買電視機 / 換電視機 集中討論區 (50)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
65"
有大買大~
擺咗梳化可能得返2.1米到
可能關大廈公共天線事, 你可以試下用條靚D既天線CABLE, 再唔得就加放大器

正常係唔需要用放大器
其實都冇問題, 睇多幾日就慣~
55" 水機有邊部抵玩?
Q70A?
55Q70T, 55Q7AT已經終結了~
暫時有以下相對平既水貨.

Samsung 55Q60T 水機
$46XX + 150送貨上門連裝機 (盛澤影音)
1. 50HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
Sony KD-55X9000H 行貨
$9140
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. 直下式背光, 32分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. X1™ 影像處理器

Samsung 65TU8000 行貨
$10980
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. HDMI 2.0*3, 支援4K60

另外有以下水貨, 比行貨平好多, 性價比之王
Samsung 65Q7AT 水機
73XX + 150送貨上門連裝機 (盛澤影音)
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
50"就直上X90J啦
50X85J完全overpriced
感謝巴打。
OLED會唔會燒印?平時睇片多。唔打機。唔睇天線電視。
A9S 仲平過 X90J 真係好難揀
OLED會唔會燒印? 睇你使用習慣
只要冇物件長時間停留係同一個位置就冇問題
我覺得48A9S比較適合你, A9S肯定靚過X90J, A9S係MASTER SERIES旗艦
其實與其上50X90J, 我更加建議上48A9S, OLED試完應該翻唔到轉頭
除非要雜食粗用, 長期睇新聞台, 財經台
其實50X90J都係OVERPRICE, 你見到55X9000H都係賣$10K就知道唔係太合理, 50X90J最少都要降到9980先算合理
48寸 2.1米距離應該唔會太細?壞左個55" 而家用緊部舊40" 頂檔。細到唔想睇。哈哈
講唔講得邊度 A9S 賣11480? 搵唔到
少少細
可以考慮上55A8H OLED
Sony 55吋 OLED KD-55A8H
$13880
1. 100hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
7. X1™ ULTIMATE 影像處理器
8. 日本製
X85J 仲加 overprice. 趕客
無HDMI2.1需求就真係唔洗諗,直接A9S
月中罪大先做過sale連佢地自己都賣14K咋
巴打你記住用慣左55", 日後只可以同一尺寸或者更大
細鋪AVOUTLET, 已扣起贈品.
大鋪應該$13300左右送$1500超市卷
X85J我真係唔知佢地那來的自信
無local dimming, 又無MIJ加持都夠膽開10K up
我睇死同上個月X80J開賣一樣唔夠一星期已經要減

利申 我都睇中左43X85J
step巴想請教一下 43AU9000 同 43Q60A,兩者有冇話咩分別??
我見價錢相差$1000內,想了解多d先做決定
日本制好吸引。問下avoutlet呢個價做唔做到先
主要係Q60A光度高D, 顯示顏色多10-12%左右, 其餘分別不大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞