【正經討論】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (9)

830 回覆
9 Like 1 Dislike
呢個松本人志X庵野秀明

應該唔會點樣講eva 內容
都係,比巴哈個標題誤導左
仲未睇
唔講內容 但係EVA可以真真正正咁完結 單係咁我已經覺得無問題
小狗君 同 公主 好似係khara員工對真治同明日香既稱呼

唔記得係邊度見到咁請
*唔記得係邊度見到咁講
本身都完
係佢屎忽痕開新劇場版
真係好圓滿嘅結局,睇完係空虛 ,Eva咁就完咗,估唔到有完嘅一日,基本所有謎底都解哂,我最記得個謎底係舊動畫加持攞咗亞當杯胎交比一個人,呢個係估唔到
覺得夢洋子係nhk出樣個look都幾正
其實唔係放唔放開舊設定,而係序同破都仲有停電設定,
突然唔見咗又無解釋。。。
無理由一句唔放開舊設定了事, 咁嘅話不如全部當獨立故仔睇,唔係當連續篇章喇
Q 二號機都試過停電
係八號機一路都無限電咁
Q 入面二號係low battery
然後問真希波拎尿袋
咪當佢有新技術囉

反而八號機呢個point其實都值得講
睇返2.0之後嘅3.0trailer
八號機係浮喺個光環上面
會唔會八號機本身已經唔係普通eva?
希望有 中文字幕
Q一開頭一槍爆頭前都要插電架
trailer 八號機都係光環 我覺得應該類似 Mark6
可能裝住第十一使徒
點定義咩為之3d作畫?
依家係整晒3d模組, 再喺個面頭畫返做2d, 咁算唔算3d作畫?
佢d motion capture只係用黎參考,唔係直接用
靠自己想像力想像唔出咁好既分鏡
咪錄條片對住黎畫
冬二同劍也屋企果d畫面都係用依個方法
搵到個準確度ok既字幕
想問
1. 真嗣Q個時係咪複製人?
2.明日香係咪複製人?因為正常佢破個時已死左,如果係點解咁易clone到, 真嗣老豆clone綾波個時要有好多設備,唔見夯希望號上面有
3.舊TV/劇場版版係咪唔可以同新劇場版MIX埋一齊講, 點解終好多畫面都有舊TV版既畫面,係輪迴?
1. 唔係, 哲學問題: 係LCL分解重組後算唔算同一個人, 記憶同性格一致算唔算係複製人
2. 係, 但係破度無死度, 一出世就係複製人
3. mix埋講好睇情況邊件事, 有舊TV畫面畫面係想表達緊庵野既思想, 渚薰棺材SL已經係輪迴好好既佐證, 但TV同舊劇係唔係同一個輪迴就問庵野啦
https://twitter.com/khara_inc2/status/1393862063957495808?s=20
mocap → virtual & 手搖camera → 3d model & 背景 update→ 轉描/參考。動畫業內應該冇3d作畫哩個概念
Amazon使咁多錢買返來既超級廣告
Netflix 都可能傾過
平時賤價買垃圾 今次可能出唔夠錢
但都要睇有幾多人Unsub返

我就係其中一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞