買電視機 / 換電視機 集中討論區 (50)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
thanks巴打
btw見你po頭寫
x80j $6480 x81j $6920
係細舖價錢? 我見大舖好似都係7080同7380
夠BUDGET當然好~
係細鋪AVOUTLET價錢, 已扣除贈品價
大鋪有SONY官方贈品, 所以貴D, 其實扣完差不多
X80J / X81J有SONY官方贈品$300超市卷
要平D, 唔想去換贈品-->細鋪
貴D, 安全D, 要自己去SONY換贈品-->大鋪

細鋪推薦AVOUTLET
大鋪推薦AVLIFE
thanks巴打
AVOUTLET應該信得過?
1)我掙扎緊呢樣野 有無巴打試過真係車上去或者維修,因為我問另一度佢話價錢貴d 因為包零件 ,最後先車上車重要包埋一年(唔知有係伏)

2)周圍港豬式格下價比較下 ,見你係咁推盛澤最衰無貨

3)
三叔有冇咩推薦 我再比較下
AVOUTLET應該OK, 佢排細鋪第一
不過我自己都係推薦大鋪AVLIFE
1. 暫時冇水貨巴打壞機, 其實買得水貨咁平, 有時都預左壞左換機, 除非你用左幾個月就壞
2. 盛澤賣既係100%全新貨, 有事有死點10天內1換1
3. 如果盛澤都冇貨, 出面其他鋪應該都係差不多情況, 除非D鋪頭一大手預先入定一批貨, 如果唔係一係就次貨, 一係就積木機
x85j 係咪好過x80/81j
想用黎打機有乜其他推介
唔該巴打
SAMSUNG 水貨有以下推薦, 兩者分別只係腳架唔同.

Samsung 65Q7AT 水機
73XX + 150送貨上門連裝機 (盛澤影音)
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3

Samsung 65Q70T 水機
79XX + 150送貨上門連裝機 (盛澤影音)
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
X85J 係咪好過x80/81j--->YES, 主要分別係X85J用100HZ PANEL, 同埋有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
好,既然我想買嗰隻都冇又要再睇 , 想請教多一下,今年啲水貨係咪都貴咗定行貨平左,以往差45成,啱啱上網睇啲機neo qled ,au8000 唔差太遠
stepmic 65吋,你會選擇Sony A8H 行定A90J 水?
1. 今年水貨新出需要時間等佢降價
2. 今年水貨新機SAMSUNG可能想主力推NEO QLED QN系列, 搞到大陸唔出Q80A, 所以Q70A同QN90A中間有斷層, 冇機係中間位. QN85A又用IPS PANEL比較差, QN90A又唔出55", 所以唔知大陸SAMSUNG想點
3. AU系列都係要時間減, 暫時唔抵買
我會買Sony 65A8H
我自己唔喜歡閹割機, 要原汁原味
A90J新CPU 話好勁
Cognitive Processor XR™ 影像處理器係幾勁
如果巴打你主要當佢係顯示器, 自己又有APPLE TV或者CHROMECAST WITH GOOGLE TV, 咁買SONY A90J水貨都OK既

盛澤又會幫你改介面, 易用D
介面就咁轉語言?
原來係咁,仆街Samsung , sony 水 閹割左好多野 淨係個遙控都唔想屌佢
等我定期再update 下先
1. 今年2021年水貨新機原本出廠就已經有繁中
2. 盛澤只係幫你將原有大陸瀑布介面改成普通介面, 改了LAUNCHER UI, 你有用ANDROID電話就會知道係咩, 如果電視重設就會變番原有大陸瀑布介面, 要再手動搞, 佢只係類似幫你裝個介面落去, 你當係一個UI
3. 詳細要問盛澤, 我只係知有呢樣野, 冇研究點改
SONY水貨都可以配番舊款靚REMOTE, 盛澤都有提供比客買, 好似$100左右
如果同sony 55" 比較, 師兄會點選擇
就咁睇Spec似差唔多
1.主要分別係X9000H光度高10%-15左右, 同埋有分區控光令某D情況黑位更黑(主要係中至大範圍黑色畫面先有效)
2. 不過65X9000H 行貨要16K

我自己就建議有大買大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞