我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。(2)

1001 回覆
89 Like 2 Dislike
唯有祝福佢同埋幫助佢走出陰霾啦…

放學之後,我諗住佢地邊個去星矢吧,點知阿豪話想番屋企溫書,小霖要去圖書館,阿靜要同佢屋企人食飯,阿星、阿言兩pair人各自拍拖。

得番我同阿月兩支公..唉屌。

「做咩姐,好唔想同我去咩!」佢喺我隔離問,我諗咩佢都知?

「有得揀唔太想,哈哈!」開玩笑姐。

「你一早知阿豪會衰?」佢突然好正經咁問我。

「下…啊..係嘅….」佢點知架?

「你一直咁落力幫佢地,果日你竟然話順其自然估到啦。」嘩,你又知我諗乜?!

「其實係小霖叫我唔好周圍講嘅,咁我覺得我講俾阿豪聽同小霖親口講都好似冇咩分別咁,咁咪由小霖自己講囉,費事阿豪覺得我挑撥離間啦,況且要我講都講唔出口。」

「你又啱嘅..」好彩佢同意姐。

「唉,希望佢地兩個可以搵到佢地真命天子啦,佢地啲愛情運好多都爭咗啲咁。」佢講。

「呢啲嘢,有又煩,冇又煩架姐。你感受緊你知架。」

「係就係咁講..但係遇到個你鐘意佢,佢又鐘意你嘅其實都唔錯,你會喺佢身上見到自己有咩缺點,再為佢去改善。」

「雖然有時煩就煩咗啲,但係諗番起其實佢都幾可愛啊!」阿月一路講,一路含春咁笑,肯定又諗起阿靜啦。

不過阿靜真係改變阿月好多,至少佢成個人開朗咗,肯講下自己嘅諗法,唔再收埋收埋。

小涼呢?我唔知我嘅出現令佢有咩改變,但至少佢令我改變唔少。

佢令我變得有承擔咗,承擔住我同佢嘅未來,令我做任何事前都會諗下後果,唔會再一味橫衝直撞。

亦令我知道,就算全世界唔支持我,都有佢喺到。

「隨時愛相見 便見面 未怕疏遠了十萬年…」

係個傻妹,我地真係心有靈犀。

「喂?死人頭,做緊咩啊?」

「諗緊你囉!」真心的。

「又口花花..講真啦!」

「同阿月去緊星矢吧之麻,打黎做咩啊?」

「想問下你夜晚食唔食飯之麻,屋企冇煮飯。」

「上我屋企食囉,同我阿媽講聲咪得。」

「吓,會唔會勞煩佢啊?」

「佢當你新抱咁啦而加,點會。」

「哈哈,係咩?好啦,咁我打去同佢講。拜拜。」

「嘩~~好sweet啊。」阿月喺側邊笑我。

「扮啦你,你地平時咪仲sweet過我。」

「行啦,屌你!天就黑啦,費時阻你交人啦!」

我地肩並肩,一齊向住夕陽走,諗番起都覺得…gay..
兄弟情係gay d
小霖一輩子守候住廢紙哥 等到有一日佢兩個因了解而分開就可以安慰廢紙
出文啦 追到live
廢紙好快唔要小涼架啦 因為個心係小霖
成班都好毒
小涼一推
小霖
冇小霖做正室會好唔開心
冇小霖做正室會好唔開心

咁誇
真心 不如寫多個故比小霖同廢紙 平行世界裡面冇出現過小涼呢個人
Live!!!!
八號波加油出文呀
真心 不如寫多個故比小霖同廢紙 平行世界裡面冇出現過小涼呢個人

可以考慮一下
Live!!!!

謝謝
八號波加油出文呀

我仲喺街 八號啦?
八號波加油出文呀

我仲喺街 八號啦?

8號啦 放工等出文
連我都追到live
「坐啦坐啦小涼,唔洗客氣架!」阿媽講。

「你唔洗客氣就真啦Auntie,洗唔洗我幫下手煮?」

「唔洗唔洗,衰仔,招呼下人地啦。」我都唔明,由唔係第一次上黎,洗乜咁客氣?

不過都好,至少唔會有糾紛就得。

「係啦..阿豪佢..衰咗啦。」等緊食飯果陣我講。

「下..佢表咗白啊..?」

「唔係。冇表到已經衰咗。」

「真係可惜啊..佢做咗咁多嘢..」佢個表情都表現得好可惜。

「係囉,有時真係付出太多都未必有結果。」

「你睇你幾幸福,有個咁好嘅男朋友。」我講。

「嘩,有人好厚面皮囉!」佢笑笑口咁講。

食完飯之後,我地就落番自修室溫書,咁啱小霖都喺到。

「喂,小霖!」我嗌佢。

「咦,咁晏嘅你地?」

「食完飯先落黎啊嘛。」

「哦…….」

「點解咁快就..」我一坐低就長驅直入咁問。

「好簡單,我地一直忽略咗一樣嘢。」

「忽略咗..咩?」

「就係佢如果表白起上黎,根本冇得避。」

「所以與其等佢開口不如同佢講清楚?」我問。

「就係咁。」

聽落個理由好簡單粗暴,但實情充斥住好多雜質。

講果個會有好多顧慮,講出黎果陣要有好大勇氣;聽果個又要承受痛苦嘅折磨。旁人亦都感到唏噓同無奈。

畢竟每一個人對另一個人付出嘅愛都係經過好長時間同好大精力嘅消耗,所以求愛失敗對精神係好大嘅損害。

「你地睇住佢啦,唔好被佢頹落去啊,唔好俾佢影響到個考試。」

從來人拒愛都係唔想被人影響到自己,唔想被人阻住自己搵食,但係好似小霖咁,拒愛後仍然咁顧被拒者感受,每一步都想將傷害減到最低就真係碩果僅存。

只能可惜阿豪冇福份去得到佢嘅愛。
涼仔
黎近個時間線會推進得快少少 推快啲個節奏
去到一月尾就已經係考mock嘅時間,呢個mock都算係考dse之前一個好重要嘅環節,因為可以測試到自己每一科仲差幾多先到attain到個目標。

而今個mock..我只夠用慘不忍睹去形容。

由於我地係第二屆DSE嘅考生,所以我地只有一年嘅past paper去參考同操。其餘都只可以靠做CE去操。

過往我以為之前做落嘅past paper已經好足以去測試自己,見到做得唔錯就好滿足。

但原來我完全高估咗自己嘅能力。除咗經濟,根本好多科都轉曬模式,同CE已經係兩個世界。

「唔洗咁灰啦..仲有2個月俾你追喎。」小涼講。

「點追啊..已經溫咗咁耐都考到咁..」

「有冇諗過問題出咗喺邊?」

「有,唔熟題型、時間控制唔好。」

「好!咁我地就跟住呢個方向去溫書!」

「我幫你制定一啲溫書嘅方針同內容,我地一齊溫,溫到你有進步為止!」佢好熱血咁講。

我抬頭望住佢,佢個頭好似有個光環咁,係路西法啊!!

由果日開始,小涼就好似變咗地獄教師咁,每日都督促住我溫書、操卷。

最變態嘅係,佢同化埋小霖,要佢都一齊督促住我,唔俾我有偷懶嘅機會。

佢仲俾埋佢學校啲卷我做,同埋喺唔知邊到搵埋好多卷一齊做,令我喺最短時間內可以見盡好多唔同類別嘅題目同喺時間管理上得到最大嘅提升。

講真就真係好苦不堪言,但係為咗前途都冇辦法。

但係慢慢都令到我有啲喘不過氣....
去到一月尾就已經係考mock嘅時間,呢個mock都算係考dse之前一個好重要嘅環節,因為可以測試到自己每一科仲差幾多先到attain到個目標。

由於我地係第二屆DSE嘅考生,所以我地只有一年嘅past paper去參考同操。其餘都只可以靠做CE去操。

過往我以為之前做落嘅past paper已經好足以去測試自己,見到做得唔錯就好滿足。

但原來我完全高估咗自己嘅能力。除咗經濟,根本好多科都轉曬模式,同CE已經係兩個世界。

「我幫你制定一啲溫書嘅方針同內容,我地一齊溫,溫到你有進步為止!」佢好熱血咁講。

由果日開始,小涼就好似變咗地獄教師咁,每日都督促住我溫書、操卷。

最變態嘅係,佢同化埋小霖,要佢都一齊督促住我,唔俾我有偷懶嘅機會。

佢仲俾埋佢學校啲卷我做,同埋喺唔知邊到搵埋好多卷一齊做,令我喺最短時間內可以見盡好多唔同類別嘅題目同喺時間管理上得到最大嘅提升。

之後嗌交分手 廢紙就知小霖是最好的 就同小霖一齊咗 happy ending

之後嗌交分手 廢紙就知小霖是最好的 就同小霖一齊咗 happy ending

你地真係想佢地一齊想到上曬腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞