【正經討論】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (9)

830 回覆
9 Like 1 Dislike
哈利波特算唔算?
妙麗樣衰過金妮好多架

唔好比電影呃左
簡單嚟講應該係盔甲內襯,
其實全部EVA個機設Design都有日本盔甲既成份
又嚟嚟去去都係傾CP
拎細節位出嚟都無人會傾

拎返車站出嚟講下, 其實個站人流一年少過一年
但點解上天橋跑跑下交換左位置呢?
下圖藍色真嗣, 粉色真希波

紅圈個閘唔好理佢 (一日無幾何會開閘

落天橋大把空間可以繼續拖住跑,
就算唔拖都唔洗邊跑邊換位

閘口係兩邊都可以出入即係可以繼續拖住跑/平行跑,
更加無必要換位

作畫失誤?集體腦抽筋(例如第13號機倒插駕駛)?定係專登?
錯應該咩無可能, 庵野係果度生活左十幾廿年無理由錯得咁低級
所以我諗佢兩個要去右邊櫃台驗飛先(無曬氣氛
新世界,但at least應該仲記得之前d野
佢個字幕咁垃圾,點sub得落
諗諗下其實新世界嗰part完得好怪
無eva之後本來第三村嗰班人係咪消失曬?(大人劍介/小加持)
連續睇左序破Q終
留意到 由破真希波出場後 成個故事變左 同時亦都推動劇情發展
破 最後真希波渣2號機送真治出去 真治睇到綾波被食 再覺醒近三衝
Q 最後靠真希波強行彈出插入栓救返真治
終 最後靠真希波帶真治入負宇宙

庵野話唔想同舊版一樣 所以安排新角色介入 推動新劇情走向
原來係破已經留左伏筆
佢咪講咗過去唔會改變
岩岩睇完 其實又比想像中好
突然將舊tv同劇場版點解碇源堂要搞咁大壇野完整咁做一次
好多以前冇正式講嘅設定宜家補番曬
唔洗等啲解讀家話係比人笑話過份解讀
真治個自信樣其實都呼應左tv26集大家拍手
睇之前以為亂鳩咁黎爛尾 但又真係幾唔錯
btw雖則有曬心理準備 但頂係個肺又玩死人頭
今次仲恐怖過舊劇場版 又係爆眼 2號機又係比人分屍
其實好明顯係做左大家睇,一個儀式叫完左壇野咁。
要講嚴謹設定既話直頭成套野舊版新版都唔洗睇

最好同真波希好合理呀,兩邊fans都廢事得罪
但係個劇情進展同第4集戲份比重都攞明話晒比你知
「係喇係喇,凌波係女一喇」

你有睇making of嗰套紀錄片,就知其實佢係拍出黎滿足大家,同埋對自己有個交代。
我覺得其實tv 26集已經係當年庵野想表達嘅野
但班撚屌毒撚搞到要出埋舊劇場版灑狗血先安樂
其實中段有個位已經知明日香係講得byebye
佢話真治係要媽媽果到 其實都對應番以前明日香屌佢果到
最後走果下兩個終於講到話鍾意大家都叫完左個夢
仲要係個當年話真治好嘔心嘅背景下講 真係幾有feel
係架,叫做完左成壇野咁解
所以我先話要睇埋MAKING OF,你會發現其實係佢(同佢班CREW)同自己拍拖咁既作品黎。

同埋今次片尾嗰d鉛筆畫,片廠景,某d穿崩2G CGI等等,其實對應返當年之餘都係幽緊自己一默。
我覺得呢套野某程度上取決於你係咪fans;我自己睇完就係覺得couldn't ask for more。

不過總係會有人覺得乜都要有[合理解釋],咁剩係三衝之後NERV D戰力仲高過以前已經唔合理
對佢地黎講,最好真碇有返一家三口完滿家庭再溝晒兩條女啦
好耐以前睇過TV
宜家想跟返係咪跟97年TV版->EOE->序破Q終 睇返就OK 有無野漏
麻煩曬
幫你補原文
時間も世界も戻さない ただ
“エヴァがなくてもいい世界”に 書き換えるだけだ

我不會讓時間倒流 也不會還原(成)以前的世界 (譯到好長, 但懶改
我只是打算改寫(成)一個 沒有EVA的世界 (有漏字但算啦
律子有句"唔要絕望既reset, 而係要希望既continute"
絶望のリセットではなく―
希望のコンティニューを選びます

把自身置於絕望的硬重置計劃
我們會懷揣著希望 繼續前行
無改個譯, 一睇返又好似有問題, 唔理啦
唔會改變 但5主去咗新世界之後 想知啲配角點
明日香真係好難明
究竟佢係咩,q變咗使徒,之後終比食咗得返個靈魂
跟住真嗣入去搵佢,同佢講鍾意佢果個明日香係邊個明日香?
啲人話原來明日香都係clone,最後得返2個,一個一早已經融入咗入2號機,另一個就係呢個使徒明日香,咁係唔係序到終都係呢個使徒明日香?
使徒明日香比食咗之後見到個2號機明日香,咁姐係兩個齊哂,咁真嗣話鍾意佢果個係邊一個?個場景應該係舊明日香,舊姐係2號機明日香?
但佢地啲對話又會講啊劍
有樣野真係唔明,點解2號機打量產機用槍掃射就殺得死佢地?at力場呢
好好咁生存
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞