我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。(2)

1001 回覆
89 Like 2 Dislike
發夢都冇諗過會有第2個post,繼續阿楓嘅廢柴之旅。

「我希望你唔會唔記得,我地喺埋一齊嘅每一日,都係咁開心,我都係咁愛你。」
─黎明 《玻璃之城》

新手故
只係希望大家睇得過癮。
文筆比較差 要屌屌細力啲

Post 1: https://lihkg.com/thread/228808/page/1

紙言 : https://www.shikoto.com/article/123263/%E6%88%91%E5%8F%AA%E4%B8%8D%E9%81%8E%E5%96%BA%E8%87%AA%E4%BF%AE%E5%AE%A4%E6%BA%AB%E6%9B%B8%EF%BC%8C%E9%BB%9E%E7%9F%A5%E6%AF%94%E6%88%91%E9%81%87%E7%95%AA%E4%BD%A2%E3%80%82.html
推推推
新po一推
太忠實啦你兩個
推呀推
推呀推

等你好耐啊
美斯留名
推呀推

等你好耐啊

咁今晚仲有冇
美斯留名

我都係美斯迷
推呀推

等你好耐啊

咁今晚仲有冇

新post出文我都知嘅..不過要等下
lm
lm

感謝
<七十四>
第二日,繼續我嘅溫書生活。

「小涼,教一教我呢題數!」溫數亦都成為我每日嘅指定動作,無論幾忙都會溫下數。

「睇下先....」

「哦!5P3 x 6P4 囉!」你係睇完架啦?我都未消化到佢問咩你就計到?

「好勁啊你!」但係又真係俾佢計啱。

「唉,人地女朋友啲數仲勁過男朋友..」阿豪又喺到講。今日又係4人小組形式溫,其實成日都係咁。

「收聲啦你,不恥下問你識條春咩,算啦,你面皮薄唔了解。」

「阿楓係數學弱咗啲姐,其他都係靠佢幫我炸。」

「聽到未啊!」

「聽到聽到,我唔夠你兩個拗,我繼續溫啊下。」

「小涼!我又唔識呢題!」究竟邊條hihi發明probi呢樣嘢。

「&&%$#&^%$@#...呢條複雜少少,我寫俾你睇下啦。」

「又啱,你真係好勁。」

「嘻嘻,濕濕碎啦!」

「小霖,你餓唔餓啊?」溫到咁上下阿豪問。

「唔太餓啊。」

「我同阿楓去買啲嘢食,買埋你果份?」喂,我幾時話去啊!

「嗯..好啊。買杯栗米唔該。」

阿豪一手扯起我,我用個好唔情願嘅眼神望住佢,佢竟然睥番我。就係咁我俾佢無情地帶走。

「喂,我唔餓啊,做乜姐?」出到去我就罵爆佢。

「仲問,你唔覺得小霖有啲唔妥咩?」

「邊有啊..」

「佢成日都冇講過嘢喎,嗌下佢先答一句。」

「人地想專心溫書姐,你估你咩。」雖然我咁講,但係俾佢講講下都覺得怪,就算平時寡言嘅佢都冇寡到咁。

「唔係呢,佢可能真係有啲嘢!」

「你想知你咪自己問佢。」

「唔太好嘅,好似好多事咁,不如你幫我問啊?」

「我溝埋佢好冇?我問就唔多事嘅。」

「2個魚柳包餐殺唔殺?」妖,明知我成世人最憎人用食物大尻我。

「殺殺殺,gogogo!」抵抗食物會遭天繾啊。

「唉,佢果日話佢冇鐘意人,睇黎我要再加油啊。」

「或..或者佢唔想喺咁多人面前講姐,唔洗諗得太灰嘅。」

番去之後,我留意到小霖,真係好似唔多妥,成日都神不守舍咁。

「阿楓,到你教我啦..」

「阿楓、阿楓!」我回過神,原來小涼嗌我。

死啦,佢會唔會罵我係咁望住小霖..

「下..下..做咩?」

「你又喺到發白日夢啊?」呼..好彩。

「係..係啊..溫得攰啊嘛。」

「咁俾條數你計下清醒下啦。」

我接過黎睇,係D econ數黎,我拿手好戲。

今次終於到我三兩下手勢就計好,仲唔威番次俾阿豪睇?

「啦,阿豪,阿楓真係有教我架,你唔準再笑佢啊!」小涼同阿豪講。

媽呀,我真係好感動,真係想頒個香港好女友獎俾佢。
雖然唔知係邊個好心人,不過真係好多謝佢喺舊po俾埋個正皮,真係完成我100正皮嘅願望
已正皮
加油!
其實男主唔夠果斷 好似成日周旋係兩個女仔之中 時間耐啲肯定出事 我覺得總有一日分分鐘俾小涼個老豆講中 小涼會喊住番去....
其實男主唔夠果斷 好似成日周旋係兩個女仔之中 時間耐啲肯定出事 我覺得總有一日分分鐘俾小涼個老豆講中 小涼會喊住番去....

我覺得未至於嘅
始終佢鍾意嘅係小涼
但同小霖得咁埋早有總有一日會比uncle發現
我俾左第101個正皮你

我覺得未至於嘅
始終佢鍾意嘅係小涼
但同小霖得咁埋早有總有一日會比uncle發現

太果斷嘅話分分鐘會去到絕交,男主未必想咁。

同小霖行咁埋如果乾乾淨淨嘅都唔怕嘅
我俾左第101個正皮你

見到啦,感謝你
隔左兩日冇睇就推爆左
隔左兩日冇睇就推爆左

唔怪得唔見你
「唔好意思,我地閂門啦!」會所職員講。

阿豪已經晨早走咗,小涼老豆都黎接佢走。

「Uncle!」面對佢老豆,我仍然唔敢鬆懈。

「嗯~阿楓你好。」佢竟然咁nice!

「走啦,聽日見啦。」小涼講。

因為我應承阿豪關心下小霖,所以就送咗小霖番去。

「點啊?好攰啊?」我問佢,用黎開個頭先。

「下..唔係啊。」佢答。

「但係你成日都神不守舍咁嘅?」

「有咩?」

「冇咩?」我反問。

「觀察力好咗喎。」

「咁咩事?」

「我發覺..我始終同阿豪一齊果陣始終冇果種感覺..」

「點會啊..我明明見你同佢都行得好埋架。」

「咁只係我嘗試去投入。」

「冇錯,同佢相處呢段日子,佢真係個好好嘅男仔,咩都好為我著想,咩都幫我諗定。」

「但係可能我比較獨立,唔係太鐘意俾人為自己安排曬一切。」

「咁你同佢講下咪得囉。」

「講唔講都唔重要啦,最重要係我始終對佢冇愛戀嘅感覺。」

我知道呢個時候再幫阿豪講任何好說話都冇用,於是問,

「咁你想點同佢講?」

「我會等考完dse先同佢講清楚,我唔想佢因為我有任何差池。」

唉,做咁多嘢到頭來都係徒勞無功,果然愛情係冇得逼嘅。

「果然愛情係冇得逼嘅。」屌,又口快快講咗心入面果句出黎。

「你明就好啦!幫我保守住呢樣嘢先啦。」Why always me!!

「好..咁祝你早日搵到你鐘意嘅對象啦。」

「一早搵到啦。」
小霖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞