我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。(2)

1001 回覆
89 Like 2 Dislike

第900個留言
未正皮嘅唔好等啦 快啲正咗去先啦
(阿楓視角)

我沖完涼出黎,見到小霖攡咗喺床,但係又唔係瞓覺。

「仲唔瞓?」我問。

「等埋你啊嘛。」

「咁我而加出黎可以瞓啦。」

「嗯…嗯」佢擰頭。

「做咩啊?」我坐埋去床邊,坐喺佢隔離。

「我唔捨得你,想望多你兩眼。」佢將雙手放喺我雙膊,箍住我講。

佢吸一口氣,然後講:「費子楓,我鐘意你..鐘意咗你好耐。」

「小霖..你知我..」

「我知你鐘意嘅係小涼,我知你唔鐘意我,我知我係好傻,但係我淨係想將我嘅心意話俾你知。」

「我唔係要要求啲咩,我只係希望將自己鬱咗好耐嘅說話可以抒發出黎。」

佢嘅反應十分從容,應該係如釋重負。反而令我有啲唔太知點應對。

「你唔洗講任何嘢,我都知呢個時候講俾你聽你會唔識應對..我怕我再唔講明我嘅心意我會後悔。」

「你陪埋我呢晚啦好冇?」佢問,我只好點頭。

我地兩個瞓咗喺床上面,佢攬住咗我黎瞓,我亦冇推開佢。

「阿楓..」

「嗯?」

「你胸膛真係好好瞓..」

「早啲瞓啦..聽日早起身啊。」

「嗯..」之後就合咗眼,我唔知佢係咪瞓咗,我只係見到佢臉上掛住嘅笑容,係屬於汪映霖真正嘅笑容,見得番佢笑,咁就夠。

「醒啦..小霖..」第二朝我拍醒佢,佢睡眼惺忪咁望住我。

「咁早..」

「唔早啦,要執嘢啊。」之後佢先肯起身,伸咗個懶腰。

一起身就見到呢個咁靚嘅畫面真係特別精神。
加速,推一推
搞完一大輪我地就開始去機場。

「我幫你拎啊!」我同小霖講,叫佢俾啲行李我。

「咁好死?!」

「咁算啦。」

「喂…我怕你辛苦姐..」佢一邊講一邊遞過黎。

「咁小嘢邊難到我!」

「啊!好唔捨得啊!」阿星大嗌。

「我都唔想番香港!」連阿月都講。

「你唔掛住阿靜架咩?嘻嘻。」子妮問。

「關你鬼事!」佢哼一哼子妮個頭。

就係咁嘻嘻哈哈,我地就去到機場,講真我真係好唔捨得同佢地一齊嘅呢幾日,每日都瘋瘋癲癲咁,好過癮。

上到機之後,今次坐我隔離嘅..係小霖。

「你唔同佢地坐?」我指阿晴同子妮。

「佢地同曬佢地男友坐啊…」

「咁多位唔揀係要同我坐?」我講笑。

「咁我淨係想痴住你啊麻..」

「你唔好..」

「得啦..我識做架啦..到咗香港我就會..變番朋友嘅身份,俾我纏埋你呢個幾鐘啦。」

唔知點解聽完我有啲心疼,所以都唔忍心拒絕佢。

「你嘅膊頭..係全世界最好挨嘅。」佢瞓咗落黎。

「你就好挨囉,不知搞到我幾攰。」

「真係架?咁你唔出聲??」佢即刻縮番個頭。

「你挨得咁舒服咪借俾你囉。」

「嘻嘻。」笑完佢又挨番落黎。

我從來唔知原來佢可以咁易滿足,就好似細路咁。
小霖
小霖啊 努力追啊楓啦
推到同小霖一齊
「拜拜啦,遲啲見!」

講完我地就各有各走,勞燕分飛,我同小霖、阿言阿晴、阿星都係搭同一架車,所以我地一齊走。

一到步,我就send咗個whatsapp比阿媽同小涼,不過小涼應該未落吧。

見住佢地一個一個咁落車,我內心就更增添一份不捨,令我有啲失落。

「做咩啊?唔捨得啊?」佢問,點解佢永遠都估到我諗咩?

「小小啦…」

直至我地都落埋車,就代表個旅程真係完了。

「拜拜啦..阿楓,多謝你呢幾日黎嘅照顧。」我送到佢去樓下,係我堅持嘅。

「我多謝你就真。」

「唔好掛住我喎你。」佢講。

「痴線,走啦你,遲啲再出黎玩啦。」

「你話架,拜拜。」講完佢就入咗去。

而我都轉身走,行咗兩步唔知點解我好想回頭望下佢,所以就做咗。

點知佢都有望番轉頭喎,仲笑笑口咁同我揮手。

「我番黎啦!」我講。

屋企一個人都冇,淨係有張紙。

「我同你老豆約咗朋友啊,你自己搞點啦 !」阿媽寫。

搞錯啊…

沖完涼之後都6點幾,都有啲餓,所以就求其煮咗個麵,然後就送電視食。

睇住啲十年如一日嘅節目食嘢,更顯得孤獨,明明尋晚仲係成班人嘻嘻哈哈咁食嘢,今晚就得番一個。

除咗掛住班友之外,我唔知點解仲有種好特別嘅感覺,而係我解釋唔到嘅。

係我沉思緊果陣,小涼就覆番我:「我都到咗啦!好靚啊呢到。」

「係咩?send 啲相黎睇下!」

佢send咗張自拍黎,背景仲係機場黎。

終於可以見下佢個樣,都成個禮拜冇見,都冇咩點變。

「好靚喎真係..個景,哈哈。」

「乜而加我唔靚咩?!」

「靚!梗係靚,至靚係你!」

「算你啦!」

「玩得開心啲啦你!」

「嗯嗯,番黎見!」

然後我就入咗房煲劇,我突然覺得自己好似王家衛鏡頭下嘅梁朝偉,沉沉鬱鬱咁做自己嘢..由頭到尾都係一個人。

直至瞓教果陣,望住隔離個空位,果種空虛先又突然泛濫起黎,我呢個時候先恍然大悟
.
.
.
.
.
我好似..真係有啲掛住小霖。
岩啦岩啦啦隊掛住小霖啦
啱架啦 搵小霖陪你 叫小霖上黎陪你睇戲
樓主真係好 接受觀眾意見 就算最後真係小涼一齊 sadending 唔緊要 最緊要過程中睇到最多小霖同廢紙既sweet野
樓主真係好 接受觀眾意見 就算最後真係小涼一齊 sadending 唔緊要 最緊要過程中睇到最多小霖同廢紙既sweet野

其實都係照自己原本構思推進緊

唔好推錯呀樓主,要keep住推向小涼呀

小涼去左旅行呢段時間 足夠小霖迷倒廢紙 人不為己

要同小涼一齊

推向小涼就sad end你想邊樣

推向小涼就sad end你想邊樣

小涼就good end 啦
「拜拜啦,遲啲見!」

講完我地就各有各走,勞燕分飛,我同小霖、阿言阿晴、阿星都係搭同一架車,所以我地一齊走。

一到步,我就send咗個whatsapp比阿媽同小涼,不過小涼應該未落吧。

見住佢地一個一個咁落車,我內心就更增添一份不捨,令我有啲失落。

「做咩啊?唔捨得啊?」佢問,點解佢永遠都估到我諗咩?

「小小啦…」

直至我地都落埋車,就代表個旅程真係完了。

「拜拜啦..阿楓,多謝你呢幾日黎嘅照顧。」我送到佢去樓下,係我堅持嘅。

「我多謝你就真。」

「唔好掛住我喎你。」佢講。

「痴線,走啦你,遲啲再出黎玩啦。」

「你話架,拜拜。」講完佢就入咗去。

而我都轉身走,行咗兩步唔知點解我好想回頭望下佢,所以就做咗。

點知佢都有望番轉頭喎,仲笑笑口咁同我揮手。

「我番黎啦!」我講。

屋企一個人都冇,淨係有張紙。

「我同你老豆約咗朋友啊,你自己搞點啦 !」阿媽寫。

搞錯啊…

沖完涼之後都6點幾,都有啲餓,所以就求其煮咗個麵,然後就送電視食。

睇住啲十年如一日嘅節目食嘢,更顯得孤獨,明明尋晚仲係成班人嘻嘻哈哈咁食嘢,今晚就得番一個。

除咗掛住班友之外,我唔知點解仲有種好特別嘅感覺,而係我解釋唔到嘅。

係我沉思緊果陣,小涼就覆番我:「我都到咗啦!好靚啊呢到。」

「係咩?send 啲相黎睇下!」

佢send咗張自拍黎,背景仲係機場黎。

終於可以見下佢個樣,都成個禮拜冇見,都冇咩點變。

「好靚喎真係..個景,哈哈。」

「乜而加我唔靚咩?!」

「靚!梗係靚,至靚係你!」

「算你啦!」

「玩得開心啲啦你!」

「嗯嗯,番黎見!」

然後我就入咗房煲劇,我突然覺得自己好似王家衛鏡頭下嘅梁朝偉,沉沉鬱鬱咁做自己嘢..由頭到尾都係一個人。

直至瞓教果陣,望住隔離個空位,果種空虛先又突然泛濫起黎,我呢個時候先恍然大悟
.
.
.
.
.
我好似..真係有啲掛住小霖。

係喇係喇 廢紙終於覺得小霖重要喇 樓主唔好sad end啊
結局其實已經構思好 照而家咁睇 sad 唔 sad真係好主觀
推到廢紙同小霖一齊
我會無限loop佢地去旅行
總之最後同小涼happy ending就係對我地霖粉黎講係sad ending
當一個人獨處的時候會最先想起邊個,個個就係最愛,小霖加油
輕輕一推
小涼:

去個邊定居得嫁啦
唔駛番黎啦
唔好掛住我

祝 移民快樂

前男友
廢紙上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞