【Disney+】Loki 劇透討論區 (5)

886 回覆
21 Like 2 Dislike
可能去量子領域玩既時候唔知點解去左其中一個TVA
已經想睇
但係問題係cable係好認真救佢個女嘅
btw 死侍咁亂碰亂撞法
好難唔係vta眼中嘅時間犯
漫畫係,但漫畫都有kang後生版.... 所以唔好太大FF
好可能marvel都係睇市場反應先決定
即其實佢避左TVA都避左千幾年既~
其實 Loki 本身 universe thoery 拍完等於無拍, 完全唔影響 MCU
反而係一套 multiverse 教育電視

首先 MCU 個世界原本就有 Multiverse
但 Loki 劇一開波就話你知, 因為有 TVA 存在,
所以根本無 multiverse,
去到 Loki 最後一集, 你先知呢個只係 Kang's universe,
佢消滅咗 multiverse, 成立 TVA 霸權
最尾當 Sylvie 殺咗 Kang, 63個 Multiverse 又重新誕生
所以 MCU 又有翻返去有 Multiverse 嘅設定, Loki 影集係白做

而點解 Sylvie 殺咗 Kang 就出現返 multiverse ?
我 #89 寫咗, Kang's Universe 係 Mobius Strip
End of Time 同時亦係 Beginning of Time
已經 loop 過無數次令 Kang's 都唔再執著自己嘅 Kang's Universe
當 Loki (Sylvie) 首次選擇殺 Kang, 同時亦破壞咗 Kang's Mobius Strip 嘅規則, 令 Timeline 變返正常 Order, 有返 Multiverse
cable好認真救佢個女....
跟住tva出嚟prune佢哋
個女唔見咗,cable殺晒tva,跟住「又」一次復仇記
好橋!!! x成隊一齊幫cable復仇!
其實係,亦都符合當初佢講唔睇劇唔會影響明唔明電影既問題
Thanks.

加埋樓上師兄既見解
Timeline 分支唔理的話會變成一個宇宙
Kang 整 sacred timeline, 就係唔想有 multiverse
哩兩點都明

但照計唔同型態既 Loki, 應該係黎自唔同宇宙
好似 New York Loki 因為拎左粒石走左先俾 TVA 捉, 佢唔走就跟番我地原本認識既故事走
而鱷魚 Loki 因為食左隻貓先俾 TVA 捉走, 如果唔係佢會繼續自己既故事
唔同型態既 Loki 明顯有自己既 timeline 同故事
所以 TVA 係睇哂 multiverse?

Sacred timeline 得一條, 但內裡有 multiverse?
我就用Loki本身就係詭計之神依點去理解,佢可以變咩形象都得,而Asgard啲人可能都唔care loki用咩面目見人,就連TVA都話捉過好多唔同既Loki variant,所以loki係咩外貌可能對時間線影響都唔大
multiverse錯左
kang唔係杜絕multiverse
multiverse點都存在
即美隊回到過去產生multiverse the one kang唔會理既
the one kang只係杜絕multiverse其他kang存在
如果Kang冇死=冇multiverse
咁小肥殺左Kang令到multiverse再運行點解係loki白做

marvel新章節點都扯上multiverse,而loki影集咪話左比你知marvel未來嘅計劃想促使呢樣嘢發生所以拍左個來龍去脈嘅前奏比你睇
你諗真D,有無Loki依套野,multiverse依個概念都無分別
有Loki依套野:本來Kang prune晒其他multiverse,但Kang比Sylvie殺左有返multiverse
無Loki依套野:以為本來就有multiverse依個概念
Loki依套野係拓闊左多D背景設定,但就算無左/無睇依套野,對MCU既基本世界觀其實無影響
又唔叫白做嘅
最主要都介紹咗Kang比冇睇漫畫嘅人知先
亦都比Tom一個機會去展現更多Loki真實嘅內心世界比LOKI Fans睇
乜之前唔係話finn wolfhard有份cast咩 重以為佢做young loki添 點知影都冇 覺得佢個外型好夾

受眾唔同嘅 始終die hard fans唔會嫌多餘
點會白做..
如果有機會loki真係見返自己嘅哥哥老豆老母 唔知佢地會唔會因為佢嘅成長而感到欣慰
見到loki依家改邪歸正嘅感覺真係好好
但見有人話唔好忘記佢明明前幾日先喺紐約殺過咁多人 接受唔到呢個嘅自我救贖
MCU既loki本性唔懷,只係一直解唔開D心結姐
現階段可有可無
要睇劇本
去搵David Harbour
Young Loki x Red Guardian
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞