我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。(2)

1001 回覆
89 Like 2 Dislike
可能有啲先入為主 雖然小涼同小霖對廢紙都一樣咁好 不過就點都有少少覺得小霖好似付出俾小涼多少少咁 不過我撐小涼 Btw 我想知邊個走寶竟然唔要小涼 同另一個拍拖...

寫個小涼外傳

又唔係啲寫緊嘅人物 講出黎你地都冇感覺啦
成日覺得廢紙一路收緊小霖兵
避忌小小都好啊
成日覺得廢紙一路收緊小霖兵
避忌小小都好啊

佢一直都當小霖青梅竹馬,所以都冇諗咁多
小涼唔會呷醋嘅咩
睇左成日終於追到live 好青春
小涼唔會呷醋嘅咩

師兄你真係洞悉先機
食完之後我地就番番自修室溫書。

「走啦好冇啊,11點啦就黎。」溫到咁上下小涼就話好攰,所以我就送佢番去。

「你自己番去得唔得啊?」我問小霖,果陣阿豪都走咗。

「得啦,你地走先啦。」

沿路番去,佢都好似悶悶不樂咁。

「呃,估唔到我細個真係咁百厭。」我地行緊果陣,突然諗番起細個,所以講。

「係囉,哈哈。」

「果到啲魚蛋粉真係好好食!」

「原來你鐘意食蔥同蒜架?」佢問。

「係啊,香啊嘛。落落啲河粉到一流啊。」

「哦..」

「做咩啊?你真係好攰咁?」我問佢。

「下..係啊,溫咗成日又啲頭暈暈咁。」佢有啲失魂咁好似。

「下?冇事啊嘛,果到啲冷氣太大啊?」我問佢。

「唔知呢,可能啦!」

「番去食粒藥,早啲瞓啦。」

「嗯..」

我番到去同老豆阿媽講番頭先啲嘢,佢地都笑到見牙唔見眼。

「呃..我都好耐冇去過,搵日去食下先!」佢講。

臨瞓之前諗住打俾小涼睇下佢有冇嘢,點知冇人聽,可能已經瞓咗。

唔知佢做咩呢,好似怪怪地咁。
睇左成日終於追到live 好青春

好感謝!!
小涼唔會呷醋嘅咩

師兄你真係洞悉先機

之後比小涼老豆發現佢唔開心然後去屌廢紙一鑊,屌完之後廢紙唔開心去搵小霖,情同濃時到佢地兩個屌一鑊,最後小霖變左sp,小涼依然係女朋友,完
兩全其美嘅結局
小涼唔會呷醋嘅咩

師兄你真係洞悉先機

之後比小涼老豆發現佢唔開心然後去屌廢紙一鑊,屌完之後廢紙唔開心去搵小霖,情同濃時到佢地兩個屌一鑊,最後小霖變左sp,小涼依然係女朋友,完
兩全其美嘅結局

小霖要係女朋友,小霖先係大婆
深夜一推
推推
小涼唔會呷醋嘅咩

師兄你真係洞悉先機

兩全其美嘅結局

小霖要係女朋友,小霖先係大婆

我呢到係純愛區啊
深夜一推

推推

咁我唯有再出多篇..
深夜一推

推推

咁我唯有再出多篇..

<七十八>

「誰和我熱吻 年年沒佳音 極有可能 出年佳節還是要等」

上年仲聽住呢首頹歌打機嘅我,今年終於唔洗咁毒留喺屋企。自從天蕊之後,今年係我重新再過嘅一個平安夜。

一到傍晚,小涼就打黎,可能又叫我快啲。

「喂,唔洗催我啦,就到就到。」我講。

「喂....阿楓啊?我個肚好痛..」

「你冇事啊嘛?喂..喂?」

「唔..唔..唔知啊...我諗我出唔到去架啦..」

「喂..喂..阿楓?」我冇應佢,應該係話我唔得閒應佢。

我而加正全速跑去佢屋企,出唔出到去有幾閒,最緊要佢冇事。

「叮噹、叮噹」

「阿楓...」小涼開門之後,面色慘白,口唇都白曬。

「你點啊?冇事啊嘛?」

「我唔知啊..淨係覺得好肚痛..」

「洗唔洗同你去睇下醫生啊?」

「唔..唔洗...」

「我扶你入房先啦。」

「有冇食啲嘢啊你?你屋企人呢?」入到房之後我問佢。

「冇啊,佢地出咗去食大餐。」

「我去煮啲粥你食啦,你喺到抖陣。」

瑤柱瘦肉粥我就唔識整架啦,白粥我都識嘅,於是我盲煲咗啲白粥俾佢食。

「食得啦!」我入房叫佢,不過我見佢病到咁,所以我就拎埋入去餵佢。

「睇熱啊..」我講。

「估唔到你都識煲粥喎。」

「唔係你估,收唔收貨先?」

「收..好好食。」白粥你都話好食,你都幾易滿足。

我一啖一啖咁餵佢,好彩佢都食得曬,暫時冇再翻痛住。

「食埋幾粒藥抖陣啦。」我拎咗幾粒喇叭丸俾佢。

之後我再幫佢整好個枕頭同被鋪,俾佢再瞓下。

「對唔住啊..平安夜都搞到你咁掃興..」佢瞓喺到講。

「唔緊要啦,我志在同你一齊之麻,我地而加都係一齊,去邊有咩所謂?瞓啦。」我摸一摸佢個頭。

望住佢瞓教個樣,冇咗平時好強悍嘅感覺,佢底子裏都係個好需要人保護嘅女仔,只係平時裝框住自己。

可能佢平時要承受嘅嘢太多,又唔想旁人為佢擔心,所以先自己頂曬。直至自己病咗都仍然顧慮住我嘅感受。

我諗我都係個唔合格嘅男朋友,唔識同佢分擔佢嘅煩惱,佢嘅壓力。

我忍唔住,上前輕輕錫咗佢一啖,然後講咗句:「對唔住..」
小涼
之後我出咗去睇電視,好彩今日係平日,夜晚都係有啲大台劇睇下。

睇到咁上下時間,我聽到開燈嘅聲音,向後望一望,原來係小涼去廁所。

隔咗一陣,佢先出番黎。

「點啊,又肚痛啊?」我問佢。

「嗯..但係而家舒服好多啦..」講完之後,佢行過黎,用手潑兩潑,示意我俾啲位佢坐。

佢坐落黎之後就挨咗埋黎。

「睇緊咩啊?」

「百分百感覺2啊,喺你個電視櫃摷嘅。」

「我好鐘意睇呢套啊!又有Eason、Joey、陳曉東!」佢一提起啲佢鐘意嘅嘢就好興奮。

「Eason最後都係揀咗千嬅。人總係要兜兜轉轉先搵到佢最鐘意嘅人。」

「咁你呢?你轉完未?」佢突然問。

「未啊!」

「嗯?」佢望上黎。

「望親你都暈到氹氹轉啦。」

「又亂講嘢!」

「仲有20秒就25號啦..我地倒數啦。」佢講。

「10..9..8..7..6..5..4..3..2..1..Merry Christmas!!」冇好喧鬧嘅歡呼聲,只有一句默默嘅聖誕快樂,但係仲有意義!因為眼前果個係自己最愛嘅人。

呢個平安夜..同我想像嘅落差好大,但係我冇因為咁而唔開心,仲覺得好特別。原來唔洗特登去做啲咩去充實個節日,只要可以同自己鐘意嘅人一齊就已經好足夠。
lmlm
轉番去小霖
sorry 係時候轉番去小霖到 平安夜小霖自己一個係屋企過 佢一定好寂寞難耐 好需要廢紙既慰藉
小霖同屋企人食大餐
一陣出,先推一個
「喂?阿豪?」小霖收到阿豪電話。

我地同小涼而加喺商場間粥麵鋪食緊嘢。由於小涼都係唔太舒服,所以我地有共識,聖誕節都係留喺自修室溫書,費事出到去人又多,車又多,行都行得唔舒服。小霖亦都一齊溫。

「今晚出唔出黎...?」佢望一望我地,我地作狀係咁點頭。

「唔好啦..我都係想溫下書..倒數先啦。嗯,好啦,拜拜。」之後佢就收咗線。

「點解唔應承佢啊?」小涼問。

「因為..尋日都冇乜點溫書啦,再溫下好過啦,橫點出面咁多人。」佢望一望我,示意我唔好爆響口,之後答。

「咁又係啊,出面啲空氣咁差,都唔太舒服。」

我地翻去溫書,今日溫BAFS,因為我地三個都有讀,而唯獨呢科我係比佢地好,所以我突然變咗小老師咁。

「阿楓,點解呢題個gross profit少咗嘅?」小涼問。

「因為..你計少咗咗purchases,個銷貨成本應該會變多咗...」我一路解釋,一路都自己喺到吸收緊。

「Yes!又做好一條!」我講。其實做acct數如果做得啱嘅話會好有滿足感,加上又易執分,所以我幾鐘意讀呢科。

「係咪咁勁啊?」小霖問。

「洗乜講!」

突然有人搭一搭我膊頭,我本能反應下即刻捉住佢隻手再反手屈住佢。

「喂..喂..喂,放手,係我!!」原來係阿豪。

「屌你咩,明知我最憎人搭住我。」抵佢死啦。

「你過黎做咩?」我問。

「我..過黎溫書囉,唔得咩?」扮啦你,司馬昭之心,路人皆知!

其實我隱約見到小霖有啲唔太耐煩嘅表情,但係好快就扮到冇嘢。

唔知點解,自從阿豪黎咗之後,啲氣氛就變到怪怪地咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞