肥婆減肥進行中 開個post 記錄

687 回覆
258 Like 26 Dislike
樓主係咪放棄咗
好耐冇上水
4個月時間
純脂肪減左4.8kg ~37.1%BF
肌肉多左0.5kg(可能少飲水肌肉測得唔準 大約38.x-39.x)
呢幾個月既訓練多左好多core同上身野
一星期郁3-6日
出街做有氧一日燒到2千2-3千卡 一個星期一兩日
其他日子16xx-20xx

開頭好似唔識瘦咁 睇黎係體能太差未識燒脂
大約3個月後體脂開始先跌得快
想知你做咩cardio同做幾耐可以燒到咁多卡
人哋加埋基礎代謝啦

樓主幾好如果做運動有個目標就更加持之以恆到 例如為咗玩某樣活動叻啲而做體能
Get錯
Anyway個進度自己滿意就得啦
減肥都唔係個個第一個月就成功既
但真係要堅持同比信心自己 學下點健康飲食 開頭計下卡路里同磅下食物 慢慢就識睇住舊野食估有幾多卡同就住食 唔暴飲暴食同唔郁基本上唔反彈
因為每個人的起心肝去做之後去接觸既資訊都唔一樣
一開始摸錯都唔出奇既
如果你想快少少建議可以跟下營養師
配合埋你有做重訓同cardio會好快 (當然keep都係一個學問)
不過都知樣樣野成本都唔少 自己衡量下 加油
係咁e update下 體重繼續係64kg, bf係35-36%浮動
繼續努力
屌你半年5kg
外賣 出去食
淨減脂肪加肌肉 整體減5kg 但實際減脂6kg
係減得慢但減到就得 至少依家個life style我ok
同fd出街唔一定要飲酒嘅
冇乜飲啦 一個月一罐細啤酒咁上下
一個月減一公斤
同你一樣高 三個月減左5公斤
點解成功減咗鎊都仲要笑樓豬
Welcome to 兒登
正常一開頭應該減得快同埋佢話有做運動
正常應該唔會咁耐先減咁少
有啲出奇
慢慢減
增肌減脂同步進行 身形先靚 減完之後都容易keep到
唔反彈
半年減keep住慢慢瘦咗六公斤都好好成績啦
一次過快速迫自己減反而好難持之以恆
加油樓主

陪個fd由90減到80
仲瘦過我
我就80上到90
Support減到脂肪係成功嘅一大步!
不過外賣食得多唔太健康啊絲打
有時太攰冇時間煮 唯有揀啲少油鹽外賣/有營養標簽既野食
其實我覺得習慣7分飽好重要
剩番3分用黎飲茶飲水飲無糖飲品

啲人話中年發福,
但我愈老愈瘦

中學時期反而最肥,
因為果時成日食零食,
而家慣咗7分飽同飲茶,
啲零食買完返屋企3個月放到過期都食唔晒
要迫自己食咁啲零食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞