肥婆減肥進行中 開個post 記錄

687 回覆
258 Like 26 Dislike
焗野唔落都ok既
時間上要耐啲
蒟蒻麵我唔得
Carb我多數都係飯、蕃薯同米粉
今日lunch嘅肉係薄西冷120g
食開0 fat撈奇異果
我係iherb買左啲organic 香草同岩鹽同羅漢果糖做調味
調下味令自己無咁悶
不過烚菜我都唔落野
0 fat唔同原味無加糖wo
0 fat可以加左好多糖好好味
其實真係要適當地cheat下
唔係會好大壓力
對上有一兩個星期跌唔到磅我精神都勁緊張
但明明我進度本身係好好
所以而家間唔中會食下比較少fat既snacks
馬莎啲baked chips都有食
不過一次最多只會食一個serving
同埋平均一星期都會出街食1-2次
咁我緊係揀埋啲少糖嘅
雞胸我直頭會用日本醬油、蒜、鹽、黑椒、孜然粉再加少少olive oil去腌
仲玩過用咖哩粉撈yoghurt
上youtube睇人地嗰啲咩雞胸7種唔同腌法既片做參考
始終唔係原味無加糖
重要greek yogurt
個味真係差超遠勁難食
我磅數真係無再理Lo

我168+跑步一個半月瘦左9磅之後,一轉做gym就重番少少,但肌肉同線條都靚過之前跑步,所以就無再睇磅數

我覺得食野同運動真係要一步步黎,一野太極端好容易就會產生厭惡感,要自己覺得舒服開心先可以維持到,成為習慣
我都有睇呀!

乳酪果個係咪真係嫩好多?
記住揀 Greek Yogurt 唔好揀Greek style yogurt,蛋白質差好遠
一般啦都係食個味
我覺得雞胸本身既質素重要啲
食過幾隻最juicy係馬莎 但唔係間間有
Emi嗰隻其實係ok
Emmi 0% fat 希臘式乳酪的蛋白質含量與希臘乳酪不相伯仲,亦是低卡低脂的好選擇。

睇落唔錯,只係多左增調劑,應該無咩影響嘅
之前買開急凍,但真係同鮮雞肉差好遠

而家食緊S-Pure
呢款我trainer同營養師都話可以
不過我都係pre-gym先食
有時會gym/運動前半個鐘飲多杯黑啡有助減脂
新鮮好撚貴同要焗住快啲食哂
食過馬莎、泰國royal同hktvmall丹麥牌子
最差係丹麥
有個另產品做到同greek yogurt 差唔多成份
睇標籤最實在
我食泰國
Emmi 平 但一般
M&S 貴少少但計返性價比好過fage
食yogurt我覺得最重要係睇佢既成份 (個啲落埋啲古靈精怪既野就唔好食了)其次係糖
Fat我就唔太理

有冇話目標去到幾多
急凍我食過CP同Royal Farm 都唔好食

新鮮嘅仲要係貴果D外國新鮮嘅先好食

誠哥入面有staff 每日切果隻本地嘅,顏色黃黃地睇落唔多開胃
始終買返公司都係得百佳最方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞