【Disney+】Loki 劇透討論區 (5)

886 回覆
21 Like 2 Dislike
Kang
留名!
你要知道tva成立目的
先會明成套劇佈局
仲有大家睇完知唔知kang up左咩比法官呢
up左法官既性愛影片?
一條友擅自幫世界決定要點樣維持和平, 有d ozymandias既vibe
然後loki同sylvie 就好似其他watchmen咁有兩種諗法
套劇45分鐘講左出來
你要知道tva成立目的
先會明成套劇佈局
仲有大家睇完知唔知kang up左咩比法官呢
up左法官既性愛影片?
套劇19分鐘講左出來

19分先o岩
輪迴係實際存在定係kang亂噏reference佛教?
因為tva嚴格黎講其實唔係寫一個劇本, 而係delete所有其他既劇本
所以與其話og loki冇自由意志, 不如話其他版本冇機會生存落黎
命定同自由意志唔一定有衝突
個宇宙開到咁大....
可以好順利咁樣拉埋xmen同f4
咁樣鋪其實真係好,但又要解決deadpool太血腥呢個問題。
不過個故仔開始deep都好睇,其實個plot幾天能
佢地點都冇自由意志架啦 因為人本身係冇自由意志
全部都係命運,多重宇宙會爆都係命運,就好似天災只能預測冇得防止
癲撚到
sorry前面覺得少悶幾平淡 坐office吹水
上集仲係到打怪獸 個boss反而嬉皮笑臉 繼time keepers機械人又一次wizard of ox咁嘅反高潮 當然loki都係咁嘅反應:普通人類坐係到廢噏 就咁咋?
我覺得講故仔啲解釋性對話都可以生動少少 睇前半集唔係好feel到multiverse war有幾凶險 過threshold都無事發生 ancient one臨死個下好睇好多
仲想kang講多少少個空間、座城點黎、佢平時做咩 as if佢傳位俾loki
去到最尾終於黎料 留一大堆懸念 亦都終於出個multiverse setting 係cls無限想像空間 不過都expected始終個theory講咗咁耐

上個po有人講似planet of apes係幾貼切 但唔知點解就係無睇嗰套咁震撼可能鋪多一兩個scene會更好

btw新kang個手法唔同wo 佢哋話由得啲63 branches自己發展打算conquer晒咁多個 跟著搵sacred timeline avengers救場?

loki遲早返主線唔知最尾個個係第二個宇宙定係被改寫嘅sacred timeline
個人反而唔期待multiverse
實亂到仆街,冇咗mcu嗰種味道
期待不過唔睇好,保持觀望態度,冇期望就冇失望
Secret Wars is coming
最驚係會搞到成個宇宙亂晒,觀眾又睇唔明
處情又接唔到解釋唔到 咁就真係玩自己
sic fic玩親呢d時間空間野都好易出事
成日都一大堆bug
最大鑊係令主要角色嘅死都變得無咩意義咁
因為隨時可以逆轉/有另一個佢
要玩得靚真係好考功力
即係黎緊最終boss 係kang?
Kang之後會唔會變Stan Lee咁每部電影出個cameo
呢個phase係咪叫The Conquer of Kangs
真係征服者康
原來loki 同奇異博士2 係同一個編劇

唔知會唔會 有關係

會唔會 又要鋪十年先打大佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞