我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。(2)

1001 回覆
89 Like 2 Dislike
其實樓主個標題可能有啲暗示

就係明示小涼係女主啊 點知小霖會跑出咁多

咁照原本咁寫啦
唔好因爲小霖跑出而去改故事
小霖做女主

咁照原本咁寫啦
唔好因爲小霖跑出而去改故事

咁又唔會 一直都係跟住原本打算而行
不過間唔中派下福利還是可以的
小霖做女主

下個故啦唉 如果仲有下個
個老司機車咗我地去逢甲夜市,呢個應該係我地成個旅程最後一個逢甲夜市,玩咗成日大家都好餓,特別係小霖,所以我地都迫不及待去搵嘢食。

「點啊,好啲未?」我問佢。

「好好多啦,冇乜嘢啦。」見佢面色好番啲先放心。

「下次唔好再咁傻啦,我大男人一個餓少少有咩所謂。」

「知道啦..」佢就好似隻小雀咁講,十分緬婰。

「喂,一齊黎影幅相啦,話曬最後一晚!」阿豪叫,我地都簇擁住佢,影咗幾張相,為我地嘅旅程留下美好嘅終結。

番到去之後,我繼續同小涼whatsapp。

「聽日終於番啦…好唔捨得。」我講。

「唉..好掛住你啊,但係聽日到我走,仲未有得見..」

「係喎..又會咁啱我番黎你走嘅?你幾點機啊?」

「晏就兩點啊,我上機你都未翻到啦。」

「咁唯有你番黎先再見啦。」

我打完之後,小霖就沖完涼出黎,沖完涼出黎嘅佢真係好迷人,我驚我再望住佢會暴斃,但係偏偏好似有種引力令我移唔開視線。

「做咩係咁望住我啊?」佢哄個頭埋黎問,嘩,救命。

「冇..冇啊,諗緊嘢之麻。」搞到我鬼死咁緊張。

「唔捨得我啊?」

「點會啊,番到香港可以成日見啦,住咁近。」

「但係冇得再同我瞓啦喎..」

「亂講嘢啦,我去沖涼啦。」喺呢個咁具挑逗性嘅環境同氛圍之下,我再唔走我驚我會失守。

入到去之後我係咁用凍水沖自己,令自己冷靜落黎。
.
.
.
呢個時候,小霖正喺到埋頭睇緊啲嘢..
小涼去邊旅行
我齋睇文字都扯曬旗
真人哄埋黎真係不得了
小霖人氣咁就
逆襲吧
是咪未講grad din 定我唔記得
唔洗個旅程完
是咪未講grad din 定我唔記得

係未講grad din
我一直有打日記嘅習慣,將每一樣嘢都寫得清清楚楚,我驚第時會唔記得。
聽日已經係旅程最後一日,所以我喺到睇番自己打過嘅嘢,回味番呢幾日嘅時光...

「台灣 we are coming!!」我地一到咗,阿豪就大叫,其實我都好期待,因為終於可以放鬆下。

今次阿靜同小涼冇去,我知我咁諗係自私啲,但係希望今次可以同阿楓玩得開心啲,為我自己留下一個美好嘅回憶。

「去到先算啦,gogogo!」唔知阿月同阿楓講緊咩呢,佢好似好興奮咁。

喺飛機上面我同阿晴仲有子妮坐,我地三個由以前就好friend,咩都拎出黎一齊講。

「你地正啦,可以同阿言阿星一齊玩,羨慕死人啦。」我講。

「唔係你拒絕阿豪你都得架。」子妮講。

「都話冇..」

「冇感覺啊嘛。」佢地兩個異口同聲咁講。

「唔好以為我地唔知啦,其實你仲未放低阿楓就真。」阿晴講。

「放唔放低有咩所謂呢,見佢而家開開心心咪得。」

「你地唔好同佢亂講啊,我唔想影響到佢地,我只係想做佢青梅竹馬就算。」

我真係唔想影響到佢地,所以我盡量都想遏止自己嘅感覺,唔可以太過自私。

「得啦得啦,邊個唔知你汪大小姐一向將捨己為人嘅精神發揮到極致姐?」

有咁了解自己嘅朋友真係好。

去到民宿之後,我地喺到分房,啲男仔自己分好咗,淨低阿楓一個,所以我就..

「唔緊要啦..咁我同你同房囉..」我同佢講。

「你唔介意我都冇所謂啦!」

已經唔知幾耐冇同過佢瞓教,但係隔咗咁多年,咩感覺都唔同曬..至少我對佢嘅感覺係咁。

「得一張雙人床咋喎...」佢講。

「都要照瞓架啦...」

「一係我瞓地下,俾你瞓床啦。」

「呢到仲邊有地鋪俾你鋪姐,一齊瞓啦,地下都凍。」我承認係我想留住佢喺身邊。

「噢..好啊..」好彩佢都肯。

「我沖涼先啦咁!」我講。

「哦..」

「做咩姐你,呆曬咁?」佢呆下呆下個樣真係好搞笑。

「冇..冇嘢啊,我去搵阿月佢地啦咁。」

「嗯,咁我沖完過黎搵你地啦。」

我沖完之後就到佢沖,隔咗一陣之後..
差d以為錯左出章次序

原來變左小霖視角
差d以為錯左出章次序

原來變左小霖視角

啊頂係喎 我唔記得寫番好

小霖視角

我一直有打日記嘅習慣,將每一樣嘢都寫得清清楚楚,我驚第時會唔記得。

聽日已經係旅程最後一日,所以我喺到睇番自己打過嘅嘢,回味番呢幾日嘅時光...

「台灣 we are coming!!」我地一到咗,阿豪就大叫,其實我都好期待,因為終於可以放鬆下。

今次阿靜同小涼冇去,我知我咁諗係自私啲,但係希望今次可以同阿楓玩得開心啲,為我自己留下一個美好嘅回憶。

「去到先算啦,gogogo!」唔知阿月同阿楓講緊咩呢,佢好似好興奮咁。

喺飛機上面我同阿晴仲有子妮坐,我地三個由以前就好friend,咩都拎出黎一齊講。

「你地正啦,可以同阿言阿星一齊玩,羨慕死人啦。」我講。

「唔係你拒絕阿豪你都得架。」子妮講。

「都話冇..」

「冇感覺啊嘛。」佢地兩個異口同聲咁講。

「唔好以為我地唔知啦,其實你仲未放低阿楓就真。」阿晴講。

「放唔放低有咩所謂呢,見佢而家開開心心咪得。」

「你地唔好同佢亂講啊,我唔想影響到佢地,我只係想做佢青梅竹馬就算。」

我真係唔想影響到佢地,所以我盡量都想遏止自己嘅感覺,唔可以太過自私。

「得啦得啦,邊個唔知你汪大小姐一向將捨己為人嘅精神發揮到極致姐?」

有咁了解自己嘅朋友真係好。

去到民宿之後,我地喺到分房,啲男仔自己分好咗,淨低阿楓一個,所以我就..

「唔緊要啦..咁我同你同房囉..」我同佢講。

「你唔介意我都冇所謂啦!」

已經唔知幾耐冇同過佢瞓教,但係隔咗咁多年,咩感覺都唔同曬..至少我對佢嘅感覺係咁。

「得一張雙人床咋喎...」佢講。

「都要照瞓架啦...」

「一係我瞓地下,俾你瞓床啦。」

「呢到仲邊有地鋪俾你鋪姐,一齊瞓啦,地下都凍。」我承認係我想留住佢喺身邊。

「噢..好啊..」好彩佢都肯。

「我沖涼先啦咁!」我講。

「哦..」

「做咩姐你,呆曬咁?」佢呆下呆下個樣真係好搞笑。

「冇..冇嘢啊,我去搵阿月佢地啦咁。」

「嗯,咁我沖完過黎搵你地啦。」

我沖完之後就到佢沖,隔咗一陣之後..
又可以再睇多次小霖幫廢紙吹
小霖呀
小涼只係女朋友,小霖先係老婆

唔好比佢停
一落飛機乜都唔做,即使開文黎睇
Lm
好正 小霖真係 有佢真係三生有幸
「沖完啦?」我問。

「你估下。」

「啊,玩我啊!」

「喂!」佢上床之前我喝住佢。

「做咩啊?」

「吹咗頭先啦!攝親架會!」佢以前都已經試過。

「唔會啦,平時都係咁。」

「唔得!吹頭!」我堅持,我唔想佢呢幾日都病。

「唔吹!」

「吹啊! !」我拉起佢,然後拎起風筒幫佢吹頭。

「啊...我自己吹得啦。」

「幫你吹埋啦,費時你一陣又吹唔乾。」佢份人就最大意架啦,都係我照顧佢穩陣啲。

「記唔記得你都幫我吹過頭?」佢突然問我。

「記得啊,果次auntie係都要你吹咗頭先食飯,你個百厭星死都唔聽。」

「之後我又被你拉咗入廁所吹頭。」估唔到佢又記得。

「估唔到你咁多年都係咁,咁鬼懶!吹完啦,瞓啦!」

我突然有一個想法..

佢熄咗燈之後就上咗黎,看似寧靜嘅時刻,正正諷刺緊我思緒嘅凌亂,我竟然同佢..瞓埋同一張床。

「估唔到我地仲有機會瞓埋一齊。」我有感而發。

「細個瞓一齊就冇所謂啦,大個就..」

「點解大個咗就有所謂?人大咗就一定會變?」其實我係問緊自己,如果我鐘意嘅唔係佢幾好呢?

「下...」

「阿楓啊 。」

「嗯?」

「呢幾日可唔可以同我做一件事?」

「做咩啊?」

「不如我地一齊搵番啲細個嘅回憶啊。」

「喺台灣搵細個嘅回憶?」

「搵回憶唔係睇喺邊嘅,睇同邊個架姐。」我望住佢講,我真係好想好想搵番果種感覺。

「啊..你話點就點啦..」佢開頭有啲猶豫,但係好彩都肯。

「好耶!咁瞓啦,夜啦,早抖!」我唔想俾佢見到我咁興奮..你當我怕醜。

不過聽到佢話好我真係好開心,亦都好期待!
http://youtu.be/DiB7QWeMPEY 我覺得係小霖對廢紙的心聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞