【正經討論】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (9)

830 回覆
9 Like 1 Dislike
3D 作畫 = 用3D object拉出來
多數係3D活動 object+2D背景/靜態物件
個活動 object唔使一格格畫同著色

比例上唔會點錯,好少畫崩,可重用性高
但係好多時因為上色同光影同場境唔夾

Seed D/OO戰艦部分都係3D作畫

Macross Zero算係頭批做得最好的效果
之後Macross F仲高質,3D 2D 融合得好好

做得唔好或者係低成本製作果D。。。 例如有呢個動畫同埋變形金剛Bb班動畫

今次4.0在反宇宙入面的3D作畫部分連背景/靜態物件都用左3D object,但D 作畫又未到 Marvel 級,變左好唔實在咁(但都可能係佢特登整到咁樣,要用嚟區分正宇宙同幻想空間)( 聽講佢本來想用特撮片嘅手法去處理嗰段( 即係搵人笠套eva衫當鹹蛋超人咁打交),唔知點解到最後變咗3D作畫)
鏡頭搖似係表達明日香嘅同真治嘅心理狀態
啲動作望落有啲怪係因為鏡頭有時順住動作方向郁,令到同靜止鏡頭嘅動作有分別
但都應該係2d嚟

可以睇吓呢個post第8秒斬草,某程度幾似
https://lihkg.com/thread/2666403/page/1
唔係3d黎
佢係motion capture真人動作之後剪好片
參考住黎畫,所以先會有咁既鏡頭角度
詳細你可以睇nhk個記錄片
4.0作畫我覺得已經算好好,人物無咩崩之餘部分戰鬥都用返人手作畫,除咗特攝嗰幕都無咩位特別唔自然,但3D同2D嘅分別都係肉眼睇得出嘅,亦好正常
有無marvel級例子參考吓
但個原型係邊到嚟?
https://www.youtube.com/watch?v=PLH1UITru0o
對,好多都係3D輔助2D
睇4:16同 5:39
定好晒d 鏡頭先用手描番,慳番好多原畫
btw, 其實4:46 新2號機打手手嗰段3D其實做得幾正
雖然唔差、但係一般都覺得對比前作庵野絕對有能力做得更好、所以會失望。。講得最多既問題有最尾大戰感唔夠、初號機vs13號機變特攝、最終決戰變咀炮戰無EVA感

3D作畫等等當然比三一萬能俠ARC好得多、個邊失係超失望
背景、3D、3D轉描、作畫、book
如果係背景 + 3D model + book
夾埋一齊未聽過會叫3D作畫....
明日香有一段係mocap之後3D轉描

今次換咗好多後一輩既人
同埋今石洋之特攝果part好搶眼
可以google下機械作監金世俊、機械作監補龜田祥倫既作畫
睇完哩條片o左咀
唔怪得成套野D比例動態視角都咁正

原來咁多野用左3D紙娃娃模擬左次先
司令口口聲聲講要人類補完計劃打破心之壁,劇中他對自己竟然會有AT力場感到驚訝,他說了句他以為自己已經放棄了人性。當在人類補完計劃核心的那個人,也不能打破自己的心之壁,庵野是想指出人類補完計劃根本不可行。
其實老豆個補完同seele個補完有咩分別
邊度睇到要核心的那個人打破自己心之壁個計劃先係可行?
另外,查咗一查原來你係作者,你嘅意思係「碇司令去執行人類補完計劃係荒謬」定係「人類補完計劃本身就係荒謬」?
前者我會認為係啱嘅,但原因唔係因為司令打唔破自己心之壁,而係司令其實只係想見返唯,補完只係佢所知嘅唯一手段,好似係有少少荒謬。
後者都係啱嘅,但原因都唔在於人類補完計劃可唔可行,而係在於真嗣(庵野)尋找嘅係一個人類互補嘅世界(可能係由村入面感受返嚟),而係唔係人類合而為一嘅世界。然後庵野將個鏡頭拉埋出「動畫」,去到現實。因為現實就只有互補,進一步否定人類合而為一嘅世界。
真,睇完nhk其實無乜可能話佢hea做,成日做到6/7成都砍掉重練
真, 其實佢都諗到好痛苦 nhk個記錄片寫得幾清楚
但鬼叫佢Q搞到咁, 自作孽
PM 鶴卷和哉, 日日都痛苦面具佢, 食個飯都難受

自己又藝術家脾氣推倒重做, 前田鶴卷拎親劇本都睇唔明
所以Q到終近乎係佢依十幾廿年既自傳
想跑出車站(EVA)既就一直係"庵野秀明"自己

前排去左信和買左頭兩卷,原來第三卷至第五卷係咁嘅原因唔翻譯
傳聞唔好信我覺得係難譯同賣唔去先係問題
但牙櫻好正
點解咁圓滿既結局都有咁多人唔滿意 基本上解哂舊劇場版同動畫謎題喎,呢套係最容易明白既EVA,我係幾認同頭幾頁啲巴打講中間反宇宙啲3D作畫多得濟,但係前面同後面啲作畫真係好高水準靚到張張都可以做WALLPAPER,呢套EVA好好睇好圓滿,原來個4眼妹咁重要,一開頭三人行個段好震撼啲作畫又好靚
今集其實幾直線
無乜又扭橋,唔清唔楚既橋段

大部分唔滿意既都係愛情個part 啫
我覺得套野既打鬥已經唔係重點
講真嗰到變真人打效果應該好好 但最後好似俾人ban jor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞