【正經討論】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (9)

830 回覆
9 Like 1 Dislike
睇到隻指甲崩咗真係好唔舒服強逼症患者
唔知新劇SEELE一直都係神化既劇情工具
Q只講話淨化靈魂 (庵野: 永遠致敬富野神作吉姆王
咩死海文書外典, 咩弒神計劃

仲有唔好提終負宇宙源堂講咩
ゴルゴダオブジェクトだ(Golgatha Object)
好似好多野好勁咁,
但最後既結論係要犧牲一個人先有做到改寫世界
依d野老實講一推敲就發現佢好虛, 亞當都係neta咸蛋超人
越改越有進步
雖然我覺得直接咁拍米算, 應該會幾感動既

唔計真愛咸蛋同幪面超人

無 就快搬屋
四眼大波妹係佢老婆
5500円一支Gaius之槍
好過搶
宮崎駿
Rthk第2台而家講緊EVA
有無啲講設定既youtube片推介下
岩岩睇完
個結局好完滿,好正面
一個直白版既TV版結局
唯一缺點係3D戰鬥真係好垃圾
Flc
睇完清晰咗好多,好多野通晒
有d人話eva唔洗深究,其實係曝露緊自己廢老心態
明明有得解,d設定集、game、訪談有解畫,佢地唔睇唔知就話eva d 設定係咁1999架喇
咁既諗法好唔可取
Eva除咗立意神之外,呢d設定都好神,係兜得返唔係鳩set
多謝分享
睇唔睇設計依啲應該由tv版拗到依加都係無結果 總知有興趣咪刨下
高層次過TV版結局
TV版係接受自己,新版係救贖埋救贖自己既人

至於3D戰鬥方面,我初初諗 點解唔用其他藝術手法取代 去表達入面 「假」既概念
但愈睇得多、聽吓人地討論、愈明庵野既心路歷程,自己感受多咗,又覺得冇乜所謂了,去到最尾已經唔執著打鬥
日文好撚hardcore 不過都多謝分享
想睇講立意既有 sigma
呢兩個一人講一邊,出奇地又係香港人,youtube上講eva最高質兩個
其他嗰d話就話解說,其實只係懶人包,好垃圾吓
仲有個香港人睇完話睇唔明直屌垃圾
tik lee
熟女av嚟
補完谷原希美個樣落去
仲有麗呢
睇完覺得好空虛,知道會被人屌但我都要講真係不似預期
無論係故事嘅安排,人物之間嘅互動,各自嘅心理發展,戰鬥設計等等,overall各方面嘅既質素真係差好多
覺得Eva 唔應該係咁嘅 level,真心覺得Q玩大左佢收唔到個靚尾,最後完左佢就算

利申,知道晒佢嘅個人經歷同勸退讀者既立意,但覺得舊劇場版做得更加好
話說佢一開始要做新劇場版嘅時候唔係話要加啲咩新嘅嘢㗎咩,睇返結果講嘅嘢同舊劇場版差唔多但膚淺咗,而家就真係畫蛇添足
睇過, 依個無記錯係短版+自己野

長文版係由庵野訪談講"車站用左好多時間整"
就開始list evidence搵彩蛋日本仔都無咁快
然後將成個車站反轉左 實地考察埋
最新個鏡面反射似海灘問題都係佢地搵到
架新車係咩(42型), 月台景物, 點樣買飛入飛
依加應該可以準確證明到庵野既素材就係nhk果時跑拍既
(三月已經換左廢票箱, 個廢票箱係nhk拍果時既)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞