【正經討論】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (9)

830 回覆
9 Like 1 Dislike
我理解做融合咗既明日香,因為喺EOE個景著住當初件plug suit。正如綾波係 TV綾波(回憶咗TV畫面) + 新白綾波(喺初號機留長髮) + 新黑綾波(抱住小燕公仔)
真嗣為黑綾波改名綾波,先會維持同一個角色。咁就算變成式波系列,明日香依然係同一個角色
推斷得幾好,如果正如你講法,呢個係最完滿結局亦都冇乜理由再reset 過再逐EVA
我都想玩shipping算
解釋咁多都無人傾,
不如shipping同打下CP爛仔交

btw其實我唔係幾理解5ch個thread?點解咁唔鐘意真希波
其實式波無必要出現係日本啦對面月台我都當幻覺處理
我覺得其實已經幫左, 扮放低既一直都係明日香
廢案直情係真希波同明日香只係wunder生活

可以再等下設定集點去解
終於明點解設定資料版全記錄全集分兩本
內容應該會幾多下
今次教訓有得訂我即訂,
但我日文好水皮, 到時要查字典慢慢咁睇
其實有一點更圓滿但冇乜人提
終既核心「再見、所有Evangelion」並唔係道別
如黑綾波所學,再見其實係「希望再次相見既咒語」
喺新世紀幾位少年少女都終有一日再見

庵野喺NYT個訪問都有提,將來或者有一日會再見返真嗣
When asked how it felt to bid farewell to “Evangelion” after more than 25 years, Anno concluded, “I don’t feel a need to see Shinji and the other characters any time soon. But that doesn’t mean I don’t want to see them ever again: There might come a time when I meet them again.”
https://www.nytimes.com/2021/08/06/movies/evangelion-hideaki-anno.html
即係可能仲有得reset仲有得追EVA
我覺得應該唔會再RESET啦

週邊/分支作品另計
淨講空白14年都可以出季番/小説/漫畫/game,不過庵野覺得冇主角出嚟冇意思
邊有人睇男主

成套野擺2個shot

1個綾波麗一個明日香,呃多十年
無真治我又真係無乜興趣睇
點解女主角唔用貞版真希波呀

如果肯用呢個造形同漫畫版個性格

人氣一定唔會差過明日香同綾波

https://twitter.com/norisen/status/1430989302159208448?s=19
貞版瑪利鍾意唯,即係會好似《百變小櫻》系列嘅知世媽媽對小櫻咁對真嗣?
終於追到Q同小短片 頭都暈 睇完終會唔會明返 定係會仲暈
終於有時間坐定睇完
好多新設定已經搞到個人好亂
例如個復原裝置好似無點交代到底係點黎
仲有戰鬥開始之後一大堆之前無的新名詞飛哂出黎
同埋整到第三槍的原理都唔太明,只能夠唔理

但係我都對套野OK滿意,因為人物關係同成長大致上都無乜OOC(除左真希波之外,個人仍然好多謎)
而真嗣同源堂的對話應該係庵野以前已經想寫的內容,但無論TV定舊劇場版都落唔到,呢度一次過講埋個感覺真係好正
睇完個感覺好似真係放低左成個系列咁
好似同明日香差唔多樣?
Btw係靚d 起碼同兩個女主角個feel似d
真希波根本真女主,揸過最多eva 知得最多內幕開盡金手指開戰當遊戲心理質素極高贏到最後威到盡都係佢

邊個似佢一揸新機同步率100㗎
我鍾意佢打破曬二分文化三分文化繼而再係專用機嘅概念
二號機表示:專用機是甚麼?
有樣嘢想問,復原明日香送返佢走都做到
真𠻸喺各各他係咪已經成咗神?
佢個負宇宙回憶空間係乜鬼嘢嚟?

仲有麗同薰係超渡咗?
貞瑪莉都有好多性格缺陷
stalker, 偷野癖,雙性戀,傲嬌
不過比其他人實在正常太多

其實真係幾似明日香,一樣係天才少女同孤僻唔坦白
不過無明日香咁病
又會祝福鍾意既人幸福快樂

一個排毒版既明日香

而且又大過真治咁多,有真治最需要既母愛
但佢心智冇忽似大人
但真實年齡個殼都就嚟收經
由tv 版開始,有邊個角色心智係健全成熟?

除左今集劍劍,東治同班長之外
應該得碇唯一個。終極大佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞