買電視機 / 換電視機 集中討論區 (50)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
Samsung 43Q60A
1. 澤澤=??
2. Q70A>HX700H, 兩者都差幾多下, 完全唔同LEVEL

Samsung 55Q70A 水機
79XX + 150送貨上門連裝機 (盛澤影音)
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度550nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
如果唔夠BUDGET, 可以考慮以下水貨, 我當初唔知你對水貨有興趣, 所以冇提供比你~

Samsung 55Q60T 水機
47XX + 150送貨上門連裝機 (盛澤影音)
1. 50HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
請問各位師兄 sony 55A90J 同 55A80J 點揀好呢?

49吋 要lg nanacell 86 (2020款) 定panasonic hx900?
會買PS5
現場睇Q69A好光好淺色,係咪setting問題
Sony好似無呢個問題

Step巴可唔可以講下Q60A優勝之處
或者80J有d咩缺點?
定買50吋 X85J
A90J光D, 其餘分別唔大, 睇你BUDGET
1. 鋪頭設定部部唔同, 比較唔到, 可以調到好鮮艷都得~
2. Q60A黑位好, 對比度高, X80J黑位差, 黑位偏灰, 對比度低
3. Q60A可視角普通, X80J可視角高
Sony KD-50X85J
$10380
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
8. 光度550nits
LG 49nano86 (2020款) , Panasonic 49HX900
以上兩部都黑位差, 黑位偏灰, 對比度低, P記相對好少少

以下兩部就黑位OK, 個人建議SONY比較好

LG 50NANO86CPA (2021年款)
$10780
1. 100hz NANOCELL VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEB OS系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. α7 Gen4 影像處理器

Sony KD-50X85J
$10380
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
8. 光度550nits
電視近窗 依家用緊 43 NU7400 覺得黑位都夠黑(可能唔係直接 放埋一齊比較)
另外我都會睇HMVOD

呢個係panasonic令我有少少卻步既原因 佢應該無呢個APP 又無apple tv2?

nanacell 86 2020款 功能上都幾齊 但有樣我較concern就係佢好似係用磨砂面 我個人就鐘意水晶面多D

依家見到 49 hx900 平過7000; nanocell 86 (2020) 大約8千有找; X85J 我又唔會買x90J 覺得好似用緊一個較貴既價錢 買緊D上幾年既技術 可惜依家已經難搵x9500h/x9000h 同時x9000h又無50吋或更細
Step 巴,想搭單問多句
X85J 同 Q60A,43' 既話應該揀邊部?
係咪43' 都係Q60A 屌打?唔該曬!
1. 如果環境夠光, 唔會係暗既環境睇, 買IPS PANEL既機款都沒有問題
2. 43NU7400用VA面板, 天生就黑位好, 對比度高, 所以係暗既環境睇黑位都沒有問題, 除非熄燈睇, 先會見到黑位有少量漏光, 不過漏光程度相比IPS機種好好多.
3. 水晶面, 磨砂面呢D我冇資料了, 不過電視通常都係水晶面
4. 巴打你BUDGET幾多??
5. 如果又係為左個HDMI 2.1 4K120, 就真係沒有必要, PS5唔夠力行4K120, 要大幅度降低畫質換取4K120, 打普通GAME 4K60都已經非常順暢, 除非你需要打即時FPS槍GAME, 要追求即時反應, 4K120先有少少用
6. P記HX900都係唔支援HDMI 2.1既4K120
7. 如果巴打你為左HDMI 2.1, 又要49-50", 又要$8000 BUDGET, 咁就照去馬吧, 49NANO86CNA舊款係用IPS PANEL, 新款50NANO86CPA先係用VA PANEL, 你接受到黑位就可以
43X85J我唔肯定用咩PANEL, 可能有機會係IPS, 要等其他巴打回報先知
43Q60A就肯定用VA PANEL
Thanks Step巴
rtings.com見到佢話係VA, Native Contrast 係 6,308 : 1

https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x85j
差唔多姐, 有大買大啦~
SONY / LG / SAMSUNG 3間廠今年都有玩同一型號唔同尺寸用唔同PANEL黎出電視

The Sony X85J has fantastic contrast, so blacks look black in a dark room. The native contrast of this TV without local dimming is similar to the Sony X90J's contrast with local dimming, but this varies between units.

Note: We've seen some reports that the 43 inch model might have an IPS panel. If this is the case, we expect it to have much lower contrast but better viewing angles.
明白 筆直大約都係一萬內 當然越平就越好
都明白個120HZ唔係真係咁大幫助 而且穩既60FPS 玩大部份GAME都夠 不過 VRR ALLM呢D就反而有少少幫助? (如果用到呢D功能都會駁下電腦用)
如果放棄120hz既 我可能搵x9500h 或者搵48 a9s 或LG CX (2020款)

依家開始有款出MINI LED 所以唔想投放太多錢 0係D舊技術水尾機(即係2021款) 所以都比較想要2020款
明白;如果當43’ x85j都係va既話,揀邊部會唔會就變左係用家喜好了?
好多問題唔好意思
1. VRR防止快速畫面時撕裂現象, 而ALLM只係GAME MODE, 好多電視都一早有
2. 49X9500H已經沒有了, SONY 48A9S & LG CX48都超過1萬元
3. 如果巴打想要MINI LED背光機種, 可以BUDGET到14K買50QN90A
如果43X85J係VA PANEL, 就好過43Q60A了
X85J有100HZ PANEL
Q60A係50HZ PANEL

如果有實機比我摸一摸個MON就會知道係咩PANEL
多問題沒有所謂的, 我知道實答~
另一樣野就係我未試過dolby vision 想試下 (雖然就算係netflix都唔多片源支援)

用14K追第一代mini led機就未必啦

有機會將價就貨 43' X85J 不過都係個句 有種用貴價 買用緊舊技術既新機... 你話x85J 都有XR processor 就話啫 當然sony 都唔會咁佛心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞