買 行貨/水貨 電視機 集中討論區 (73)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
決定放棄
同OLED比絕對係兩個世界
你沒有選擇
問題太空範,不答
巴打買左咩電視
想問Sony電視上牆係咪最好用返原裝架?本身想裝活動架,但sales話轉用其他架可能影響保養。
唔係原裝架罪大師傅唔會幫你上牆
同維修時要自己搬左落嚟佢先會幫你整
原來係咁 咁都係裝返原裝算
黎緊想換電視,視距1.8-2m,平時都係睇netflix , now 新聞,nba ,打機,諗緊55寸sony x85j x90j行貨 定 LG B1水貨,每日都用6個鐘電視左右,OLED 驚有燒烘問題,LG個防止及修復殘留影像技術 會唔會幫到手?
驚有燒烘問題就一律唔好買OLED, 一路用一路驚冇意義, 都係用番普通野好

Sony XR-55X90J 行貨
$12690
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本製
11. 2*高音喇叭, 2*全音域喇叭
買OLED要先留意OLED最怕有物件長期停留係畫面同一位置, 如果成日長時間睇新聞台, 財經台, 賽馬台, 長時間打機(同一隻GAME), 就唔建議買OLED電視, 不過最主要都係係睇你睇既野唔會有一個類似LOGO/ 框框長時間唔變係畫面到, 講緊日日十幾廿個鍾咁就會比較大機會燒印. 正常打機/睇YOUTUBE通常唔會有咩問題
巴打你玩完車回左血先再諗啦~
同rtings /網上啲測試一樣

LG B1 個原生設定色彩怪到一個點,某程度我覺得差過LCD

跟rtings 個建議執完先見得人
恭喜巴打
巴打連WHITE BALANCE都跟?
哈,我都係太古
相認?
原來係街坊
我住AEON附近~
可以請你飲茶,你幫左我好多
you are welcome~
我有幫到你嗎?
黎緊想換電視,視距2.4-2.5m,平時都係睇youtube ,netflix , viutv , nba ,打機都係switch , 每日都用6個鐘電視左右,size 限制: 電視櫃對上1m 裝左條木條擺野

諗緊55" , budget hkd15,000, 想問巴打有咩推介? 同埋想問有冇機會可以掛牆?
1. 2.4-2.5m我建議65"
2. SIZE你自己CHECK官網

Sony XR-55X90J 行貨
$12690
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本製
11. 2*高音喇叭, 2*全音域喇叭
淨係睇熟頂置已經獲益良多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞