我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。(2)

1001 回覆
89 Like 2 Dislike
小霖一定要同廢紙一齊
快啲轉返去小霖到
下篇就出場啦
小霖又再將自己封閉起黎,但係懵懂嘅阿豪又冇察覺呢點,久唔久就撩下小霖講嘢。

我同小涼都唔太理佢地,我地有我地溫,你當係自得其樂也。

「小霖,你睇下呢條片,好好笑架!」阿豪講。

「不如專心溫書啦你!」小霖講。

「唔係呢,你睇下先啦,真係好好笑架...」

「夠啦!」小霖突然大嗌一聲,我地都呆咗咁望住佢。

「唔..唔好意思,我番去先。」講完之後,小霖就執嘢走咗。

佢走咗之後,我都忍唔住話下阿豪。

「你睇唔到佢已經有啲唔耐煩啦咩,係咪衰呢你!」

「我諗住今日聖誕節..輕鬆少少都唔怕啦..」

「咁你都識睇下人地眉頭眼額啊?佢黑曬面啦頭先。」

「唔好理佢住啦..溫下書先啦好冇?」小涼一路掃我背脊一邊講。

去到夜晚,阿豪就走咗,小霖唔喺到都搞到佢冇咩癮咁。

我開一開ig睇,見到阿言、阿靜都分別喺到放緊閃。

「你睇下佢地,幾sweet!估唔到我地第一個聖誕節會咁過啊可。」我講。

「嗯,雖然平平淡淡,但係我都幾開心。」

今個聖誕,我地冇去食大餐,冇去睇燈飾,佢冇要求我送任何嘢俾佢,我都冇收到佢任何禮物,平淡都有我地平淡嘅快樂。

「下年再陪你周圍去咁玩下啦!」我講。

「好啦..但係你洗唔洗去睇下小霖啊?佢一個人應該好悶..」

「咁你呢?唔一齊?」

「我唔啦,佢應該有好多嘢想同你講,我費事喺到啦。」佢應該係指阿豪嘅嘢,佢又真係好醒,睇得出有嘢,只係唔知我已經知道曬咩事。

「咁好啦..我送你番去先啦咁。」
送咗小涼之後,我就打俾小霖,叫佢落黎公園。

「咁夜仲叫我落黎?」佢問。

「睇下你有冇嘢啊嘛。」我一邊打韆鞦,一邊講。

「仲記唔記得個繩網啊?」佢問。

「嗯..記得!」我停咗落黎,然後又去爬個繩網。

「細個差錯腳跌咗落黎,但係反而搞到你驚到喊,我就喊都冇喊過。」我講。

「咁我未見過咁多血啊嘛,點知你會唔會死。」說罷佢都跟住爬埋上黎。

「我咁好動,邊有咁易死啊。」

「咁你即係有冇嘢姐?」我地坐咗喺繩頂傾計。

「我都唔知點解會發咁大脾氣架,可能我係借啲意俾自己走開啦。」

「見住佢想盡辦法咁哄我開心,果一刻我真係好想同佢講清楚,但係我又承擔唔起個後果,我突然間好自責咁,所以就忍唔住失咗控。」

「你又唔洗自責嘅,人與人夾唔夾唔係單方面問題,你冇做錯。」

「我真係忍受唔到自己再咁樣拖住佢啊,咁樣會搞到我好憎自己。」

「忍多幾個月啦,好快過架炸。」

「啦,一係咁,每當你又諗起呢樣嘢,你就大唱紅日啦!我以前都係咁黎令自己忘記啲煩惱。」我當然只係吹。

「得唔得架!」

「你唔信啊?試下啦!命運就算顛沛流離...」我開始好大聲咁唱。

「喂!傻架咩,夜啦!」佢雖然喝住我,但係都算見佢笑番。

「啦,笑番咪好囉,聖誕節應該開開心心加麻。」

「唉,早知果陣跌鬼死你算。」

「係啊..可!」我扮推一推佢,佢差啲失平衡。

「妖。死啦你!」

呢個世界好奇怪,你越去逃避一啲嘢,佢就會自己搵上門,好似係暗示你唔好再去逃避佢。
小霖
小霖快d把握機會 食住上對醉廢紙 黎個霸王硬上弓
趕走小涼啦 你先係女主 唔洗驚個標題
得到佢貞操,得唔到佢靈魂都冇用
係愛呀小霖
小霖無得輸
小涼見到一定好心up
係愛呀小霖
小霖無得輸

共你親到無可親密後 便知友誼萬歲是盡頭
小涼見到一定好心up

點都會有啲醋意掛 我都唔知 我幫你問下佢
係愛呀小霖
小霖無得輸

共你親到無可親密後 便知友誼萬歲是盡頭

唔只友誼 有愛
聖誕完咗之後幾日就到除夕,年年我地都成班兄弟過,邊估到今年會各自都有個伴同我一地一齊過?

我地一行八人,九點半就去咗尖東平台果到霸位,我地坐咗喺到一邊食爭鮮,一邊喺到吹水。

「阿星真係唔黎架?」我問。

「點知佢姐?神神秘秘咁,唔理佢啦。」阿豪答。

「仲有成三個鐘,搵啲嘢玩下啦!」佢講。

「早有準備啦!我地玩國王遊戲啦!!」阿月拎副啤牌出黎。

國王遊戲即係每人派一隻牌,抽到K果個可以命令其他人做任何事。前提係除咗國王之外,其他人都唔可以show自己隻牌出黎。

「我抽到K !」阿靜大嗌。

「我要..3號同6號跳忘情森巴舞!」

「oh shit!」我同阿言講,我同佢抽中3仔同6仔。

「一起森巴舞 潑走不滿..」就係咁,我地就喺眾目睽睽之下跟住youtube個MV喺到跳,說真的..都真係幾醜。

「哈哈哈!」佢地都喺到笑我地。

下一輪,我地又重新抽過。今次係阿豪抽中K。

「我要...4號摑2號3巴!」

「唔乸係啊?又係我!?」我講,有冇咁黑仔啊?

「下次睇牌唔好揭咁高啦,嘻嘻嘻。」頂,原來俾佢睇到我隻牌..

「邊個2號..」我問。

小涼緩緩舉起手..

「睇住啊,小涼大人!」

「嘻嘻,睇下點!」

「呃!呃!呃!」

「你呃咩姐?我都未打。」係喎..我呃啲咩?

我雙眼緊閉,等待住殘酷嘅懲罰。

「啪啪啪啪啪!」下?打完啦?

「傻佬,邊捨得打你啊!」

「唉呀,好曬啊!」佢地大嗌。

哈哈,你地羨慕唔黎架啦!

都唔知點解玩埋啲無聊遊戲都可以hea幾個鐘。後來先知原來唔係因為個遊戲好玩,而係睇下同邊個玩。

「仲有5分鐘炸!」阿晴講。

我地行前少少,個位睇煙花fit曬,不枉我地用幾個鐘去排。

「好緊張添!」阿豪講,嗯?!

我同小涼一直拖實對方隻手,唔敢放開,費事會被人群隔開。

「我都係第一次出黎倒數炸..」佢講。

「真係架?」

「係啊,以前爹哋話太多人會危險,但係而家有你喺到..唔會危險啦,嘻嘻。」

「有咩事我就先架啦,唔理你架啦!」我開玩笑講。

「你試下!」佢另一隻手谷實個拳頭隊上黎。

「你咁強,你保護我炸掛,哈哈!」

「你..」佢未講完,啲人就開始倒數,所以我地咩都唔理就跟住一齊數。

「5..4..3..2..1..!Happy New Year!」

「新年快樂巴渣妹!!」我大嗌!

「新年快樂死人頭!!」佢和應。

「洗唔洗咁激啊你兩個..」阿靜都忍唔住挪揄我地兩個。

「嘻嘻!」

「小霖,我..」
爆煲了
阿豪
加油推
推到有文出
小霖公開講多次自己仲係鍾意廢紙 屌又要小霖傷心多一次 唔好再黎啦求下你
小霖公開講多次自己仲係鍾意廢紙 屌又要小霖傷心多一次 唔好再黎啦求下你

拒絕阿豪唔洗話自己鐘意人嘅
如果身邊有個好似小涼/小霖咁既人
實感動死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞