【Disney+】Loki 劇透討論區 (5)

886 回覆
21 Like 2 Dislike
似係維持返loki 為達目的不摘手段既性格
佢本身就係要搵同殺死奪走佢一生既人
應該係大範圍轉移啲嘢去void 到 再俾煙怪食
好似系void 到突然出現個架軍艦咁
之前講佢一路以嚟time travel 無自己人生
殺咗kang 可以分裂唔同時間分支線 換取屬於自己嘅嘢
報仇 free will 囉
佢覺得點解個個都要俾佢manipulation
好似sylvie 自身好似冇做啲咩大事 就俾佢奪去一生
就係唔係好明,分裂唔同時間分支線 佢可以換取到啲咩屬於自己嘅野?
由細到大俾tva追殺 過左咁耐終於揾到背後呢個人出黎喎
佢係寫時間線定只係揀選佢覺得啱嘅時間線??
細過就冇咗人生
信唔過任何人 尤其係呢條友就係搞到佢冇咗自己人生嗰個
花咗大半世人就係為咗殺佢
若然依家唔殺 就等於否定
自己之前做嘅所有嘢
再加埋唔buy佢話咩都佢定曬
所以最尾都係要殺佢
分裂唔同時間線代表time keeper唔能夠控制一切 咩都有可能發生 而佢成個人生被人主宰 一路好弧獨 直至揾到loki
兩個洛基都控制到,mind stone無理由唔得
咁比齊石thanos搵到佢係咪秒殺康
同埋古一奇異博士知唔知有人控制緊條時間線
睇mcu wiki Prune野(送去void)能力似遇到煙怪前就有
而所謂reset都係送野入void
不過就唔知如果嗰個branched timeline係少咁個人嘅點變個人出黎
或者事實上reset勁過prune
齊石thanos如果識去佢個時空location就可以直接攬炒佢個宇宙
咁佢同mr. fantastic 比呢? 佢搵哂唔同宇宙既自己組一個council
如果要用影集既人物同漫畫做比較其實好無謂,因為影集佢要點寫都得,反而我會諗古一粒time stone會唔會係kang比佢,因為古一同banner響2012 NY講解timeline 個時其實都有解釋過主時間線分裂,而佢都係怕會有時間線分裂,對時間線既睇法上佢同kang好相似
發覺BW post 好靜下
可能套戲對死忠黎講真係好多野都無交待到
論power thanos贏
但kang最勁係可以預知10秒後嘅環境 即係thanos攻擊佢 佢可以miss晒
同埋佢有time travel能力
如果最主要time travel concept有
Back to the future
Predetermination
Endgame(返過去影響野就直接產生平行宇宙)
Rick and morty(無限時空任你跳)

照咁睇而家係Rick and morty化
但就唔係無限
因為新branch產生要時間加命運(機率)許可
而都係咁只可返過去靠自己創造新未來
而家可以任意跳去一個你無份創造嘅未來
只要個未來係存在就得
姐係如果而家全球暖化我地十年內要唔開冷氣先唔會死
但我地覺得太辛苦
而如果有一個宇宙嘅我地決定付出去救地球
我地可以fuck up我地自己未來過去人地過未來殺哂班人取代佢地

同埋而家mcu 個設定可能係(有限版)Rick and morty+bttf
Bttf唔合理係大自然唔會識reset野
但如果mcu 有tva/有人主動去cut人branch/消滅/改人宇宙
咁mcu係做到bttf同樣嘅野
KANG處係時間之外
THANOS目標係全地球
目標唔同.佢應該唔想只搵KANG
佢兩個各有各做
三套電視劇都好睇過套電影
舊世界係
如果太多branch/multiverse出現佢就無哂預測能力
只可以無限好似rick 咁嘗試喺唔同時空走
衰d講 Thanos嘅思維未跳脫到去宇宙外
一個21世紀,一個31世紀,咁比法前者實比人笑啦
同自己組council係 mr fantastic做既野,影集借用咗依個idea姐

ultimate mr fantastic 都係奸角,仲有zombieverse mr fantastic都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞