【Disney+】Loki 劇透討論區 (5)

886 回覆
21 Like 2 Dislike
我覺得最後拍完應該連IIB級數都唔會有
可能IIA都冇
我反而好奇,去到邊個位marvel先會「完」或者再次reset;始終你無可能永遠繼續落去

但我有預感,可能MCU phase 5已經係電影盛世盡頭

首先:時間線太複雜,我唔覺得會玩太多次,有可能phase 4已經講完 (e.g. 都係變返圈形時間線,kangS同意唔搞大家 )

如果計「世代」-包括演員+core觀眾(即係我哋)- 的話,元祖avengers都去得7788,thor 4都應該係最後(無論odinson之後點,我覺得 Nat portman唔會係衡常cast),Hulk/ antman唔會擔大旗, 加上(戲入面)政治角力,avengers/shield 應該會壽終正寢

其他角色
-阿妹widow: 未見到marvel有乜計劃
- ms Marvel 應該繼續宇宙漂流(WFC),地球有個弱化版kamala khan 和平大愛女權少數族裔
-黑豹 (RIP)都應該第二集完(佢賣點係非洲,兩集都應該玩晒,而且都已經鋪路disney+)
-dr strange 太屈機唔可以出現得太多 (cumberbatch都唔得閒睬你),所以phase 5都未必有佢哋
-尚氣:邊撚個?

宇宙線方面,GOTG都係搞笑多過開啟世界觀,我會覺得異人族 基本上已經會講晒個個「大」宇宙線 (你見主力演員都唔後生,似乎唔打算玩太耐/太多集),頂多都係話佢哋嚟地球係因為某個危機(galactus?)

咁啱F4 就係用來開啟phase 5 ,咁phase 5 就處理晒人物發展
-Dark Avengers/ Thunder Blot: 如果Veronica 真係每一套劇/戲收一個人的話,佢都應該夠一隊人嚟搞搞事( 阿妹widow/ US Agent/ dark knight?/ agatha/ ),可能夠出套電影:Avengers disassembled... 承接嘅係young avengers,但未知係disney+定係電影,spiderman / 阿妹widow/ wanda 或 dr strange 變導師咁
-X-men:喺avengers退落嚟後,我覺得會係phase 5重心,可能有2~3套X-men + 一兩個個人電影(記唔記得gambit... ) 再加一堆disney+
-F4 未知走向,有可能係輕鬆向 (GOTG咁)

-大結局就係gather所有力量搞掂galactus,大家各散東西,完
之前講過話係M記第一套恐怖片
所以目前我最期待呢套
應該最多都係miss minute嗰種jump啫
如果以phase 3黎講
我以為新avengers重心同定位會係:

Dr.Strange = Tony+Bruce 知識型
Captain Marvel = Hulk +CA
Black Panther = Tony 無限資源+Thor
Spiderman = 貼地+打手 = BW+Hawkeye

但而家phase 4睇完BW同3套劇未搵到Avengers 重心反而仲期待

有得交棒就交 e.g. Hawkeye, BW, CA
其他非original 成員如Antman, Guardians可能都會交棒

當然俾你估到就唔係Marvel
講英雄恐佈片諗起New Mutants
真係估佢唔撚到呀
估佢唔撚到搵個咁撚柒嘅asian演員做上氣
做撚左marvel首套垃圾片
垃圾片問左the dark world未
Thor 1+2 交棒俾上氣
劉思慕真心係外國人眼中嘅typical Chinese
隻眼要鳳眼到關二哥咁先叫Chinese
唔好啦
可以唔止一個好人 kang
或者佢係 獨裁者
因為個 巨型像 就係kang樣 而非 假嘅timecreator
我暫時理解係,好人kang用alioth贏左multiverse war,所以得返佢一個kang同一個universe,但佢一死就爆好多timeline分支,就會有返multiverse 同好多個kang又鬥過,不過我唔肯定,要等之後mcu再解釋
Zemo 隻舞呢???
聽講Young Avengers有佢份?所以之後應該都會有佢
有啲野唔係好明

成套劇係咪講緊兩樣野?
1. 平行宇宙
2. 時間線 (每一個平行宇宙可以有無限既時間線)
套劇主要係帶出phase 4 multiverse既concept

而第6集既 Kang 成立既 TVA 係保持佢自己果個平行宇宙得一個佢想要既時間線 Sacred Timeline 定所有平行宇宙既 Sacred Timeline?
佢想要一條佢自己既sacred timeline,杜絕multiverse
因為有multiverse=有無數個Kang=multiverse war

被剪走既 variants 係喺某個平行宇宙行左唔係 Kang 預設既路?

Kang 又做左啲乜令其他平行宇宙唔打交?
用Alioth消滅晒其他時間線,具體點做無講

其他被捉走既 Loki 其實係來自唔同平行宇宙自己既 Sacred Timeline 既分支, 所以證明 TVA 係管哂所有平行宇宙既 Sacred Timeline?
唔係,sacred timeline得一條,你可以理解為外貌唔同對時間線本身無影響

Sorry199
好似Home coming有出過Miles個老豆
其實我覺得呢套嗰幾隻大口怪唔錯架,但好似套戲有修改過搞到仲衰。
就係特登等你班人無限幻想
當Sylvie殺死the one kang後即reloaded
the one kang tva timeline即已經唔存在
所以結局loki 唔係去左咩宇宙
家下最好唔好用時間線去諗套依套劇or mceu
mceu依套劇打後時間再唔係向前線性來
呀叔
唔知會唔會踢走漫畫Multiverse設定呢
條on9仔自己諗左D thoery就當左自己岩晒姐,唔洗咁介懷,人人唔同睇法,除非marvel自己出黎講死
我既觀點就係Sylvie開傳送門推走Loki個下已經重歸multiverse無左sacred timeline,所以Loki已經唔知去左邊個TVA,而佢去既TVA係近似軍事組織(你見D minuteman係似軍人多D),甚至可能唔同TVA就係唔同Kang既軍隊,只係佢地都係捉返同一批地球人洗腦,所以有同一樣既mobius同B15
咁有機會當ant man做time heist ge時候直接去左個新ge
平行宇宙,見到真正ge Kang
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞