買電視機 / 換電視機 集中討論區 (47)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
開motionflow就可以解決~
正到呢
motionflow用流暢
影片模式 - 自動
尋日去Sony, 終於見到X90J, 個膠邊真係幾...
但畫質好似好過9500H.

好糾結應該買49”定55”, 爸打覺得55”最少距離要有幾多呎先夠
55" - 2米
65" - 2.5米

X90J外殼係costdown左, 用膠邊, 不過都係日本組裝
畫質唔會好過X9500H, 級數始終有分別, 你睇HDR就會知道
新入手x90j
請教點set 畫面好?
可以跟頭POST
畫質晶片調校功力 LG仲係差d
X95h Avlife 無哂55吋
去左豐澤度買 都係得返2/3部
step巴想請教呢

我個Q950T後置個八字腳細斷咗。。。

我想問可以去邊到買得返
55 x9500h安裝完成
好滿意
聲音有驚喜
買入門soundbar計劃都暫停了
不過對白始終有啲細聲,已推高對話聲條bar叫好少少

想問逼直化係咪最味精咁解?
咁時跟step巴教學set睇住先
不過Netflix mode有時好 sharp有時好黃
唔知點解
唔明~
問SAMSUNG吧~
逼真化係最重味精~
想請教下如果買sony X9500H有無咩入門sound bar推薦?
我諗緊買HTG700定Yamaha YAS209好? 都係睇Netflix或者Youtube多
靚屋,靚機👍但好似都係細左
多謝
我好有強逼症, d野一定要好工整同埋整潔
我裝修個陣無諗到電視機會掛牆
無整到係牆入線,而家掛牆無咁靚
Btw A90J係用新一代panel
最後入手x9000h 65“
恭喜巴打仲搵到X9000H
想問大大 X9000H 同X9500H 個分別係咪只係前者有HDMI2.1但畫面又無咁靚?
1. X9500H光度高15%-20%左右, 超過1000nits, 對HDR光位有幫助, 因為HDR基本要求有1000nits, 可以完美還原光位表現
2. X9500H喇叭數量更加多, 比X9000H多2個高音單元
3. X9500H有廣視角, 55"或以上就有
4. X9500H分區控光更加多分區, 可以令黑位光暈更加少
5. X9500H用旗艦影像處理器, 比X9000H高兩級, 功能更多, 處理畫面能力更強, UPSCALE更好

X9000H相比之下唯一優勢係支援HDMI 2.1, 4K120, VRR
oled 再上就係LG ZX了,廿幾萬唔值
83a90j 性價比岩岩好
ZX唔知可唔可以掛牆, 8K現階段又冇用, LG影像處理又冇SONY咁好~
83a90j 性價比岩岩好
謝謝巴打信任~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞