買電視機 / 換電視機 集中討論區 (50)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
想問下49 - 55吋介紹,唔打機,多數睇電視 Youtube Movie etc
所以遲D都會買個sound bar 配合
Budget 7k~ 水貨無問題
仲有OLED想命長久除左HDMI input之外都唔好用max brightness
如果HDMI inputs係nowtv個啲機頂盒都唔好

罪大已經表明左任何燒印都係關佢撚事
𝗦𝗢𝗡𝗬 sales 話由日本送到黎先再約時間
全部A90J都未上飛機
Thx
不過唔明 ……睇NOWTV 都易燒印?
因為佢成日有個logo ?
Samsung 50AU9000
$6800
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 色域高D, 可視角普通
2. 光度 400 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60, VRR, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Samsung 55AU7700
$6500
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 280 nits
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60

Samsung 55Q70R 水機
$52XX
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
10. 光度550nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
其實我唔鐘意睇戲較到最光
而且我鐘意熄燈睇戲
英超621,新聞台個啲實出事
死得仲快過長睇CCTVB
佢detect到Dolby Vison/HDR 10 signal一樣會自動同你max brightness
用番dolby vision 再考番光度減少番都唔得?
我印象中Dolby Vision係全部無得自訂
普通HDR就有得較
Netflix, 打機多
NOWTV 都係電影台
新聞台都係睇一陣
睇波我我半場都會轉一轉台
而且OLED evo 都話減低燒印
所以以我個習慣都少機會燒印
佢A1出個陣一樣講到防燒印幾勁幾勁,最後咪又係出事唔認數
最好笑係有人因為行左佢個panel refresh程序而出事
但係燒印唔係長期靜止同長期好光先會燒印 ?
一套戲又唔會長期最光
散熱做得差就會,brightness愈高代表住塊panel愈熱
不過OLED evo好似有針對呢樣野做改善既
但係都唔建議咩場境下都用盡個brightness喇
而家android 10好似得
我開左有dv light 同dv dark 可以教光度
Netflix Calibrated mode就真係連光度都無得教
同A90J 個sensor 話會因為環境燈光tune 低tune 高個brightness
唔會較到最光
Samsung 50AU9000
$6800
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 色域高D, 可視角普通
2. 光度 400 nits
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60, VRR, ALLM
10. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

Samsung 55AU7700
$6500
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 280 nits
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60

Samsung 55Q70R 水機
$52XX
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
5. 有ARC, 可以傳送有無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2.1聲道
8. HDMI 2.0*4, 支援4K60, VRR, ALLM
應該話A90J 個sensor 類似Auto Cal display function
會因應環境燈光,Auto Tune 光度,白平衡 etc…
就咁計 Q70R好似咩都好過人?
YES, 雖然Q70R係2019年機, 不過係QLED高階機
AU7700只係2021年入門機
AU9000只係2021年入門機再多D功能
請問4K 睇波,用oled 睇係咪好靚?
我第一次轉OLED
遲D廳都會買新電視
不過我驚阿爸阿媽睇電視多NOWTV CCTVB咁
我都唔知買唔買A80J好,一陣燒咗印就真係💸💸💸
所以係考慮緊 X90J
你同我收撚皮,你係幫到手分析,唔撚鐘意你手法,唔係員工咁撚幫手呀?你繼續囉,我最多唔撚做,我諗你知內情,你老細想我收聲呀嘛,如果你唔係盛澤員工我驚你玩唔起害左人。
想問下燒咗印係咩意思 新手想學下野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞