買電視機 / 換電視機 集中討論區 (50)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
唔該曬巴打,希望香港快啲有實機...
不如巴打直接一步到位, 買SONY 48A9S or LG CX48, 都係11K左右姐
OLED暫時都係最靚
巴打幾時要買?
唔係好急,畢竟我都揀左個零月
上次係(47)期討論區都請教過巴打你
我都等緊"步步巴打"買43X85J
其實仲怕唔怕打機燒印? 講畫汁相信佢地都係最TOP
好耐之前我係用PLASMA 可惜PLASMA近窗真係死罪
OLED 就應該無呢個問題 不過就怕燒印
1. OLED近窗都係麻煩, 雖然佢已經比PLASMA光好多, 不過都係冇得同LCD比光度
2. 50X85J係呢一刻係唔值佢個價, 不過我覺得佢各方面都附合到你要求
3. 如果你要新處理器, 可以買50X90J
4. 新款同舊款比價格就肯定輸
5. 打機燒印問題都係睇你點打法
1. 3.5米可能82-85"比較好
2. BUDGET?
請問兩部係咪都係日本制?
65太細,有大買大

畫面級數:Q70A>>>>AU7700~TU7000

Samsung 75TU7000
$14980
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (5000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 色域普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 舊款搖控
7. HDMI 2.0*2, 最高支援4K60

Samsung 75AU7700
$18990
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 280 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY

Samsung 75Q70A 水機
$16XXX + 150送貨上門連裝機 (盛澤影音)
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度550nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
A90J 日本制
A80J 未知
Thanks ching. 咁再等下先
65 A90J 行同水爭成兩萬好誇張
Q7AT 抵玩
睇台灣sony兩部都係日本製
step巴 55Q70A 同 55Q60T實際差得多唔多 唔打機既話..我見都差3k,,
唔係囉,我有部Q800T係5
想問是邊間店買,加埋是邊間集運
謝謝
能源label 話
A90J日本
A80J 馬拉
想問下巴打
50”既話
x80j au9000 q60t
呢三部 你會推薦邊部多d同點排
同埋想問下Crystal Processor同Quantum Processor Lite其實有咩分別
主要睇戲睇波睇電視 少量打機
咁大件事
主要係Q70A有100HZ面板,畫面會更順暢,光度高D,其餘沒有分別
X80J~Q60T>AU9000

影像處理器Samsung冇提到有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞