【正經討論】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (9)

830 回覆
9 Like 1 Dislike
得呢個Post d人真係深入討論
出面幾個post都係鳩屌同恥笑多
我會話今集係最唔eva嘅eva
我寧願佢唔出新劇場版好過
EOE完咗佢就算
打完一大輪初號打十三號個時司令咪講左
打係解決唔到問題
但俾真嗣嘴遁成功
呢度係作者玩膠講佢本來係想拍特攝片
最後俾電視台搞到變動畫
其實點解13號機同量產9號機溶合咪得,點解佢老豆要搞咁多野
出如來神掌果下我以為係gun buster 添
睇完,覺得好滿足,同時又好空虛
有人話真希同真嗣之前冇互動,無啦啦咁樣一齊好odd
我反而覺得,既然要放低過去,根本就真希就要係一個局外同生命入面新既人
不論係真希又好,另外一條陌生既新女又好,真嗣同我地都要放低過去既香香同零波
人類補完計劃真既意義,係庵野要將自已既負宇宙補完
不單止自己成功補完,仲為所有鐘意EVA既人一同畫上完整句號
我都講過話似飛越巔峰同天元

而家唔跟設定㗎啦 求其成神就解決所有伏線

其實邊有唔同
佢要表達既基本都係回歸返tv版既結局
用更直接既方式講一個成長故事
大家係一個冇eva既世界再出發
應該係當年出左tv比人屌,比人恐嚇話要殺咗佢
令佢由正面既tv結局改變做舊劇場版既負面結局
滿足左觀眾但真嗣冇太多既成長
最後紅海鏈明日香要係怕比人拒絕
先比明日香話佢嘔心
過左咁多年之後佢都睇化左承受得起當年觀眾嘅負面情緒
所以新劇場版先回復到相似tv版既good end
都係庵野監督唔洗分咁細
同埋舊個隻重量感
eva行路會有晃動 做動作會有follow through

而家好似溜冰咁 求其啦 收工啦
你一講起我就明點解係12000年
可能係neta GunBuster結局係過左12000年返地球
另外GunBuster就係法子同姐姐合作出技
2+8號機個 idea應該都係GunBuster嚟
認真, 幾想睇返好似以前咁精巧既機械作畫
手繪時代個個都係燃燒生命邊有得比
話時話,依家d eva全部唔洗叉電
根本全部都已經係使徒
你睇其他地方同最後個車站都知
3d 13號同初號機打個度係特登搞到咁
除咗eva 大平賣之外,使徒都大平賣
部部eva 都有S2 機關
點分係機械人定eva?
到底渚薰點解會由第一使徒變第十三使徒
新個集下下都係大爆炸就斷手又盛
橙汁都唔多滴喎
同埋我意思係 佢q之後出現既eva都已經好機械人化
而唔係真係變左機械人
無以前有血有肉
斷左手會叫哂春個隻

真希波部機比人炸斷左
好似嘖左一下就當無事發生咁

仲要揸撚住火神砲打 認真係無咁有feel
鳩答, 庵野: 依加第一位永遠都係鹹蛋超人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞