【正經討論】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (9)

830 回覆
9 Like 1 Dislike

開始賣緊
好顛下
疑似一pair路人咁都得
全部主角join埋搭車感覺幾溫馨
杯個d賣哂?
咩係axs?
其實零波同明日香是旦一個同真治一齊我都ok
但點知等左廿年,佢比條大波妹就算數

睇完真係喊左出嚟
比返明日香我
元朗行左兩間7仔,無晒杯,反而有幾本ezone 連nerv 縮骨遮
我行左4間
得1間細既有放呢堆野出黎
我懷疑係佢偷步賣左 估d杯之類未番貨
BTW把nerv 縮骨遮連ezone 我都買到
D料好撚垃圾
LAS 你無見真希波個姿勢係 X 嚟 Asuka X Shinji
即係咩,唔明
長遮個設計都唔太得課唔落手
長遮唔掂目標剩係2隻杯同暖水壺
其中一隻暖杯淨係可以用來飲橙汁
開新thread

前提(重要): 車站曬左好多心機時間錢去整,
庵野唔覺得睇完一次會明

其他前提條片都有講就唔提啦

條片問題
1. 一開始推斷年齡完全係佢自己假設
2. 無錯字幕上真嗣對EVA係講
2:20:38 さようなら 全てのエヴァンゲリオン

對明日香係講
2:14:22 さよなら アスカ

但文字遊戲確認唔到真假
3. EEE漫畫 月色真美, 真希波對明日香有一種特殊既感情,
成套劇都無解釋, 雖然我覺得係近乎親情, 但一樣無證據
4. 對面月台無人係因為鏡頭突然限制左視野,
所以睇唔到對面人 (專登1)
5. 認同白鴿係現實同虛幻既分界, 因為序已經表演過
6. 光管唔係見左而係一開始就多左, 本身車站係無光管,
由nhk拍庵野拎素材開始就無, 所以係專登 (專登2)
7. UFO問題..... 破訪談不時提UFO, 但終有冇真係唔知

補充:
1. 車站架車係42型, 庵野同佢老婆都鐘意既 (專登3), 卡位設計
司令和解果時抱返佢拋棄細個真嗣果時就係依架車,
應該代表既係新既好開始, 真嗣架自閉車係40型 (40054), 兩邊對坐既
2. 車站係負宇宙同改寫後既世界間既邊境? 留意車站d鏡,
光影無咩可能咁樣, 個反射太似海灘
我之前有圖解 (去圖片搵返啦), 但唔可以講100%正確 (專登4)

======

第一個結局推論: 所見即所得, 對面月台(麗薰香)係真既,
然後真嗣同真希波跑出車站, 然後佢兩個係CP, 完
(你睇完上面既專登仲覺得依個先真, おめでとう, 你可以出車站啦)

第二個結局推論: 白鴿論, 月台對面係幻影, 車站真係負宇宙同改寫後既世界間既邊境, 然後真嗣同真希波跑出車站, 實境+2D人物代表改寫完既世界, 或者真希波會帶真嗣搵返麗薰香(再見既魔法), 或者真係又得佢兩個就沒有然後

第三個結局推論: 庵野奪舍, 作為虛幻既EVA人物會重聚, 真嗣咁急為左趕車, 而庵野借真嗣同真希波既做型代表真人既佢同佢老婆, 出站返家鄉同EVA告別, 但鏡頭依然跟住架重聚既42型

因為始終未搵到/搵唔到決定性證據
或者三個都錯, 詳情坐等設定集
由頭到尾, 真希波一直都係推動明日香同真嗣既感情發展
姿勢X 係代表連結既暗示, 真希波係作為明日香同真嗣間既紐帶
由其錦織敦史畫, 佢CP係偏明日香同真嗣

1. 真嗣講完咒語
2. 天花燈管 = 幻覺
3. 天上白鴿 = 幻覺
4. 月台綾波 = 可能係幻覺
5. 火車擋住 = 分辨唔到係咪幻覺
( 6. 咒語實現 = 並非幻覺 )

出現幻覺 → 分辨係咪幻覺 → 並非幻覺
講分鏡用意,如果代入哩套過程 6. 會發生都好合理。咁衝出站既自然唔係真嗣,加上兩個人企位相反,變相就係「另一個幻覺」。同意講得通。車站cctv倒影就唔肯定係咪海灘

哩個解法係真嗣後宮end,贏撚哂
琴晚行咗好多間都話未有杯但又見人買到
今日係唔係全部SEVEN都偷跑哂
咁一定係3 啦
其實全世界都知最後結局係佢自己同老婆同eva 講再見

黎緊有口罩
口罩呢d量產又唔驚冇呀,但我冇乜興趣
呢間廠有門市,遲d買齊六款送嗰個使徒購物袋反而有興趣
Sor 錦織敦史係邊個
你係指d同人畫既結局?

但終結局大波妺拖住真治跑出車站而唔係去對面月台搵明日香?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞