買電視機 / 換電視機 集中討論區 (47)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
如果長期有黑邊 會唔會容易導致畫面有色差?但係咪唔會有燒印?
你只係用黎睇戲?
70%時間睇戲,30%時間打機
照用啦
唔撚想再拆了
買過部算
想問下step 巴 我之前睇post個陣想買43"4k,用黎玩ps5,我記得個陣見你推介好似係samsung 既tu 7000/8000
但你而家出左2021新款機,係咪應該轉買今年新款呀??
另外如果跟盛澤買機既話佢收唔收信用卡架,我想做左個迎新佢
你現在買應該舊款清哂貨了

盛澤果邊我唔知道,你自己問佢
如果清哂貨咁我應該大鋪買新款算數,想問下au8000同770o 個分別其實係邊
between 唔該哂step 巴
顯示色域,光度
Step巴 知唔知部電視睇翡翠台同 viutv 會間中lag到咁 係咩原因? 試過兩條天線都係咁
你公共天線有冇事?

你屋企有冇共他電視試?
想問吓大家,之前我個fd買咗Samsung q60t 43吋
睇咗呢條check 機片
話睇唔到有咩光點/亮點
https://youtu.be/8u4UzzJZAUg
但尋日佢睇套4k 片,話有啲畫面 會見到有幾粒光點
但下一秒畫面就冇咗,之後佢試過熄機,再睇番同一條片,同一個畫面 又係出現嗰幾粒光點

想問吓呢個情況通常係壞咩?
佢已經約咗三星啲師傅睇,但想喺到了解吓先
屋企淨係最盡放到49吋
又想要OLED又想要Atmos
覺得Sony A9S幾好
今日去睇嗰陣Sales話LG CXPCA仲好
話SONY啲Mon都係LG造

但我自己覺得LG就唔係好開胃
係咪我守舊

Btw除咗呢兩部 仲有冇巴打有咩推介
雖然SONY OLED既PANEL都係LG提供, 不過影像處理器都係用旗艦X1 ULTIMATE, 影像處理方面一直都係SONY好

至於點解SALES力推LG, 係因為佣金多, 同埋LG上架費比得多, 公司指定要優先推, 我唔係話LG CX差, 當然佢都係全能機, 不過出廠色準同埋調教方面都係SONY優勝

巴打, 最緊要堅定不移, 想買A9S就去吧, 不會錯, 唔需要理SALES, 識野既客人從來都唔需要SALES介紹.
另外LG保養出名閪, 保養服務方面SONY好太多, SONY又可以續保
感謝巴打,我都係呢兩日開始物色電視
有睇p.1啲推介
都驚咁樣問好似好伸手黨

不過我屋企十一月先裝修完
驚到時A9S已經冇哂
然後又未必會再出咁細嘅OLED電視
A9S今年應該繼續賣, 因為A90J, A80J沒有48"
所以不用擔心
更新返step 巴,我最後上網見豐澤tu8500 重有貨就立即買左,會唔會沖動得濟
唔會, TU8500應該同AU9000差不多
我見佢賣4880,減埋迎新個1000蚊回贈,真係值到爆
YES, 如果搵到貨源係非常抵買
搵人黎睇過 佢有部機度 話訊號供應正常 佢話係我電視問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞