, 黑位同對比度會好一截
ok thx
主要會用嚟睇新聞電視劇,屋企人有時會開住新聞台兩三個鐘----->OLED好快玩完

睇新聞睇電視劇就唔好浪費OLED啦

全部OLED都不適合
歡迎回歸
samsung g8 32吋4K mini led
wfh仲忙過返公司
高層工作生活
我都想做,早兩日先比個所謂高層表演左咩叫9叫以為自己岩哂
step巴
我終於買左ps5了
部hx900唔支援4k+hdr同開是正常?
開hdr只能fhd

其實小問題,問下
發現pana官網都寫錯hdmi位
HDMI要開增強模式
step巴 想問問
LG 50NANO76CP同Sony 50x85j分別大唔大 ?
主要係睇電視 youtube 睇波多 加小量打機
120hz Panel, HDMI 2.1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞