【正經討論】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (9)

830 回覆
9 Like 1 Dislike
想問仲有冇地方有變色杯
插入栓係直入CORE,喺入面越深姐係越接近個CORE
明日香同真希波同渚薰一樣都稱呼人類做李林
所以估太近核心會變成接近阿當既生命(使徒)
但真嗣係终都係要食野可能係佢只係更接近莉莉絲既生命
可能沿用舊設定,初號機複製自莉莉絲,其他複製自阿當
一時揀錯字
之前被劇透屌到套野一文不值,終於的起心肝睇完
發覺幾正,EVA終於有個咁正面既結局
配真希波雖然有啲突兀,但成套野入面得佢一個永遠追住真治行動,都係幾滿意終於有個好歸宿
明日香有啲可惜
二號機係老母個設定又無左
https://unwire.hk/2021/08/31/neon-genesis-evangelion-blu-ray-digital-download-release-date-price/movie-2/

《新世紀福音戰士》在 2019 年於日本推出過全集 Blu-ray,早前官方宣佈將會在美國市場推出 Ultimate Edition,昨日發行商 GKids 表示會推出實體 Collector’s Edition Blu-ray 套裝,同時亦會提供普通版和數碼下載版選項。

將會在 12 月 8 日發售的《新世紀福音戰士》Collector’s Edition 套裝,包括 11 隻 Blu-ray 光碟,內容包括 26 集電視版動畫、兩齣電影《新世紀福音戰士劇場版:死與新生》和《新世紀福音戰士劇場版》。提供經典和較新的官方兩款配音和字幕、40 頁的特刊、8 張收藏卡、7 小時的附加內容,包括動畫、電視廣告、音樂錄像、日本演員試鏡和預告片。有別於兩年前在日本發售的全集 Blu-ray 只有日文配音和字幕,今次 GKids 發行的版本還有英文配音和字幕。
中文版呢
點先買到
買哂成set一番籤
其實11使徙最後有冇講出現過?重睇左4個劇場版都唔見有。好似又有人估初號機係(打力天使自己識覺醒)
同L結界又係點黎?一堆無頭紅色eva
https://youtu.be/RBRRdCCSd-E

最近睇左呢個結局考察
有兩點幾有趣
可能大家都有睇過下

1.
結局場景中
新宇部川站內兩條線

二號線月台上係明日香,綾波同薰
象徵二次元eva 世界

三號線月台上係真治同瑪莉
象徵三次元現實世界

真治同瑪莉離開火車站
象徴擺脫二次元進入現實世界

2.
由於係現實世界,2021年
2001 年出世既真治,今年20 歲
1982 年出世既瑪莉,今年39 歲
所以最後個幕係20 歲同39 歲既男女主角手拖手離開

不過呢個推輪可能唔啱
日本大學畢業最低都要22 歲
真治既社會人裝束應該唔止20 歲
另外,瑪莉咁跳脫既career woman 打扮都唔適合一個接近中年既女性
11使徙 = 人類自己
Google過好似無字幕組做野
勁 好詳盡,最後佢話佢自己唔係eva fans,但都咁有心機寫到咁詳盡既文
做到咁都話唔係fans,同明日香一樣口裹說不
真希波插入栓有藍十字之前都冇留意到
佢係11使徒依點幾有說服力
唔係太明加持係點阻止第三次衝擊
近第三次衝擊就係真嗣救綾波, 之後被渚薰一槍整停
應該係仲有一次真第三次衝擊? 因為mark 6同埋覺醒莉莉絲加被兩支槍插住, 呢一幕係無畫到的, 加持係阻咗呢次?
睇完覺得真希波先係主角
睇我上面貼條Link
吓其實講得好好
諗落明日香要注血跟住就detect到係使徒反應
真希波就唔洗注血都呈現同二號機類似狀態
都幾buy篇文
但真希波又trigger唔到DSS chocker
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞