肥婆減肥進行中 開個post 記錄

687 回覆
258 Like 26 Dislike
唔好食”太多”protein既理據係咩?kg乘2都已經唔算好多
食少啲protein既話 剩底既macro咪又係由carbs/fat黎填
食protein又飽肚咁多
但係樓主你點解好似卡關咁
應該之前log野食唔太準
依家再食少啲同盡量少油&低鈉
想問一開始係點搵trainer
不過我個人經驗係推高左protein之後減得好快 我仲要唔做有氧
高protein加重訓=練肌肉
多肌肉=高BMR=燒得多啲能量
肌肉真係好難練
比較每次嚟完m後既體重變化會好啲,女仔每個月既荷爾蒙變化對磅數好大影響。另外好似食得太少,容易出事
唔好再cut intake,intake 控制喺tdee減300-500但食超過bmr。我之前一星期4-5日運動,intake得1100kcal(tdee1800),結果冇m嚟又減唔到肥
我上面係計錯左
60g係太少
不過都係想估下係咩位影響到減得慢

營養師theory都係著重protein, carb同fat份量分配
例如岀面有好多類似protein pancake嗰類snacks
佢係高protein但同時都高fat又高卡
又或者我地見trainer真係會好大塊扒/三文魚咁食嘢
而我唔係好似trainer日日操,跟佢地食的話就好易岀事
所以佢會叫我唔需要特登額外食嘢去boost protein份量 (而家一日80g左右)
係囉
其實有運動又控制飲食
真係唔使食咁低
食咁低難增肌
正確 你想增肌 就至少要食夠tdee先 or比盡-500 你食太少 點都唔會增到肌
普通一個女仔
又運動 又控制飲食
其實食1500-1800應該都得啦
當然要揀野黎食
唔係食垃圾食物
利申 非專業
平時我估食開2000以上
用app計先知以前食好多
跟住跟個app計
食到1500-1700左右
(之後習慣左飲食方式更加係無計了)
食多d蛋白質 優質碳水 盡量原型食物
間唔中運動
都有人朋友話我firm左
體重都有落dd(不過我無打算減磅的)
黎m會重左
冇做運動既每日消耗都係around 1700-1800
食到-500都係得1300kcal
但係你有運動喎
食咁少增唔到肌點減
增肌就可以休息住減肥
我有一排食-500 食耐左 開始覺得唔多對路
點唔對路
正常架,嚟m同m前都會水腫
你搵啲tdee calculator計下,計出嚟應該會比錶計既消耗貼地啲
要減食得1300唔到
覺得個人無咁大隻 少左肌肉
我反而睇落瘦左但唔跌磅水腫有改善
戒晒d carbs佢啦
輕鬆減磅 零運動路過
之前係低carbs但食咩多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞