【正經討論】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (9)

830 回覆
9 Like 1 Dislike
其實佢最高手係堅持唔講嗰14年真係發生過乜嘢事,只係提供咗極少量線索

如果佢忍得到手/口嘅話,呢個話題大家又可以傾十四年,而且仲可以利用呢14年嘅空白出好多product
淨係黑月白月來源同發動補完嘅材料同機制,都係去到哩兩年先叫明確D (夾夾埋埋N個side product/設定)
莉莉斯(13號機)
呀當(量產機)

緒 魂 13號機內
仲有就係究竟庵野秀明係畀beautiful world呢首歌影響咗個結果,定係根本一開始序已經係呢一個結果

beautiful world的歌詞在序破Q都搵唔到有關的元素,但放返落去終睇..... 根本就好似整定咁
佢仲要一隻使徒
新2號加載左JA reactor, 當佢講得通

8i號呢...... 要睇翻/等下有冇新設定資料出啦
9號機又唔係量產機
量產機係7號機, 而且又冇講過咩量產機係亞當
13號機又幾時係莉莉斯
Q開始 隔咗成14年兩部EVA嘅內置電池已經夠玩好耐啦,
咪就係技術進步lor, 諗到咁複雜

仲S2機關呢d舊TV版設定, 根本新劇場版就提都冇提過。
唔好唔記得8i食左4隻有S2的9-1號
S2 或 生命之果
咁ok未
nerv嘅eva有全部搭載s2?

咁8號突然識開口都搞笑啦
以前開口即係暴走 大件事 係劇情重點咁濟

而家話開就開
其實同步/情感上夠高己經開得口
暴走同開口唔係掛勾,Dummy Plug都開口

Btw 8i開口果下好撚型棍,個design好正
的確佢可以完全捨棄舊有設定 套嘢佢作㗎嘛

但係俾人感覺就係d嘢話有就有 話係就係
認同嘅 我講得唔夠好

只係想話舊時開口/食使徒果隻震撼,對比返而家8號鐘意就求其咬兩啖個隻感覺啫
同步緊,你會唔會放人地條腸入口咬下feel下

不過真希波係有哩一鋪癮
up乜鳩
咩4隻有S2的9-1號
9-12號

當時8號係死淨把口開始咬9號,之後咬埋10,11,12

9-12號本身係四大NHG的主機
s2依d舊版設定唔一定適用新版
q既時候2號機都用過外置電池換過電
你當依家d機插住尿袋咁既概念差唔多加啦
開口破既時候獸化已經做過啦,解除左限制咪開口
真係
初號機食使徒個陣又同步率過高 又話會消失咁滯
又等於NERV既最後一條防線
屌你終入面是撚旦旦就開口食撚左人地
都睇唔出隻使徒做過乜 任WILLIE佢地打咁滯

一開頭初號機奪還作戰個度
個幾隻EVA腳拍埋一齊又話係使徒
一D美感都無
同步過高會消失㗎嘛 溶咗係eva入面
真嗣都試過啦 爭d唔想出返嚟添呀 我希望冇記錯

即係點解硬係覺得原版好睇d 唔多唔少都係因為呢d設定 令到件事真係有件事 唔係求其啦趕收工啦屌
我就係想講其他舊時好睇係因為佢好多設定同元素都係環環相扣
如果下下都話呢套係新劇場版
以往既設定都唔識用係新版
根本唔太需要討論

奪還作戰同埋WILLIE突入個度打個堆使徒
少少大戰感覺都無
D人留唔留低係隻艦個段
我自己覺得仲衰過SEED入面大天使號個段
破連同步率400% 都無左
變左潛入深度180
以前係基地守城戰
目標明確, 就係唔可以俾使徒攻入地下
觀眾好易就睇得明

初號機覺醒第一次出十字架爆炸幾撚震撼

而家使徒大平賣, Eva 又大平賣
二號機用機關槍轉轉轉狂掃, 都唔知打乜
講打戲 開頭巴黎果度已經係今集最好 最少因為有倒數時限有小小緊張感 (但係其實冒頭12分鐘已經大家都一早睇咗)

幾場打戲離不開
鏡頭不停旋轉

係咁爆炸
其實真係睇唔清到底打緊咩 如果呢d就係庵野nhk訪問中提及嘅我想要嘅嘢 所謂唔好重複以前嘅嘢 就真係有d失望嘅

亦都冇乜劇力,最終決戰求其話去囉 咁就去咗 貫徹呢集d嘢話有就有 話得就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞