【Disney+】Loki 劇透討論區 (5)

886 回覆
21 Like 2 Dislike
我諗起jojo第7部隻d4c
Wiki話 kang 可能係mr fantastic 後裔
堅唔堅呀
thanks 好清楚
咁我哋認識嘅Avengers 仲係咪一樣,定會有少少差異?
我會咁睇
而家你同一個中古武士隻抽,佢把刀依然可以殺你,但你有好多其他方法e.g. 槍 去收佢皮

如果kang就咁出現喺thanos面前,(先唔假設佢科技裝甲有幾癲)佢應該都擺脫唔到啲石嘅威力
但佢因為已經有認知/智力 知道thanos會係點出手,所以佢想的話,佢應該會有對應準備
如果有睇Geass,就會記得第一騎士既預言動作能力。,又或者係JOJO King Crimson既Epitaph, 動作會繼續,但佢可以睇到未來發生既軌跡,從而迴避
loki先係mcu真正既主角
睇返基本上咩重要事件都係佢引起
咁原本呢個 universe 嗰三個 timekeepers 係咪就係 loki 女loki 同 kang?
呢個我都想問,點解一開頭就講有三個
唔係 得一個kang 另外兩個係fake
結尾原本kang想俾個位loki坐
漫畫reference姐
應該係純粹食返西方流行嘅 三為一體概念, e.g. 天主教
其實咩叫編寫時間線,佢都係凡人,technically 係點做?
以我理解係佢將劇本save左喺TVA個螢幕部機到去detect 唔屬於佢劇本嘅野,靠TVA 去”delete” 唔係佢劇本嘅嘢走,最後剩低嗰條就係佢劇本
所以無論邊個 kang 都係壞既?因為話就話保護時間線,佢只係按自己喜好安排啲時間線?
上集啲彩蛋有暗示
佢將其他kang都收左皮
唔係全部壞,有一個kang係加入左avengers
但唔明嘅係,去到個城堡,某個moment,佢話佢編寫嘅嘢去到呢到,之後嘅野佢唔知

loki 上到黎,佢預知哂所有野直到那個moment, 城堡發生嘅嘢都包括埋喺時間線內?
佢build up 左tva, 可以到任何會發生時間分支既時空去制止時空分裂既發生,從而make sure所有野跟住條default timeline goes

就好似原本我響2019年all in Tesla,會分裂出一個發達既我,從而令時間時分裂。但因為響kang manage緊條時間線我suppose係個死窮撚,所以tva就會響我買Tesla個陣出現Void 左買Tesla 既我同個條時間線,因此買左Tesla而發達既我就從未出現過,亦唔會有時間分支因為我買Tesla而出現。kang就係用依種方法去寫時間線
其實唔洗咁煩
確保到無人發明到時空穿梭咪得
又可以比人多d自由
不過唔知og kang嗰個時空本身嘅21世紀有無avg/loki
定佢統一時空後先決定劇本有呢班人
有d怪
城堡同tva 正路唔應該計落sacred timeline
如果發左達既我出現黎取代窮撚既我都幾好呀
loki講過,邪惡唔一定100%邪惡,善良既都唔係100%善良

只係觀點與角度既問題

站係宇宙穩定為首要黎睇,Kang就唔係惡
但用freewill角度睇,Kang就係惡

只係差在惡可以去到幾惡
個人估計為左照顧無睇電視劇觀眾
電影唔會出Loki同交代有呢個較善良既Kang
DS2 話有LOKI 了
嘩 無睇電視劇個班大獲了
睇黎大家要幫手叫身邊既人睇Loki
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞