【正經討論】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (9)

830 回覆
9 Like 1 Dislike
總作監
今集海報就係綿織敦史畫

上面位巴打係明日香粉
仲未接受到真治同真希波一齊既結局
唔駛太介意
唔好意思,其實我都唔覺拖一拖手,調一調情就叫做係真嗣同真希波一齊既結局,仲要出到車站已唔係拖住手
心機時間錢可以係指技術上,AR、無人機拍攝呢d
結局好多野唔會睇一次就明,麗薰cp、明日香孤身劍介煙幕彈、新世界係生活到大人先突然有eva記憶,定係一reset就喺車站...etc 其實唔少謎
唔太同意「唔覺得睇完一次會明」代表要將結局扭黎扭去

3. 嗰句只係暗示緊今晚明日香應該要接真嗣返地球
4. 專登整到睇唔到香薰麗,取而代之只有真希波,代表要過新生活
5. 因為已經係新世界,所以白鴿已經唔再係幻象嘅暗示
6. 覺得係作畫失誤,就連荷李活大製作都會出煲,況且呢d唔係邏輯上嘅bug...
7. 《終》credit 表係冇再提英劇UFO,而且以前訪談 庵野提UFO係讚佢音效,冇提佢手法,所以係唔關事

反光鏡似海灘,唔知你指邊到...我睇就完全唔覺得似

二人位置互換根本唔係咩問題...亦唔係要全速鬥快,真希波跑內圈 加上佢咁跳脫活躍嘅性格更加冇咩冇可能,換成麗互換位置先係怪怪地,但條路咁長 同條女中途打鬧吓亦唔出奇

假如要五人重逢,點解唔第一眼望到對面就揮手say個 hi先?
要趕車去對面,點解仲要同真希波互flirt?
點解二人冇一個鏡頭係一齊望向對面月台?

我好直白覺得結局就係庵野要大家去新一頁,好似真嗣同真希波跑出現實車站咁,即係庵野同佢老婆,咁點會係路人
庵野同佢老婆仲留喺車站的話,就去唔到新一頁
喺車站見幾個人相安無事,已經係重逢,大家已經冇咗Eva嘅連繫,即使相見,不如不見

得罪講句FF太多,庵野根本冇諗咁多

其實真香兩個liked 大家已經夠啦
真希波嗰種似係兩個咁啱喺身邊所以一齊咁
人就係咁,身邊嗰個未必係生命中最愛
有冇實物睇下
就係太多炒狗
U記GU出EVA衫咪又係咁
搞到成日要仆出街同人爭
GU果次d人除埋display人仔件衫,笑到我癲左
但點解總監畫既同電影結局唔同?
我等左廿年,其實真治同麗或香我都ok
但冇理由白都表埋唔係一齊
好撚驚放工已經冇撚哂
但佢哋好似老夫老妻feel
感覺似等埋一齊放工返屋企,好似話導演以真係同佢老婆住果個車站附近

點解唔係明日香
琴日嘅我同你一樣
行到我嗰頭最後嗰間俾我搵到尿袋同對杯墊
多口問一句仲俾我買埋個箱

成1000間7仔,快手嘅話今晚應該都買得哂....嘅
真係唔知佢諗乜
真嗣係耶穌,四眼妹瑪莉係抹大拉馬利亞
有學者都提抹大拉馬利亞係耶穌妻子

耶穌死後3日復活,抹大拉馬利亞係第一個守候佢復生既人
真嗣係新世紀重新,四眼妹瑪莉又係第一個守侯佢既人
瑪莉遲左到喎
個箱最冇特別反而炒得最貴
ON9
其實唔少人講安野夢洋子係真希波原形
但個理由都係用nhk果個紀錄片既眼鏡形象好似
但個紀錄片係上演前4年內拍出黎
即係最早都2017年
但真希波依個角色係最遲2007年已經設計好
除非貞本義行有時光機,否則唔太合理
當然,過左10幾年之後庵野會唔會改變左
投射左佢老婆落個角色到就冇辦法確定
色係幾靚 但對我黎講又冇位放又冇乜用
買壽屋就不如買revolve嗰隻
諗緊邊隻 , 呢隻動作我有紅色果隻
係囉出得咁鬼懶
revolve同alter之前嗰隻頭髮好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞