我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。(2)

1001 回覆
89 Like 2 Dislike
http://youtu.be/DiB7QWeMPEY 我覺得係小霖對廢紙的心聲

巴打厲害
其實兩首都好啱佢
加速一推
聽日先睇 希望多d
聽日先睇 希望多d

晏啲會打 睇緊克勤live
聽日先睇 希望多d

咁唯有聽朝先睇
聽日先睇 希望多d

咁唯有聽朝先睇

早睡早起身體好
溫緊書 等你出文
溫緊書 等你出文

仲溫緊?真係辛苦
溫緊書 等你出文

仲溫緊?真係辛苦

最近先開始考試
溫緊書 等你出文

仲溫緊?真係辛苦

最近先開始考試

真係慘 我都明白呢種感受
「Woww!」第二朝起身,我突然聽到有人大嗌。

「做咩啊..」我問,當我有意識果陣就見到阿月同阿豪拎住部電話。

原來我瞓咗喺阿楓胸膛上面,我都唔察覺添。

「啊..sorry..」佢發現之後即刻縮番開手。

「唔…唔..緊要。」

「你兩個快啲啦,就走啦,唔好嘥時間啦。」阿言上黎嗌我地。

「啊...頭先真係..唔好意思..。」佢講,我地果陣都有種好難形容嘅尷尬..

「唔緊要...我去刷牙先!」我即刻借啲意跑入廁所,掩飾尷尬。

「喂!」佢突然嗌住我。

「係!」

「你未拎牙刷。」唉啊..好樣衰啊!真係想搵窿捐啊!

「係喎..哈哈!」

入到廁所之後,我整理好思緒,就已經決定好,今日先真正嘅第一日,唔可以俾頭先嘅事影響到我地嘅關係,要珍惜同佢每一分每一秒。

由民宿行去林百貨真係好遠距離,行到我地每個人都身水身汗。到咗之後阿楓就想即刻沖入去吹冷氣,經過上次佢病,我唔想佢再次因為吹到冷氣而病。

所以我就即刻扯住咗佢。

「喂!又試唔抹汗就入冷氣地方!」

之後我好熟手咁拎張紙巾幫佢抹汗,一幕幕往事又浮現喺我腦海,無論係佢細個學完波,定還是佢放學打完波。

曾經因為呢啲回憶,我以為我喺佢心中係獨一無二嘅存在,但係後來先知我錯咗。
小霖啊
「眾目睽睽..會唔會唔係咁好啊?」佢問。

「一陣你真係病咗我唔會照顧你架喎,況且..你唔記得尋晚應承咗我啲咩啦?」

「但係..」

「入得去啦,行啦。」

入到去之後我就俾五花八門嘅貨品所吸引,好多好靚嘅手作作品啊!

「呢個咕塾好得意啊,有個人頭嘅。」我講,上面有個好可愛嘅卡通人像。

阿楓望住個咕塾呆咗咁,佢應該又諗起小涼吧..

「阿楓,阿楓!你諗緊咩啊?」我問佢。

「冇..冇啊,真係幾可愛喎,哈哈。」好心不在焉啊..

我地走咗之後,食咗啲嘢就去咗「藍曬圖」,果到真係個藍色天堂,入到去我都覺得空氣清新好多。

去到每一個角落,我都想同阿楓影一幅相,留低一個個印記,縱使喺佢心目中或者唔算得係乜,但對我黎講每張相都比黃金更加珍貴。

入夜之後仲靚,果到頂層係一個藍色世界,有好多藍色吊燈整成嘅一個區域,極之浪漫。

「我地影相啊,阿楓!」見到咁靚嘅畫面,我都唔想放過。

「又影?影咗好多啦喎。」

「快啲啦快啲啦。」

「你洗唔洗係咁睇番啲相啊?」佢問。

「一係就咁多年都唔影,一係就影咁多,係要睇清楚啦!」呢個係真心嘅,我唔知幾時先可以再有機會同佢影咁多相。

「你睇下呢張!你好似狗仔咁俾我摸住個頭,同細個有張相一樣架!」

「俾我睇過..係喎,果張相我仲放咗喺屋企。」

「我電話有啊!」

我開番個drive畀佢睇。我將好多細個嘅相都放咗入去,好多都有阿楓同我一齊影。

「你啲相都有好多我出現,哈哈。」佢都有咁嘅感覺。

「我人生都係有住你架啦...」我講..我講得好細聲。我好想好光明正大咁講呢句俾佢聽,但係以我嘅身份..唔容許我咁做。只可以鬼鬼祟祟咁講。

「下?」佢好似真係聽唔到。

「冇嘢啦,我地繼續行啦,哈哈。」

我一路撓住佢隻手行,我個心一直有種聲音叫我放手..但係我總做唔出。

我覺得喺飛機上面果個遏止自己嘅聲音漸漸消失..反而令我更加痛苦同矛盾。
睇睇下小霖都幾慘
不過支持小涼
喺大東夜市,阿楓見到咩好食嘅都影俾小涼睇,佢每影一張相都仿佛喺到提醒我,我地嘅關係。

「成班得番你有人性!」得番我陪佢等雞排,呢個係我地獨處嘅機會,我冇辦法放棄。

「你咪當俾佢地拍下拖囉。」但係唔通我又真係講出口咩。

「咁你呢?我就因為小涼黎唔到先焗住一個姐,真係唔諗住搵番件?」我只係怕搵唔到一個好似你咁對我嘅人。

「咁阿豪夠係單身啦。」

「佢同我地玩開嘛,況且係你唔接受佢。」

「怪我嚕。」

「你咁多裙下之臣都睇唔上?」佢地點同你比?

「個個都係以貌取人,都唔係真係鐘意我。」但係偏偏最了解我嘅,就唔係鐘意我嘅。

「咁鬼叫你生得靚,鐘意你性格嘅你又唔鐘意。」

「可能喺個trip我就搵到呢。」

「你再係咁痴住我搵到就奇啊!」有得揀我都唔想走…

「嫌我煩啦加陣!」我要仍然保持住..好朋友嘅角色。

「唔玩啦 ,有得食啦!」佢好快就拎黎食,成個大細路咁,但係睇落都..好辣。

「你試下 !」佢隊埋黎。

「下…」佢明知我唔食得辣架…

「下咩啊,快啲啦,好正。」算啦,費時佢失望,死就死啦。

「咳咳咳,嘩好辣!」我即刻咳咗出黎,真係好辣。

「傻咗咩,唔食得就唔好隔眼。」你高興我有咩所謂。

我即刻飲兩啖手上杯金桔檸檬止辣,之後死頂:「唔係啊,都幾好食。」

其實我條脷已經痺曬啦…

「唔食得辣就..咳咳咳!」個傻佬又啃親,哈哈。

「唉,冇嘢啊?」

「飲啖嘢啦!」我遞咗杯嘢飲俾佢,佢諗都冇諗就飲咗先。

「點解你食嘢咁易啃親架?以前食麥當勞又係咁。」由細到大都係咁,傻仔。

「唉唔好提,都唔明食個薯條都會啃到,我又同你夾份食一個開心樂園餐,搞到得一杯嘢飲。」諗番起都好好笑,佢又要貪快幾條幾條咁食,百厭到。

不過佢唔咁白痴..又洗乜需要我..?

「咪又係我杯嘢飲救咗你!」

「係啦..叻啦,去搵佢地啦。」佢之後跑走咗。

「呃!打完齋唔要和尚!」

但係我知道..佢一定記錯咗小涼先係食辣果個。果然喺佢心目中,我已經冇小涼咁重要了嗎?
遲吓都要整返個小涼篇
btw其實廢紙夾硬上小霖係咪實食冇痴牙?
喱度之前出過

食辣野果part
喱度之前出過

食辣野果part

呢段係以小霖嘅角度去寫
小霖好慘 好sad
要不是小涼
小霖都幾慘
望住自己中意個個但又唔可以有進一步行動
Btw 小涼同廢紙襯啲

有文未呢?
老毒者新鋪留個名
之前去左大半個月旅行冇睇一日睇曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞