買 行貨/水貨 電視機 集中討論區 (73)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
睇卡無 係白畫面有dd
Step巴 平時打機 netflix youtube多 8-9k budget 50”

係咪x85j最好?唔該
Sony KD-50X85J 行貨
$7980
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
8. 光度550nits

Sony XR-50X90J 行貨
$9980
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本製
11. 2*高音喇叭, 2*全音域喇叭
sony a9s $10380 , 好想衝
最平oled
清貨~
本身target LG B1
但如果sony 咁既價,好難決擇
48吋 VS 55吋~
有信仰就去馬SONY
5月就出A90K取代佢
120hz 同60hz
A9S都係120HZ PANEL, 只係沒有HDMI 2.1支援唔到4K120輸入
睇片都可以用到120HZ
想請問吓A9s同x90j邊部好啲 主要會用嚟睇youtube、netflix、disney+,遲吓會入部ps5
A9s, 不過打PS5最高只支持4K60
其實呢部同7700有咩分別
SAMSUNG:

AU7700, AU8000, AU8100, AU9000, Q60A, Q70A, Q80A, QN85A, QN90A有咩野分別:

AU7700係入門款

AU8000係進階版本, 光度高少少, 色域高少少

AU8100同AU8000分別係機身顏色

AU9000係再進階版本, 光度高少少, 色域高少少, 另外再加功能

Q60A係再進階版本, 光度高少少, 色域高好多, 換了更強既影像處理器

Q70A係再進階版本, 面板轉用120HZ, 令睇片更順暢, 另外光度更高, 加上有HDMI 2.1插口支援4K120

Q80A係閹割機, 不建議買

QN85A係再進階版本, 追加了MINI LED分區LED控光功能, 簡稱全陣列分區MINI LED控光, 令黑白位更好, 換了 NEO量子影像處理器, 另外光度有再提升, 喇叭數量比Q70A增加了, 缺點係用IPS PANEL, 令漏光問題嚴重左

QN90A係再進階版本, 光度有再提升, 喇叭數量比QN85A增加了, 另外因為用VA PANEL, 減少了漏光問題
秒答crazy thanks
請問呢個價,係咪扣咗超市禮卷?
我想問電視裝高少少係咪冇問題 大約坐低水平望電視中心點 高10CM左右
因為下邊有野頂住 裝唔到咁低
應該可以. 都沒有辦法啦~
有無LG C1既朋友 打PS4既時候 部電視會斬下斬下?

我熄左個死人HDMI Deep Colour, 佢就無事 究竟係乜野黎? 點樣set佢default係關?
如果連接到輸入的裝置也支援 ULTRA HD Deep Color,您的影像可能會更清晰。不過,如果裝置不支援,則可能無法正常運作。
若是如此,請將裝置連接到不同的 HDMI 連接埠,或者將電視的 ULTRA HD Deep Color 設定更改為「關閉」。
支援的畫面解析度
開啟:支援 4K@60 Hz (4:4:4、4:2:2 和 4:2:0)。
關閉:支援 4K@60 Hz (4:2:0)。

如果要出HDR, PS4同電視DEEP COLOR都需要開
除非唔買55寸 買48寸 C1 咁就可以裝低D 但係睇完55 覺得48好細
裝高少少都ok啦,10cm好少姐
同佢講左換過部比我
希望今次無事啦 搬得好辛苦 咁薄好怕整爛佢
早幾日部50寸x80j送咗黎,之前上網睇啲人吹到話買x80j係交智商稅(最主要啲人話俾多大約3000銀有新既晶片)話啲機能好差,睇落又唔係丫,啲色幾靚,部電視外型又靚仔,7000銀唔使有呢個質素算係咁啦,係衰在無HDMI2.1啫,不過我又唔打機既,無咩所謂啦

有時真係想串返果啲人,鬼唔知x90j靚過x80j咩,budget有限丫嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞