【正經討論】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (9)

830 回覆
9 Like 1 Dislike
頂隻公仔我都有買
想問點解黑麗會俾人叫そっくり?
prime video 譯做: 神似小姐
非常によく似ているさま。
因為個樣似原本嘅麗?
同麗一樣樣
但係知道佢地唔係同一個人
合味道學生look版邊到買
兩款box set入面都冇
公仔買完覺得麻麻地
應該唔會拆包裝
唔係, one last kiss 究竟寫緊邊個都唔知
庵野同宇田多光應該無夾過庵野似掉左個劇本俾人就算
上次ig直播開口就講十幾年無見

但鷺巢詩郎隻what if? - 高橋洋子Version.
就好明顯係對明日香或者對返Everything You've Ever Dreamed
What if we just hadn't said goodbye?
Would your love now have been as good as mine?
Would I still think love is impossible to find?

I'm not one to live in the past
But memories come flooding back

成套劇得明日香俾人さよなら同回憶真嗣
仲有Mike Wyzgowski填, 鷺巢詩郎算幾私心
不過隻歌節奏有點怪

歌嚟講緒方恵美隻repeat同依隻what if?算最直接
Repeat 直情係
交じり合う日まで
就好似庵野老婆喺佢抑鬱路途上不離不棄照顧佢咁

我懷疑唔係睇同一部戲
無左兩個女主點陪真嗣走出抑鬱
完全係結果論, 真嗣本身就要犧牲
無唯媽推走真嗣, 接條毛咩, 等咩野
khara仲要出公告話係謠言嚟
你地成班都係岡田斗司夫
結局扭黎扭去? 唔扭米所見即所得

3. 唔知你講咩今晚? 真希波對住明日香講架波,
都未開始講真嗣個話題, 同一本漫畫?
4. 點解"新生活"成為一個主題?根本唔關EVA事,
明明係庵野做完跑走
5. 同序一樣13隻白鴿 無多無少 專登程度太高 係唔係幻像就無人知
6. 車站素材本身都唔存在有光管 畫果個幻視多左野都有?
之前有燈依加又無燈又點計? 咁大作畫失誤1.01唔修?
7. 嗯, 所以我都有保留, 覺得未必有關係

車站鏡問題, 一樣係背景又一時一樣? 咁大作畫失誤1.01又唔修?
唔關角度事, 角度唔會影響光亮度同變成偏藍色, 可以參考條片
模糊既背景反而色彩反而正確? 清楚正面反而錯左?

360度全景車站youtube: https://www.youtube.com/watch?v=cZ4_h7hDNDc

雖然我都覺得係變左庵野同佢老婆,
但諗起所謂既新一頁就係咸蛋同幪面超人就唔想幫佢諗落去或者有任何共鳴
同埋所謂既新一頁係拋棄過去? 同拋棄觀眾有咩分別?
依個都係主題既話, 咁之前真係無屌錯, 庵野"江郎才盡"

得罪講句, 未出設定集/寫清寫楚前的確可以自由地FF
依個係作品入面其中一種魅力
之前EOE都中過伏, 之後出書(Chronicle)反問你EOE最尾まごころを、君に (I need you)係邊個, 所以唔好咁快落定論住
同埋庵野佢訪談講你就信曬咩, 你又知佢講真話?
光頭富野教落, 連贊助商都水到先係一個成功既監督

對我的確係夠但我都唔知點解你地FF仲勁
上次官方twitter讚 否定真希波=夢洋子既話題,
Khara+東映出公告插岡田斗司夫講謠言(真希波=夢洋子)
FACTS都係度, 點解你地咁老定一齊FF,
如果到時Khara出設定集白紙黑字寫真希波唔係夢洋子咁點算?

Anyway 我係果時想show返新睇法同各種證據

你太長,我唔quote 啦

係咪諗多左?

其實都唔駛估
khara 一定會否定真希波=moyoko 啦

呢個又唔係故事設定
作者無否定權去阻止讀者點樣解讀,理解個作品
真希波係孭住降落傘闖進真嗣生命嘅女人,仲多次將佢從Eva嘅深淵拯救出嚟,即係佢老婆。
咁結局真嗣同真希波一齊都好合理!

真唔滿意嘅係求其將劍介塞俾明日香⋯

利伸:綾波黨
但你要留意返,破果時有成班製作人既訪談
真希波依個角色係製片要求加
庵野一開始都唔知點加入去故事
所以基本交曬比鶴卷
降落傘入場都係鶴卷諗既,佢堅持真希波要從天而降
故事入面佢亦冇將真嗣由Eva嘅深淵拯救出嚟
救真嗣最多既都重係綾波同明日香
至於塞俾劍介之前都講過好多種說法
你係要認同你唔鍾意既說法之後又唔高興
咁你係自尋煩惱,不如改個諗法去認同劍介=真嗣說
我傾向覺得純粹係大哥哥/父親嗰種關係多啲
劍介同真嗣講明日香係喺度住嘅客人
叫佢式波唔係明日香
真嗣頹緊嗰陣 明日香喺床到玩公仔都係話自己係一個人
點解最尾片場綾波講ikari kun, arigato嗰陣會由長髮變咗短髮嘅
明日香改名關唔關係2個唔同既CLONE事?
舊明日香,即係惣流
新劇場版無出過場

新劇場版改名關唔關clone事
who knows?

可能庵野仲有d 良心
唔想摧毀舊版明日香個image 掛

其實睇晒新劇場版
明日香用邊個名都無影響
以為係伏筆,但原來乜都唔係
咁無乜必要改名
唯一諗到係想同綾波並排
綾波式 式波式
2組clone
可能真係咁

不過真係好唔鐘意明日香複製人呢個設計
最後一集先透露
唔理有無伏筆,都摧毀左明日香既獨特性

舊明日香個性格
憎恨所有人,連有月經既自己都憎
人生除左eva 就乜都無
一輸左俾真治就崩潰
對真治越黎越扭曲既愛恨

新劇場版全部冇曬
其實無啦啦加佢係clone呢個設定好無謂
其實clone同舊版都係相似,可以當係簡化版
舊版
冇老豆,老母痴左,所以努力學習,渣eva希望老母認同
點知老母自殺,入生意義得返渣eva
呃自己係天才,天選之人所以唔需要其他人
實際上只係想有人認同自己,想有家人
clone
冇老豆,冇老母,同其他clone競爭
入生意義得渣eva,淘汰曬其他clone
所以自己係天才,天選之人呃自己唔需要其他人
實際上只係想有家人,想有人認同自己

兩者其實冇咩太大分別,但劇情上新版容易d交代咁解
另外除左綾波,式波並排之外真希波都係咁既改名方式
所以唔排除真希波都係clone出黎
見好似都有說法話月球番黎既真嗣係clone
懷疑Eva既咀咒其實只係佢地全部都係clone?
真嗣唔係clone啦,佢地係唔肯定佢係唔係真嗣
有冇睇eee果本Q前傳漫畫,
真嗣近3沖之後佢溶左入lcl到
之外送左初號機上太空,基本上當真嗣唔存在加啦
14年之後竟然出現返,所以唔知到底係唔係佢黎

Eva既咀咒應該係插入栓超過某深度(400?)先會發生
破既時候律子講過真嗣再深入落去就會變成唔再係人類
真希波2號機獸又係講佢深度突破
明日香就比使徒入侵既時候突破深度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞