【正經討論】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (9)

830 回覆
9 Like 1 Dislike
4套最details黎講我都覺得係Q呢shot
Cls連鑼絲都逐粒畫
Q依段劇情神神化化, 其實唔洗諗咁多,
結論就係渚薰腦入面有寫攻略, 但去到依個位對唔返攻略
係度諗點解果時都變埋謎語人, 唔明先係正確
依d神化野都係等設定集,
如果都係無寫就係庵野成日答聲優果句
「係囉, 究竟係咩呢」

1. 源堂打左針變左(類)亞當
2. 渚薰發現兩把槍一樣, 唔對路
3. 源堂係扮完成Seele意願去殺Seele奪權
4. 同時將渚薰控制係第十三號機滿足神化既條件
有個答案係咁, 睇你覺得合唔合理

新劇場版序, 打菱形使徒之前
司令有句台詞係話"點都好, 都必須打低埋剩低個八隻使徒"
即係seele 個補完計劃唔計adam 同lilith, total 要殺十隻使徒先可以發動衝擊

但係破完結前只係打左八隻使徒, 初號機就覺醒左
所以加持講左句"都仲未夠數就開波, seele 唔會放過你架司令"(大約係咁既台詞)

到左Q, 唔知點解無左第十一使徒
真希波話最後既使徒就係mark 6 既第十二使徒
十三號機咬爆十二使徒個core 後就開始儀式
但係儀式仲爭一隻使徒未殺
所以在場既薰就自動跌左落第十三使徒, 被DSS choker 炸死
十三號機要double entry 先識得郁, 所以失去薰儀式就失敗左

不過我覺得都係夾硬解釋, 我唔係好覺得寫劇本時有諗得咁詳細
打漏左

儀式開始時冬月就閂大制幫seele 埋單
司令睇住儀式失敗都話唔緊要, 只要搞掂第一少年就夠
所以真希波嗰句"源渡君既目的就係呢個?"
就係咁解
我已經聽你講睇返破同Q,根本冇講過有兩個明日香,其實係咪唔使理佢,只係俾佢出下鏡話俾你聽一直睇嘅明日香係複製人,依家合埋體啦,又得返一個啦,咁樣
嗯, おめでとう (拍手
咁點解渚薰唔即刻阻止真嗣睇嚟睇去都唔明
冇咗第十一使徒算唔算bug?

DSS choker應該唔係detect到宿主有使徒反應就自爆?如果唔係明日香都會爆頭,所以係咪美里引爆佢諗住阻止真嗣引爆第四衝,點知薰戴咗落自己到

同埋點解薰 同 最後真希波咁簡單就拎得低DSS choker
睇完幾滿意結局同佢核心主題想講既野,係有d設定上既野唔明

1. 睇渚薰反應,TV、舊劇場版係前兩次輪迴,新劇場版係第三次? 定其實係類似係寒蟬嗰種 得渚薰有記憶,佢過完去新劇場版世界,前兩個世界就係平行世界?點解佢有呢個能力
2. 真希波係穿越時間,定係clone,定佢係第一個Eva駕駛者所以28年黎都冇變過樣?
3. 最後真嗣補完,公仔裝劍介叫明日香做明日香,其實係真嗣扮既?跟住EOE結局場景真希波亂入係點解
4. 最尾長髮麗點解有黑緊身衣麗既記憶抱住個B?
一來佢都變左謎語人, 都唔知講咩鳩
二來真嗣傻鳩左繼續去
三來司令醒目開dummy system
1. 佢設定集圓到就唔算bug

2. DSS choker係多功能, 律子apply落真嗣既係覺醒就爆炸,
(awaking analysis mode active -> detonation function: active)
你細心睇明日香用使徒既血去覺醒2號機果時,
已經awake左DSS choke,
同薰醒覺第十三號機果時係一樣既DSS choke紅光封印使徒方塊
但幾時先爆真係唔知, 或者有得自己trigger爆

3. 外掛不解釋
個人意見係,呢套野其實真係唔洗執著係設定之上。

最尾真碇點解冇帶DSS上初號機,然後渣住創世之力(神)去新世界反而會有DSS?DSS本來係他人不信任既象徵,亦都係令真碇恐懼之物(佢一見就嘔 ),如果佢想緊係可以唔帶,係弒神之後照計亦冇任何人或物有能力強加係佢身上;所以其實係佢自願帶上,因為成個結局係講緊真碇接受過去擁抱痛苦,真正唔再逃避。

而真波希幫佢拎落黎,即係一個[他人]同佢講,真碇,咁樣就夠了,你唔洗再自責。

下下捉設定或者要問點解點解,其實根本係捉錯用神。好老實講,係奄野個設定入面,其實真碇咪即係我同你。成套EVA不論舊作新作,痷野不嬲想講既都係人既靈魂同心意。所以原TV版最後就算世界點都唔重要,因為真碇睇通左唔再執著;點知當年就係太多人唔滿意,執著要一個[結局],問咁即係點呀,兩個女主角點呀ETC.

所以唔好下下咁認真去睇,試下用心去睇就會明。然後你就會知EVA 13號機到底點黎嗰幾部艦咩料凌波係咪CLONE呢D問題根本WFC。

呢D野,AMAZON PRIME有套making of,奄野同d crew傾野有句係 [咁樣處理好似好平凡.... 不過平凡未必唔好];你睇完就知,新ova成個系列concept根本唔係要處理個世界觀,而係帶大家,不論係故事入面人物同現世既觀眾走向一個結果。最尾車站一幕根本就係同大家講SAYONARA,希望大家好似真碇咁,唔再駕駛EVA都會搵到幸福。咁你仲可苦執著個設定呢?

當然,如果你覺得呢D [FACT]真係咁影響你觀感既話,或者係令你直頭睇唔明套戲既。咁我都冇咩好講,人各有志,唔會勉強說服你。
7仔網有Eva口罩訂
覺得傾核心主題同設定完全唔衝突
可以明白庵野想講叔本華、弗洛依德
同時亦可以傾故事設定
只要唔係走火入魔傾一d庵野一野ban咗既宗教元素既意義等就冇問題
我自己覺得只要熟書係絕對可以做到一套絕大部份人同意既自圓其說
話唔好傾設定反而浪費咗咁精密佈局既心機
leak左.....好勁爆......CLS
庵野真係扭曲既香黨
本身係麗END
簡單講一講, 搵緊有無人upload埋片
1. 薰黑麗真嗣係NERV本部有唔少互動
2. 薰係鬼害左真嗣
3. 明日香送完麗同真嗣就走左返艦
4. 本身住劍介屋企既係麗同真嗣
5. 對比Q+第三村 CUT曬大部份麗同真嗣互動
3.
司令落左車後, 除左補完對象同真希波
應該全部都係真治黎
緒方惠美twitter 有講過叫人留意稱呼
劍劍平時叫明日香係式波, 但係公仔衫劍劍係直接叫明日香

海灘上道別既真希波就唔知係邊個啦
照計真希波應該未趕到
但如果係真治既話, 點解要扮真希波同明日香道別又講唔過去
想講下同人
個人黎講,非常鐘意睇同人小說

不過其實而家都無乜人寫同人啦
大部份都去晒寫原創網絡小說

睇左咁耐,有一本覺得ok 想推介下
28 歲既真治同16 歲貞版真希波既故事

https://www.pixiv.net/novel/show.php?id=15871348

而家google translate 都幾勁,可以翻譯到七八成
有興趣可以睇下
你想翻日文deepl準d,不過得簡中
https://www.deepl.com/translator
謝謝分享
但原來劇本唔係應該都係庵野寫?
原本
庵野係有最终決定權
但基本上都係成班人一齊討論出黎
而且早期既劇本係可以大幅度修變
明白
庵野好波
雖然麗都好正
但明日香合邏輯多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞