【正經討論】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (9)

830 回覆
9 Like 1 Dislike
明日香迫真治呢段重點係0:24 句台詞
"こちとらずっと水だけだ。セックスも出来やしない”
“我剩係可以飲水,連做愛都做唔到”

其實舊劇本暗示過明日香嘗試過同劍介扑野
不過已經使徒化,所以無左性慾
白麗係咪仲係肉體係唯clone 出黎靈魂係莉莉絲?
以前tv 版佢死咗就會搬個靈魂去下個clone
但係佢破之後一路都係初號機入面
咁黑麗 (好似有講係第六個麗)個靈魂係?

同埋我當7號機系列唔洗駕駛員
咁Mark.9 呢?本身係黑麗揸咁依家呢?
定係好似Q 入面Mark.9 比seele 控制咗黑麗彈射咗之後仲識郁咁唔洗駕駛員?咁做乜要整多個黑麗?
原版Eva既愛情戲都係有頭無尾呢
由頭到尾庵野都唔想觀眾做宅男,佢既觀眾亦已經長大左,生活唔係機械人、cp、設定之類既野。關心cp唔出奇,但唔需要過火。

講返劇情版本身,大人、長大、甚至工作,係依套eva 都再唔係負面既事:就算係世界末日,就算係普通人,佢都可以愛身邊既人、負起責任,甚至造成影響。

無劍介同冬治一家既關心,零唔會成長,真嗣亦唔會企返起,最後拯救世界。而佢地都只係普通人呢!係依度,觀眾發現,原來解開咁多年死結既方法,就係明白一個人能堅實地活著,本身已經係好有意義既事。

相比舊劇場版既怨氣,庵野今次算係好有誠意,對角色好溫柔,盡力為每個角色比出最好既結局:老豆、零、薰….依d人舊版全部不得好死,或者根本無得充分表達自己。(當然我會問落雨收柴、排隊拎飯咁講bye bye ,係咪最好既表達方式——但我自己黎講,我係滿意既)

又如真嗣同明日香唔係一對,但佢地仍能和解,友好地說再見。如果你曾經有一段青春之愛,但最後無一齊,咁樣既結果已經係好夠好夠,已經係好好既處理了。

動畫係一種娛樂、一種商品,但如果庵野只係為左娛樂觀眾,咁佢根本就唔會畫得出Eva。觀眾既要求當然重要,但有時試下想表達更多,亦唔係一件壞事。
衰仔off-topic又拎廢案嚟講不過khara真係攞嚟賤
車站廢案夠係細路女明日香坐+隔離有個老豆企係度
鶴卷和哉應該幾恨做明日香老豆, 所以先話做柒左

講返個作畫, 今集的確少左庵野爆炸同碎片
1. 綾波系列都係clone 唯, 靈魂係莉莉絲
2. 無事實證明靈魂唔可以分裂/複製放入唔同既軀體, 佢故事圓到就得, TV版設定唔可以套新劇
3. Mark.9 係想劫持wunder, 簡單嚟講就係wunder踢走Wille隻Windows, 開seele隻Windows
4. 整多個黑麗? 日常都要人幫手啦, 洗衣煮飯整EVA同駕駛
你覺得源堂同冬月做到咁多野咩, 故事佢圓到就得啦~
呢d 先夠juicy 值得講

唔知邊個頂住,唔敢徹底做劍劍x香香
好過而家又出特典黎補鑊明日香同真治
但本野又畫薰x麗

補完個幕,明日香一句道別都講唔到就俾人彈走
所有舊eva 世界既人後續發展都留白左
其實個人覺得係唔完滿
可能之後會出小說啦
庵野契老豆宮崎駿講得無錯, 契老豆睇得好透, 庵野都承認
佢係"整EVA"既庵野秀明

庵野繼續/開始整eva本身就係一個錯誤,
令到所有人只記得佢整EVA, 依個係令一個創作者難受既地方

係EVA面前無人記得
- 風之谷 夢開始既地方
(宮老:畫唔到巨神兵就快d走 庵野:唔可以逃避 唔可以逃避
- 庵野式爆炸碎片, 同爆炸氣體膨脹再回流既神作畫
- 王立宇宙軍倒錢整火箭, 但無咩人欣賞 (Q都有曬錢研究個火箭物理問題
- Gunbuster 精細機械合體作畫
- 真人電影都無咩人理 之類之類

但係哥斯拉, 庵野佢證明左佢唔再需要EVA。
今集亦都想講佢同EVA之間既和解同想係EVA入面解脫。
雖然特攝幾宅下, 但好似佢個舊同好押井守邊寫故事邊屌政治,
先係對311事後最好既做法, 而唔係Q咁係度抑鬱
而哥斯拉的確做到傳遞到"智慧"出嚟,
證明佢睇咁多次馬反都唔係白睇, 同最緊要係做得開心呀嘛
EVA束縛左太多人啦
條友係咁講源堂碇…聽到我出哂戲唔想睇落去
舊劇場版庵野應該係想寫佢哋唔會一齊
當初有兩首歌二選一做補完歌最後用come sweet death
但有另一首都係庵野寫日文大意既歌
叫Everything You've Ever Dreamed
依首著重愛情
原文大意係講比人拒絕好痛,
但其實自己先係傷左對方好多果個
既然活著會互相傷害咁所有人一齊死啦
但最後又冇死到
因為活著先係佢既贖罪
但係唔知道應該點去彌補

新劇場版補完歌係日付のない墓標
比起舊兩首曲風輕快歌詞負面
今次連歌詞都正面得多

你離目的地還有多遠呢?
已經無法回來我身邊了嗎?
我很慶幸我能認識你
我很慶幸我曾愛著你
直至死前 直至死前 我永遠以此為榮

雖然唔會再見,但今次真嗣已經睇開左
但真嗣還真嗣,觀眾還觀眾
我細個睇舊版反而唔多理感情線
佢打得好睇就就
今次睇完返而會為佢兩個感到惋惜
現實有遺憾就梗,但可惜故事入面都要咁
不過庵野就係叫人唔好逃避現實
理解佢要咁寫既
想問AMAZON PRIME係咪得7日試睇終
但會員就30日試用?
舊劇場版庵野就係扭曲既香黨
庵野兩隻歌日文歌詞都係講扭曲既愛情
Komm, süsser Tod 係真嗣角度,
Everything You've Ever Dreamed係明日香角度

Komm, süsser Tod
みんなに嫌われるのが、怖い。
自分が傷つくのが、怖い。
でも、ヒトを傷つけるのが、もっと怖い。

Everything You've Ever Dreamed
あの子に何をした?(コーラス)
あの子に何をしたかった?(コーラス)
あの子にキスをしたかった。
でも、つけたのはキズ。
僕の心は、キズついた。

EOE結尾係接納他人既存在, 點題既係"I need you"
會唔會一齊? Evangelion Chronicle 27咁睇

庵野秀明本EOE詩篇咁睇
何もせず、觸れ合れない二人の手

Komm, süsser Tod 完整日文歌詞:

Everything You've Ever Dreamed 完整日文歌詞:
Amazon 翻譯得好差
Btw,舊劇本係???
Everything You've Ever Dreamed係明日香角度依個唔太同意
只有(合唱)既果幾句有明日香既角度
其他既應該都係真嗣既角度
日文版用あの子可以係那女孩子/那孩子所以兩邊都岩用
但英文版就好清楚What was it she did to break your heart
後面又有
Did she promise you the world and did that
Girl just throw your love away
Leave you like a lonely solitaire
明顯係真嗣角度
睇完之後,就諗返起TV版一樣野

綾波係TV 版成日定時定候就要浸係個試管,當時完全唔明係為左乜

而家終於明
有re-take我收貨咖啦
屌都屌埋無咩遺撼
要講既話,就算富野都係得高達有人記得、藤子不二雄都係得叮噹(異色短篇集真心痴撚線),我覺得庵野個case唔算衰。

至少佢有試新野,成績亦都唔錯。今次完滿咁了結埋就係更加好啦。

(庵野都批過官崎峻退休後吉卜力會青黃不接,無人接到班。依點上都算係回敬返老豆罷)
嗯, 你講得無錯,
本身係補完歌侯補, 後面都寫補完主導既真嗣
但Everything You've Ever Dreamed有寫多d明日香
Komm, süsser Tod就無論日文定英文都無點寫,
Everything You've Ever Dreamed就有第一次捏頸前明日香既拒絕心態
ちがう。
傷つけて、うれしかった。
傷つけて、たのしかった。

再加上TV開始就太多對照鏡頭, 所以先有依個感覺

兩隻歌既英譯都好手下留情, 係S2 Works鷺巣詩郎講係同期寫
但庵野係khara官網話係1997作左Komm, süsser Tod詞先
之後再1998作Everything You've Ever Dreamed詞

至於EOE問題, 其實evageeks已有探討過
其實問題都唔係最尾CP點樣, 係講接納到他人既存在
https://wiki.evageeks.org/Theory_and_Analysis:Final_Scene_in_End_of_Evangelion
https://wiki.evageeks.org/Theory_and_Analysis:Shinji_and_Asuka%27s_interactions_in_End_of_Evangelion
俾一部作品咁束縛左太多人同咁多年, 未必係一件好事姐
佢試既新野, 真係一個成功既改變

(契老豆好似講過庵野肯嚟就俾大旗佢
風之谷同幽靈公主真係庵野一生既痛點
但庵野都同宮老和解左好耐啦)

以實力計佢真係接班人
但佢唔會甘心做呢樣野
唔知有冇人提過

司令 真治 薰 係
聖父 聖子 聖靈

三為一體
沒有EVA既世界咁仲有冇生命之樹
佢仲要拍超人同蒙面超人
好期待
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞