買 行貨/水貨 電視機 集中討論區 (73)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
Step巴,想問如果50或55吋,5000左右budget, 有冇推介?想買部平平地擺房睇下Netflix , youtube, 唔打機
LG 50UP7800PCB 行貨
$5150
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0*2, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
7. 光度300nits
如果TCL 55" P725同呢部比又如何?見55吋4千幾真係好平
不過TCL係咪冇咁好
一分錢一分貨,大陸牌子我唔係好推薦,不過就真係平霸
兩部都差成6000
Sony KD-55X85J 行貨
$9280
Sony KD-55X90J 行貨
$12800

何來6千?
Panasonic TH-65JX900H 同SONY 65X85J , 65X90J 性價比應該點排法?
睇過實物,85J D色好似最差, 90J所有野都應該最好亦貴過其他果兩部,但值唔值?

睇spec panasonic果部好似幾抵玩.....

利申:未用過panasonic電視,我知panasonic oled好勁,但冇錢買
X90J>X85J>JX900H

鋪頭設定亂咁黎,冇咩意義,信我就可以

JX900H色彩OK, 係因為用IPS所以擔心漏光問題
恭喜巴打
咁應該OLED問題不大

OLED最怕有物件長期停留係畫面同一位置, 如果成日長時間睇新聞台, 財經台, 賽馬台, 長時間打機(同一隻GAME), 就唔建議買OLED電視

不過最主要都係係睇你睇既野唔會有一個類似LOGO/ 框框長時間唔變係畫面到, 講緊日日十幾廿個鍾咁就會比較大機會燒印. 正常打機/睇YOUTUBE通常唔會有咩問題
巴打識玩
巴打有冇試
X90J 65”等送貨
恭喜巴打
OLED 5% gray vertical banding 其實好常見
其實係
step巴點睇Sony XR-65X95J?
90J上埋你覺得值唔值或者分別大唔大?
見佢加咗啲喇叭同subwoofer
慳返soundbar
喇叭好左

可視角好左

光度高左

黑位其實差不多

要大改善需要OLED
應該同獨立Soundbar未有得比

3千幾左右soundbar完勝
而家X90個價真抵好多
幾年前X90F個價好硬,果時最後買咗Q60FN
如果3000幾soundbar有咩選擇

利申 用緊a80j

部lg c1 到左但係發現左問題開白色圖左面好似有一行特別紅左咁 係咪正常唔會咁 唔知巴打們睇唔睇到
上咪睇好似叫oled pink tint 有好多人都類似咁原來,係咪通病黎我原來唔算嚴重 上網睇人嚴重好多
訓死左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞