買電視機 / 換電視機 集中討論區 (50)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
1萬樓下
1. 如果唔係盛澤, 我沒有保證貨源100%全新, 有事我都未必幫唔到你
2. 如果係香港電視城你就預中伏
3. 如果係65Q70T, 65Q7AT盛澤仍然有貨
4. 買水貨都係搵間有保証既
如果43吋,平時打下switch,睇下netflix,要airplay2
5k以下有咩選擇
Samsung 65TU8000 行貨
$10980
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. HDMI 2.0*3, 支援4K60

另外有以下抵玩水貨, 平一半

Samsung 65Q7AT QLED 水機
73XX + 150送貨上門連裝機 (盛澤影音)
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3

Samsung 65Q70T QLED 水機
79XX + 150送貨上門連裝機 (盛澤影音)
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
6. Quantum 4K 影像處理器
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
Samsung 43AU7700 / 43TU7000 / 43TU8000 / 43TU8500
$4580
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 280 nits
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY
如果panasonic或者sony有咩選擇,老婆鐘意依2個牌子多D
1. PANASONIC冇AIRPLAY 2
2. SONY X8000H你可能要去搵下貨源, 好大機會已經下架
3. SONY X80J基本同X8000H差不多, 只係新款所以初出定價貴

Sony KD-43X8000H
$4990
1. 50hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度極低(1000:1), 黑位漏光發灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有ARC, 可以傳送有損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0*4, 支援4K60

Sony KD-43X80J
$6480
1. 50hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度極低(1000:1), 黑位漏光發灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0*4, 支援4K60
8. 光度370nits
唔該晒step巴
想請問下如果43吋既話au7700 au8000同q60a分別大唔大?
主要係光度, 顯示色域多少之分別
1我無追d舊文呀,因為我先前都未決定到咩機到買個陣就無貨, 搵你跟盛澤出事幫到手?
2唔係電視城呀
3我搵55 呀 sp5
4當然啦,但多比較多一兩間咁解 (因貨隻model 有貨)
咁Motionflow™ XR 200同400其實用途係咩
分別會唔會好明顯?
定其實一般試用係無乜需要
唔該哂step巴
之前落舖睇過au8000覺得好正
但q60a未睇過
但就咁睇比較好似分別不大
1. 盛澤出事幫到手, 可以訂零件維修, 或者運上大陸保修, 不過車費, 零件費用要客人負責
2. 我唔會理巴打同邊間鋪買, 不過保証唔到安全, 有事都未必幫到你
3. 55吋停產了, 賣緊貨尾, 所以要小心積木機
4. 你明白就最好
想問下巴打sony既X80J同X81J 43”
除左Motionflow™ XR 200同400唔同之外
仲有咩分別
應唔應該為左XR400比多幾舊水?
主要睇戲睇波為主 少量電視+打機

或者差唔多spec會唔會有其他推薦?
沒有其他分別

Samsung 43Q60A
$6480
1. 50HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
7. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度470nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
咁Motionflow™ XR 200同400其實用途係咩
分別會唔會好明顯?
定其實一般睇劇睇波係無乜需要
唔該曬step巴,揀黎揀去,都係覺得Q80T吸引好多
Motionflow™ XR 200同400其實用途係咩
Motionflow™ XR 200用影像處理器係畫面與畫面之間加插1張虛擬畫面, 增加順暢感
Motionflow™ XR 400用影像處理器係畫面與畫面之間加插3張虛擬畫面, 增加順暢感

一般試用係無乜需要--->睇你自己, 我自己用Motionflow™ XR 800睇畫面會順暢好多, 睇過翻唔到轉頭, 當然人人要求唔同
落舖睇因設定問題好難分到
只可以講最大分別係顏色顯示多與少, 睇HDR片就會有明顯分別, 例如YOUTUBE HDR, 會見到顯示顏色真實好多, 因為愈多顏色愈真實.
平日睇電視, 普通片只係SDR格式, 只包含左真實世界大約30-40%顏色, 而HDR就包含左真實世界大約80%顏色, 所以睇HDR片會鮮艷好多
畢直得1萬左右
睇中左55" Sony KD-55X9000H
但又想買65" , 有冇咩推薦 , 1萬左右係唔係應該買唔到sony 65"
Q80T應該已經冇了~你可以自己問下盛澤
如果無嘅話,請問有邊部同grade可以代替?
1萬左右買唔到sony 65", 就算有都係最入門機
一係就買水貨SAMSUNG, 7K幾就有65"中高階機
明白咁上q60a算
沒有同GRADE了, SAMSUNG今年迫人上旗艦機, 所以Q80T水貨沒有後繼機, 外國有Q80A, 大陸都唔出, 另外Q80A都cutcost用IPS PANEL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞