肥婆減肥進行中 開個post 記錄

687 回覆
258 Like 26 Dislike
我正打算去M&S買
南瓜都好好食,咩調味都唔使落,就咁焗

係削皮煩少少啫
我用左2星期頂唔順買左不銹鋼嘅
我連南瓜皮一齊食的 加少少香草海鹽paprika olive oil 焗
點叮……
我買果個牌子標明可以叮同超輕
求link
Google search 不銹鋼 微波爐就有

我頭幾次叮都望實個微波爐驚著火,叮過幾次先放心行開
買左等送貨
個飯盒輕左,帶飯都輕鬆左
過左一個月 體脂都係浮浮沉沉係39-41%
由0運動去到一星期4日 2重訓2有氧(全部上studio練)
食野平衡一星期每日1200-1300kcal
第一次減到懷疑人生
體重呢?
如果體重輕咗,但體脂率冇變,其實脂肪重量都係少咗。
同埋睇長線啦,唔好諗住一頭半個月減10kg,減得愈快,復胖得愈快,慢慢嚟,唔好當運動係苦差,將運動變成lifestyles,搵啲自己有興趣嘅運動去做。
冇跌過磅
1. 運動強度唔夠? 重訓心跳率要KEEP 50-60%, 有氧 60%
2.食既野太油?
有氧平時去到13x-15x
重訓around 11x-12x
之前食到around 40-60g fats 依家試緊食少啲
(食大約1100-1300卡)
減肥心率=[(220-年齡)-靜態心率]×(50%-60%)+靜態心率
自己計下 如果70% up你既帶氧燒脂率會降低 會主要消醣原
*靜態心率最好係你每日起身個陣度
FAT 60就太多了, 40-50應該差唔多 唔好太高太低
之前一星期有2-3日會食到1500
卡路里deficit應該有掛
早餐固定 午餐自己prep/鹽水雞
不過今個星期得1日過1500就冇落到磅
未食1500果餐度冇跌磅但體脂有跌少少
今日去左行山
食左1313卡路里

之前
比三個月自己 唔好急
同時反思一下自己飲食
樓主捱過一星期
但無瘦過

利申 開始168 想減5kg
你肯定米粉同意粉係咁低?
有時食澱粉質
好易低估左個重量同卡路里
因為無咩理由食到咁低都無瘦過又無減過磅
168左3個月

一開頭有瘦番呢幾個月肥嘅磅數(6磅)

之後就無再輕過

不過我有做gym,身形好睇左好多,所以而家都唔著重磅數了
一向唔鐘意食澱粉 食得一半份量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞