買電視機 / 換電視機 集中討論區 (47)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
最驚就係呢D親戚送禮
咁你諗住點? 唔要部電視?
用到壞先
或者送比人
想問下
我買咗三叔55”q95 支援Q-SYMPHONY
同q70soundbar
佢每次自動detect只係出soundbar 聲
要自己手動較出聲出埋電視連soundbar
請問係唔係正常?有冇辦法出聲自動detect 電視連soundbar
唔該哂
巴打 想買55吋 8-9k左右 有冇咩好推薦
LG 55NANO86 2020 version ok嗎?
Sony KD-55X9000H
$9250
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. 直下式背光, 32分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. X1™ 影像處理器

LG Nanocell係用IPS面板,唔介意黑位差可以買
電視設定:

設定>>一般>>外置裝置管理員>>輸入訊號加強>>HDMI 1,2,3,4>>開
設定>>一般>>外置裝置管理員>>Anynet+ (HDMI-CEC)>>開
設定>>音效>>專家設定>>HDMI-eARC 模式>>開
設定>>音效>>專家設定>>數碼輸出音頻格式>>自動
設定>>音效>>專家設定>>Dolby Atmos 兼容性>>開

如果您將HDMI ARC傳輸線連接到 Samsung Soundbar,所有設定正確,但卻沒有聲音時,可依照以下步驟重置 Samsung Soundbar 裝置。

1:關閉電視和Soundbar的電源。(待機模式)

2:同時長按遙控器上提高音量(+)和降低音量(-)的按鈕5秒鐘以上,直到顯示INIT。

3:打開電視和Soundbar的電源。

4:按下電視遙控器上的主畫面按鈕。選擇設定,然後將音效輸出更改為Soundbar。

5:前端顯示中會出現一個TV ARC通知,然後電視就會播放音效。
thanks Step巴
咩型號先?
我想問sony KD-49X9500H條電線係分開插定連住部機架?
連住部機
咁就麻煩喇
我見55"係分開 以為49"都係
三腳頭太大舊穿唔到入牆
唔係呀step巴
我soundbar 同電視都有聲
只係每次開soundbar 出聲嗰到只係detect出soundbar聲
要手動調較先可以出soundbar 連電視聲
想問有冇解決方法唔洗次次手動先同時出到聲
唔知道啊, 試下SOUNDBAR RESET或者關機重開
巴打

同JX800H 俾既話,係咪都係Q60好啲?謝謝
YES
step巴, 有冇聽過SONY競投個D 開左箱發現有問題既機, 但係有晒品質檢查表, 我搵到有49吋9500賣仲好平添, 但係寫住等級C 同埋DARKNESS 4 CORNER, 知唔知呢D機好唔好同有冇好大影響架?
通常等級A先好買
巴打,你都話C Grade唔係仲搏呀?
馬拉機好難壞
我屋企廳果部MIJ之前死到要返廠整,房個啲馬拉機從來都未壞過
PRICE.COM 唔見有人報價既
官網又話無貨
剪頭再買個三腳插「爭」番,勁簡單
巴打們跪求意見
最近入手咗ps5,想換咗部陳年電視
打機睇劇時間50 50
距離大約兩米鬆啲
我諗緊55定65
頭先落咗凶宅睇咗55Q70A賣緊14980,送2500超市同soundbar
我見巴打個簡介都支援到VRR之類功能
大約15k+-1內呢部係咪最好最齊?同級/筆直內有無其他推介?

最後想問埋65‘ 20K內推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞