我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。(2)

1001 回覆
89 Like 2 Dislike
冇小霖係到抺即刻病,代表佢冇可取代

小霖不嬲都係無可取代

仲有冇
「仲有發燒用番熱毛巾啦,退熱貼好垃圾。」

「你又知我用退熱貼?」

唔通小霖都上過黎

小霖不嬲都係無可取代

仲有冇

小霖不嬲都係無可取代

仲有冇

講過會補番
「咦,點解你上咗黎嘅?」

「睇下你好番啲未啊。」係小涼大人。

「嗯..仲係成個人好攰囉,可能退咗燒掛…」

正當我想撕咗個退熱貼果陣,先發覺原來已經換咗做熱毛巾。

「話時話你唔攰咩?今朝咁早起身。」我問佢。

「唔攰啊,見到你冇事就精神曬,哈哈。」

「傻妹,下次唔好咁傻啦,瞓多陣好過啦,阿媽都會煲下粥俾我。」

「為咗你呢啲唔算得係咩啦。」

「你知唔知啊,尋日諗住問你點解咁耐都未落自修室,又搵極都搵唔到你喎,所以就問下小霖囉,好彩佢有你屋企電話炸!我問佢攞咗之後即刻打上黎先知你病咗。」

「Auntie講到好恐怖,又話你冇曬知覺,間唔中先郁兩下,我望到你咁辛苦個樣都忍唔住喊。」

「我覺得自己好冇用,你病咗我又做唔到啲咩照顧你!可能淨係可以煲下粥咁。」

「傻妹,白痴妹。」我摸一摸佢個頭。

「我知你緊張我就夠啦。」

「白痴仔!死人頭!下次小心啲啦,你仲有個長仗要打架!」

「嗯!」

坐咗一陣佢就走咗,我都費時阻佢太多時間,佢都要溫書。

等到第二日覺得好番少少之後,我都開始溫下書,唔想因為病而有所懶怠。

小霖、阿言果班都好好,每日都輪流打黎或者whatsapp我問我好啲未,同埋講番比我知翻學做過乜,操過咩卷。

再隔多一兩日左右已經可以番番學,困咗喺屋企咁耐都有啲掛住班友。

「喲,廢紙楓番黎啦喎,仲未死咩?」阿豪一早就用呢句「歡迎」我。

「托你豪爺鴻福,未死得住。」頂你,好講唔講咒我死。

我番埋位,小霖就喺我後面問我:「好啲啦?」

「算好啲啦,起碼有番啲精神。」

「聽auntie講你係攝親先病喎,好心你熱就唔好入冷氣地方。」

「果陣邊有諗咁多,哈哈。」

「咁你身體弱仲著背心,冬天黎架。」

「你又知我用退熱貼?」

「下..err…個個病都貪方便用退熱貼架啦!」

「咁又係..」

「喂!費子楓..」阿星突然標飆出黎。

「啪!」

「呃….」小霖冇啦啦大嗌。

成個班房頓時靜咗一靜…..

Cop漏咗

「你又知我用退熱貼?」

唔通小霖都上過黎

下篇話你知
退熱貼不知幾好用因為小霖退熱貼

小霖是最好的

小霖不嬲都係無可取代

仲有冇

講過會補番

小霖是最好的

咁都俾你兜到
「喂,你冇嘢啊?」我問小霖。

「冇..冇嘢。」紅曬都話冇嘢..

「傻咗咩你,咁大力!」我鬧阿星。

「大佬我諗住嗌下你,點知佢冇啦啦伸隻手出黎..Sorry小霖!」

「我見佢膊頭有啲污糟嘢先諗住幫佢整走佢啊嘛。」

「嗯..有啲咩污糟?」我問佢。

「冇嘢啦冇嘢啦,整走咗啦。」

番到屋企之後,阿媽就問我:「衰仔冇嘢啊?有冇好啲?」

「好啲啦,除咗有啲攰就冇咩事。」

「呃..衰仔,你拎番條手繩俾小霖啊,佢上次漏低。」

「手繩?上次?幾時啊?」

「先兩日之麻!佢黎探你,你又喺到瞓,所以冇嘈醒你啊。」

下?原來佢真係黎過?

所以佢知道我著背心瞓覺?

知道我用退熱貼?

知道我膊頭整傷咗?

熱毛巾係佢幫我換?
.
.
.
「喂,你條手繩啊。」我同小霖講,我地喺自修室臨走之前俾番佢。

「啊!原來喺你到!等我仲係咁搵。」

「你..隻手冇嘢啊嘛?」佢帶番條手繩果陣,我又見到佢紅紅地嘅手。

「冇事啊。」

「你知我膊頭瘀咗先幫我擋嘅..」

「係嘅…費事你俾佢地整到個傷患啦。」

「你仲幫我換咗條熱毛巾同抹咗啲汗?」

「退熱貼真係好垃圾加麻,同埋翳住成身汗會好唔舒服。」

「唔..該曬。」又有種我唔係好識講嘅感覺。

「唔洗客氣啦,走啦!」

個人一靜落黎,就好容易又亂諗嘢,我突然腦海又閃過一個念頭,一個我唔希望佢會發生嘅念頭,我好努力遏止呢個想法,只係出於青梅竹馬嘅關心姐,一定係咁。
more la
小涼 同 小霖都係好好既女仔
可惜廢紙就得一個..
廢紙幾時先會中意小霖呀
小霖咁體貼又細心,一定要做正室
小涼就棄置啦
快d鍾意小霖 快d啦 小涼唔會介意架
涼粉要蒲下頭嘅
Pish
唔係又鐘意番小霖呀....
live
由頭追到尾好正個故
live
由頭追到尾好正個故

感謝
出文
<七十六>
「各位,過埋今日就正式放聖誕假,今日盡情咁玩啦!」阿王講。

終於等到今日嘅聖誕聯歡會,係我地中六學生最期待嘅日子,因為完咗Party之後,學校會有個慰勞宴俾老師,啲老師趕曬啲低Form走之後就會去食飯,換言之,學校將會有個真空期俾我地Form6。

「毛筆..一支」而家我地就喺到玩緊辣辣壽司。你地成日話獎門人個節目好無聊。但無可否認,諗親團體game都係會玩番獎門人。

「天空…」呵呵!阿言對唔上個配詞,所以要罰。

「罰咩好呢….嘻嘻。」最多鬼主意嘅阿星講。

「去隔離班向阿晴示愛!」

「Wowwwww!」我地就最鐘意睇呢啲架啦。

只見阿言有啲難為情,不過天不怕地不怕嘅佢好爽快咁接受懲罰。

佢走到去隔離班,我地成班都跟住佢趁虛!

「唔好意思!」佢敲一敲隔離班個門。

阿晴一見到佢入黎都嚇咗一嚇。

「鍾海晴我愛你!」阿言大嗌,就好似果日籃球比賽咁大嗌。

「耶!!」我地拍曬手叫囂。

阿晴好尷尬咁笑,不過成場氣氛都好熾熱。

之後我地都玩咗好多唔同嘅遊戲,紀錄唔同嘅歡笑同回憶。呢個係我地最年少輕狂嘅日子,最無怨無悔嘅日子。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞