買電視機 / 換電視機 集中討論區 (50)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
一係巴打你完全關掉MOTIONFLOW, 就會好D, 不過畫面就會有LAG感
一係巴打你試下MOTIONFLOW開自訂開最高, 自己搵G點
揮手呢D最容易出現運算錯誤
畫面唔好有長期停留係同一位置既野, 例如新聞台顏色棒, 財經台顏色棒之類就可以減少機會, 燒唔燒印要時間累積, 同埋睇你點用, 冇確實答案

Sony 48吋 Master Series OLED KD-48A9S
$11480
1. 100hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
7. X1™ Ultimate 影像處理器
8. 馬來西亞製

Sony 55吋 OLED KD-55A8H
$14680
1. 100hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
7. X1™ ULTIMATE 影像處理器
8. 日本製
大約幾長命一部呀
我部電視打左柴
用左幾耐?
4年
LG 49uj6300
依家佢打橫中間開始對落
會閃 會花 會變色
LG係差不多架啦~
依家想換 睇到豐澤Sony 個x80j 有咩評價
定係Samsung 好
Sony KD-50X80J
$7800
1. 50hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0*4, 支援4K60
8. 光度370nits
Sorry 巴打
我睇唔太明
但你推薦嘅話 咁上下價位你會揀this 定Samsung
兩者都可以.
咁你覺得有幾多年命
1. 睇彩數同巴打你使用習慣
2. 我自己用緊既SONY就快4年, 新既一樣
3. SONY都有3年保, 如果唔放心可以去SONY官方加錢續保
最後一個問題 岩岩又search 到一部Sony 49x8000H
呢部又典
呢部就唔推薦了, 佢黑位唔掂, 同你用緊既LG一樣
加上係舊款都斷貨了
唔該晒巴打
1. 如果巴打成日打斜睇電視, 要高可視角, 可以買番IPS面板電視(即係大部份LG電視)
2. 如果巴打想要黑位比較好, 可以買VA面板電視

有唔明可以再問
其實點解55跳65 個價錢差咁多
香港是這樣, 65上75都係, 愈大尺寸差距愈大
想問問3米或以上嘅hdmi 2.1線有咩推介?
3k 左右soundbar 配x9000h 推介邊隻
知唔知除左豐澤,邊度有得trade 電視機?
而家用緊部pan 記 50吋ex750, 啲色唔多得

想換部Sony, 唸緊X90J 或者 A9S, 順睇電視同netflix多, 少打機, 係咪OLED ok ? 使唔使買多兩年保養?
我上次喺𝗦𝗢𝗡𝗬 store 就係呢2部拍住黎試睇電影
A9S 顏色+真黑色贏哂。可能仲係X1 chip, 某D細緻位當畫面郁得好快係會有少少殘影。不過唔係經常有。
X90J 有XR chip加持,人物/物件同背景層次感好D。顏色一定冇OLED 咁好。尤其睇煙花畫面,有光同冇光之間銳利度冇OLED 咁好。
A9S Sony Store 有冇平?
好似冇
反而X90J就95折再送超市coupon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞