【Disney+】Loki 劇透討論區 (5)

886 回覆
21 Like 2 Dislike
搵rick and morty個編劇好岩編排kang個階段
嘅故仔
Rick完全係同kang 一莫一樣
首先呢一代睇開mcu既人係冇人會想mcu reboot
而且mcu而家係迪迪尼既金蛋
可以好肯定答你就算mcu票房真係逐漸下降
係未來10年內都冇可能會考慮reboot
而且果啲咩end game完左就冇人睇只係部分連登仔一廂情願既諗法
睇吓黑寡婦拍得普普通通係疫情下票房依然咁勁
跟本完左endgame後啲人條mcu癮仲深左
仲有個講法都幾得意
未出Kang之前:多元宇宙有蜘蛛俠第一第二代,X,神奇4俠第一第二代,李安版ge Hulk

Kang神聖時間線:MCU

依家Kang死左,多元宇宙再次生成,咁即係MCU可以出現返以前ge演員,同時比一個新身份佢地都解得通
例子:蜘蛛俠三代同堂

行雷喎一下就係米奇老鼠開始瘋狂收購ge 瞬間
米奇揸無限手套張圖要變Sylvie了

PS Hulk重喺Universal度分支未爆出嚟
如果以phase 3黎講
我以為新avengers重心同定位會係:

Dr.Strange = Tony+Bruce 知識型
Captain Marvel = Hulk +CA
Black Panther = Tony 無限資源+Thor
Spiderman = 貼地+打手 = BW+Hawkeye

但而家phase 4睇完BW同3套劇未搵到Avengers 重心反而仲期待

有得交棒就交 e.g. Hawkeye, BW, CA
其他非original 成員如Antman, Guardians可能都會交棒

當然俾你估到就唔係Marvel

我估Spiderman應該繼承ironman衣缽
falcon暫做Ca winter soldier先係真ca
BW就睇下hawkeye套劇 阿妹正定反 如果正 佢九成接替

至於Leader 目前淨係諗到dr strange同falcon
1. CM要管宇宙 佢唔會做 有urgent先會幫手
2.Spiderman: 佢仲好𡃁仔feel 應該輔助DS
日後佢處事成熟 都有機會
Iron man 3個細路真係慘
冇得繼承 D+劇仲要整套iron heart
反而覺得佢點都會係浦頭
如果唔係做咩係endgame cameo
等睇黎緊漫畫版的Death of Doctor Strange 睇下會唔會有咩驚喜 帶到比電影
好似講咗Armour War有份 但都唔係主角
最尾嗰幕點解石像唔同咗樣
同埋Mobius佢哋冇晒記憶
好正 想買
估唔到隻橙色鐘仔係幫Kang做野
入左第二個平行宇宙
Kagawa都有睇
不過其實都有問題
TVA ge存在就為左削除任何時間分支ge可能性

咁新TVA ge目的又為左咩?如果新Kang為左生成更多宇宙咁仲建立TVA 做咩

除非呢個TVA係岩岩成立,咁Season 2 Loki又要做大boss條靚,幫手削除其他多元宇宙,再加上Loki原先已經比舊Kang說服左,咁萬一真係的話Loki可能又要以反派登場
我咁睇
似係原先kang isolate左自己既universe
直止被殺之後個isolation被破壞左
相反
其他kang既universe 仲係到互相爭奪緊
佢地既TVA 目的就係要搶其他universe 既資源
但最尾個TVA同原本個TVA一樣都係應該得一條timeline
佢哋都好shock點解爆咗咁多個branch
唔會用某幾個人嚟撐起佢,係用個世界觀撐起佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞